Прилетить ракета — хто відповідатиме за пасажирів? Як у Тернополі водії реагують на роботу під час тривог

Прилетить ракета — хто відповідатиме за пасажирів? Як у Тернополі водії реагують на роботу під час тривог

«20 хвилин» дізналися, чому вирішили змінити правила роботи міського транспорту під час загрози з неба та як до таких змін ставляться водії та пасажири. Чи лишається право на укриття у водіїв?

Лунає сирена, сповіщаючи про повітряну тривогу: водії зупиняють автобуси на зупинках. А десятки пасажирів лишаються на зупинці, очікуючи завершення повітряної тривоги, щоб знову зайти до автобусів та тролейбусів і їхати, куди потрібно. Це, звісно, якщо чекати доведеться годину, а то й дві.

Що робити під час тривоги

Як тепер діяти під час повітряної тривоги: бігти до укриття чи продовжувати їхати? Нагадаємо, у Тернопільській міськраді вирішили, що відтепер під час повітряних тривог у місті громадський транспорт продовжуватиме працювати.
Таке рішення пояснюють великою кількістю звернень містян, які просили, щоб транспорт не зупинявся під час повітряних тривог, а також досвідом інших міст.

— У багатьох містах України під час тривог рух громадського транспорту не зупиняється. Управління транспорту прийняло таке рішення дозволити рух, враховуючи величезну кількість звернень тернополян, — пояснює речниця Тернопільської міськради Мар‘яна Зварич.

Хоча за перших звуків сирен автобуси та тролейбуси мають зупинитися, щоб ті пасажири, які бажають піти до укриття, мали можливість це зробити. Тих же людей, які лишатимуться в транспорті, водії мають продовжувати везти за маршрутом. Пояснюють нам.

Як реагують водії

Відповідно, у пасажирів з’явився вибір: йти до укриття чи продовжувати рух. Чи означає це, що права вибору та права піти до укриття будуть позбавлені водії громадського транспорту? Адже вони тепер мають продовжувати рух з тими пасажирами, які не пішли до бомбосховищ? У міській раді запевняють, що інтереси водіїв також враховані.
— Усі перевізники обговорили алгоритм дій з водіями на маршрутах. Відтак, ті водії, які хочуть самі піти до укриття під час тривоги, зможуть це зробити. У такому випадку пасажири мають вийти на найближчій зупинці та скористатися іншим громадським транспортом, що під'їжджає до зупинки та їм підходить. Адже у місті діє правило, що якщо людині необхідно впродовж 30 хвилин з моменту руху здійснити пересадку на інший транспорт, то можна це зробити з цим же квитком. Тобто оплачувати додатково проїзд в іншому транспорті не потрібно, — пояснює пані Зварич.

Відео дня

Ми також вирішили запитати думку і у самих водіїв.

— Ніколи під час тривог не ходив до бомбосховищ, — зізнається один з водіїв 29-го маршруту, з якими нам вдалося поспілкуватися. — Звучала сирена, зупинялися, пасажири виходили. Я,  зазвичай, лишався в автобусі або також просто виходив на вулицю. Як ставлюся до нових правил? Скоріше, позитивно, бо ми коли стояли, ми ж грошей не отримали, тепер будемо працювати, відповідно заробляти, — пояснює водій.

Один з кермувальників маршруту №1А також каже, що буде працювати, до укриттів майже не ходив і раніше. Хоча з рішенням таким не згоден, бо турбується за безпеку пасажирів.

— До бомбосховища я ходив тільки кілька разів, коли сирени заставали поруч зі школами, де точно знав, що було укриття, йшов туди разом із пасажирами. Ще одного разу пішов шукати сховище, хоча не знав, де саме воно є. Пам’ятаєте, коли літак кружляв над містом під час тривоги? Ось тоді стало страшно і також пішов ховатися. А так переважно в автобусі лишався або йшов кудись під будинок, щоб міг бачити автобус, бо ж я за нього відповідальний, тут є коштовне обладнання. Щодо нового рішення – не впевнений. Тривога, пасажири не вийшли. Прилетить ракета в автобус: і хто відповідатиме за них? — розмірковує співрозмовник.

А що з пасажирами?

Частина тернополяни, які користуються громадським транспортом, підтримують рішення міськради.
— У мене було колись, що треба було їхати від комбайнового заводу на "Дружбу". Але була тривога, то я простояла на зупинці дві години, а потім поїхала додому на таксі. Таксі працюють, то і автобуси, на мою думку, можуть їздити. Я точно нікуди не виходитиму, якщо раптом лунатиме сирена, коли їхатиму в автобусі, - каже тернополянка Людмила. 

Такої ж думки дотримується ще одна тернополянка.

— У людей же буде вибір. Хто захоче, той піде до бомбосховища. Я не піду. Та й мені здається, що ніхто не ходив. Люди тільки виходили і чекали на зупинці або йшли пішки, куди їм треба. Я кілька разів ходила пішки, тепер їхатиму, - каже пані Наталя.

Як і в міськраді, так і керівники компаній-перевізників запевняють, що поважають право водіїв під час повітряної тривоги перейти до укриттів.

— Жоден водій не скаржився на нові правила руху. Та і ніхто не забороняє піти до укриття, якщо водій вважає, що йому так потрібно, — розповів Андрій Мастюх, директор КП «Тернопільелектротранс».

Не заборонятимуть водіям йти до бомбосховищ і, тим більше, не штрафуватимуть їх, коли вони вирішать, що під час тривоги необхідно піти до укриття, а не продовжувати рух.

— Дякувати Богу, після введення нових правил нам ще не доводилося працювати під час повітряної тривоги. Але будемо пробувати, відпрацьовуватимемо алгоритм наших дій. Поки плануємо, що будемо їхати до кінцевої зупинки. А там вже по ситуації розбиратися, їхати далі чи ні це буде залежати, мабуть, від наявності пасажирів на кінцевій, — розповів приватний перевізник Юрій Лагіш.

Його колега Андрій Намака, каже, що правила повітряної тривоги ніхто не відміняв і якщо під час повітряної тривоги пасажир або водії вирішить, що йому необхідно йти до сховища - він матиме можливість це зробити.

Опитування

А як ви ставитесь до змін?



— Дуже багато скарг було від пасажирів, що їм доводиться по кілька годин стояти, пересідати на інший транспорт, таксі і все рівно їхати Тим більше, в нерухомий автобус важче влучити, ніж в рухомий, так здається. Водії також мають право піти до укриття. Хоче йти - йде. Вважає, що може їхати - буде їхати. Повітряна тривога є повітряна тривога, війну ніхто не відміняв, правила поведінки під час тривоги також ніхто не відміняв. Звичайно, що ніхто не штрафуватиме водія, який пішов до укриття, а не продовжив рух, — каже приватний перевізник Андрій Намака.

Тепер, за інформацією мерії, під час повітряних тривог у Тернополі курсуватиме практично весь транспорт, за винятком ситуацій, коли водій сам виявить бажання не продовжувати рух до відміни тривоги.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (22)
  • wladimir klak

    Чого-чого, а бомбосховищ в нас хоч відбавляй. На кожній зупинці, як мінімум по два, а той по три. Єдине, потрібно, так це мати з собою той вогонь, за допомогою якого їх можна відшукати вдень. І, звичайно ж, набагато безпечніше великим натовпом постояти на зупинці, з замріяними очами чекаючи ракету, ніж їхати в транспорті.
  • Олег Кравець

    Водій також має мати право голосу, їхати йому чи ні
  • Тетяна Рущинська

    Інфраструктура міста не була готова до війни. Ну немає в нас обладнаних сховищ в достатній кількості. Але виганяти людей з поліклініки на вулицю - повний маразм. Про яку безпеку тут можна говорити?
  • Люба Чічук

    Я рахую що кожна людина може рішати їхати чи  ні

keyboard_arrow_up