Люди роками вимагають встановити світлофор на «смертельній» ділянці на Будного. Хто «гальмує» процес?

Люди роками вимагають встановити світлофор на «смертельній» ділянці на Будного. Хто «гальмує» процес?
  • Люди б’ють на сполох та стверджують, що на небезпечній ділянці за кілька років трапились майже три десятки аварій. У всі дотичні інстанції звернулися з проханням встановити світлофор. І навіть отримали відповіді.
  • У листі, який тернополяни отримали у липні минулого року, їх запевнили – об’єкт внесли у титульний список. Але світлофора досі немає, а на нерегульованому переході – чергові смерті.

Від 2018 року вимагають встановити світлофорний об’єкт на нерегульованому пішохідному переході на вул. Будного місцеві, керівництво ОСББ та підприємці.

За цей час написали купу листів як до міськради, так і до поліції. Відповіді їм прийшли, а от світлофора досі немає. Про це повідомив тернополянин Андрій Чорний.

  • 27 січня 2021 р. трапилась уже 29-та дорожньо-транспортна пригода на пішохідному переході на вулиці Степана Будного — це за період від 1 серпня 2016 р. дотепер, -  повідомив Андрій Чорний.

Третій рік оббивають пороги

Куди тільки не звертались мешканці «Дружби» та підприємці. Відіслали купу листів. Зокрема, 2 листопада 2018 року та 25 квітня 2019 року писали на ім`я міського голови Тернополя, начальника відділу технічного нагляду міської ради, начальника управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології з приводу покращення безпеки дорожнього руху та забезпечення безпечних умов для руху пішоходів. Копії надали редакції.

Відео дня

– Ще 17 квітня 2018 року та 13 листопада 2019 року було надіслано на ім'я міського голови Тернополя прохання з приводу встановлення світлофорного об'єкта, обладнаного кнопкою для пішоходів, – пояснив Андрій Чорний. – Світлофор потрібен, аби убезпечити пішоходів та зменшити кількість ДТП.

З цією ж проблемою до міськради звертались не лише мешканці на чолі з головою ОСББ Будного, 28, а й кілька голів гаражних кооперативів та підприємці.

У квітні 2020 р. мешканцям надійшла відповідь від управління патрульної поліції в області, що «було погоджено схему організації дорожнього руху із влаштуванням світлофорного об'єкта на пішохідному переході на вул. С. Будного м. Тернопіль». У липні прийшла відповідь і від міськради, що, мовляв, почули., і цей об’єкт вже є у титульному списку. Однак закінчився 2020 р., почався 2021-ий, а світлофора як не було, так і немає.

Зате не припиняється низка смертельних аварій.

Дорога, де гинуть і травмуються люди

Нагадаємо, саме на цій ділянці 27 січня орієнтовно о 20.00 загинув пішохід, а водій утік з місця ДТП.

29-річний чоловік був єдиним сином у родині. Тернополянин переходив проїзну частину дороги біля нерегульованого пішохідного переходу. Після удару чоловіка відкинуло на ліву смугу зустрічного руху, де він потрапив під колеса NISSAN-QASHQAI. Від отриманих травм потерпілий загинув на місці події. Правоохоронці внесли даний факт в ЄРДР, згідно з ч.2. ст 286 ККУ.

Наступного водія впіймали. Той пояснював,  що злякався, тому переховувався у знайомих. А машину заховав у передмісті.

На вул. Будного –  місце концентрації ДТП у Тернополі. Принаймні, і в 2018 р, і в 2019 р. це було одним з 10 зі списку доріг, де в обласному центрі надто часто трапляються аварії (детальний список дивіться в таблиці).  Тут і справді їх чимало. Детальніше читайте На Будного ДТП. Водій, кажуть, напідпитку 
Аварія за участю чотирьох автомобілів трапилась у четвер, 20 вересня, зранку, приблизно о 10-ій годині на вул. С. Будного. Поліцейські прибули на місце події та з’ясували, що водій автомобіля Toyota, виїжджаючи з автозаправної станції, не надав переваги в русі водію Daewoo Lanos, через що і допустив зіткнення.

Окрім того, від удару автомобіль Toyota відкинуло на припарковані транспортні засоби Skoda Fabia та Mercedes, які отримали механічні пошкодження.  Під час ДТП водій автомобіля Toyota та водій Daewoo Lanos отримали тілесні ушкодження.

Детальніше читайте Масштабна аварія на Будного: чотири побиті автівки і двоє травмованих

То чия дорога і хто має опікуватися

«Підсумувала» 2020-ий з аваріями на Будного ще одна: під колесами автомобіля Daewoo Lanos опинився 27-річний молодий чоловік. Аварія трапилася 30 грудня о 23:25.

Потерпілий переходив дорогу на нерегульованому пішохідному переході, а кермувальник не встиг загальмувати. У чоловіка — перелом ноги, струс та черепно-мозкова травма.

Неподалік цього місця, знову таки на Будного, трапилась ще одна резонансна аварія 2020-го: поліцейське авто врізалось в паркан біля готелю “Глобус”. Огорожа розсипалась та сильно пошкодила кілька автомобілів. Як повідомляли у прес-службі управління патрульної поліції в Тернопільській області, аварія сталась під час переслідування поліцейськими автомобіля, водій якого порушив правила дорожнього руху.

Коли на Будного трапилася одна зі смертельних аварій, а тернополяни закидали редакцію коментарями з наріканнями про відсутність належного освітлення та пішохідних переходів, журналісти намагались поспілкуватись з міськрадою з цього приводу. Тоді нас скерували до Служби автодоріг в області, бо, мовляв, це об’їзна, а, відповідно, раду мають давати дорожники.   

Однак ділянка на вул. Будного, яку часто називають об’їзною Тернополя, не є на балансі Служби автодоріг в Тернопільській області, запевнив Іван Костюк, перший заступник начальника Служби автодоріг в області.   

— Відповідно, ми не можемо вживати заходів щодо організації дорожнього руху, - запевнив Іван Костюк. — Ця ділянка належить органу місцевого самоврядування, відповідно, він має обслуговувати її, в т.ч. і подбати про безпеку дорожнього руху.

Куди звертатись, аби дали раду знакам і світлофорам

Хто має опікуватись організацією дорожнього руху та куди звертатись, аби знаки і світлофори встановили або непотрібні демонтували, ми поцікавились в управлінні патрульної поліції в області.

  • Для того, аби змінити організацію дорожнього руху, встановити знак чи повідомити про дорожню розмітку, потрібно звернутись до відділу технагляду міськради, –  повідомила речниця управління патрульної поліції в області Катерина Метельська. – Якщо особи звертаються до управління патрульної поліції, вони пишуть заяву у відділ безпеки дорожнього руху.  

Патрульні зареєструють заяву та передадуть її до відділу технагляду міськради. Якщо відділ безпеки дорожнього руху провів експертизи певної ділянки чи обстежив її та побачив доцільність в зміні організації дорожнього руху, інформацію знову-таки передають у відділ технагляду.

  • Вони (посадовці міськради – прим. авт.) зобов’язані відреагувати, але якщо протягом встановленого законом терміну не роблять цього та не проводять зазначені зміни в організації дорожнього руху, поліцейські складають протокол за ст. 188-28 КУпАП, - повідомила Катерина Метельська. – Йдеться про невиконання вимог або приписів поліції.   

А що кажуть у міськраді?

«20 хвилин», відповідно, звернулись до міськради за коментарем, чому світлофор, якого люди роками вимагають встановити, досі не стоїть. Тим паче, що мешканців запевнили: об’єкт – у титульному списку (див. відповідь за звернення у документах вище – прим. авт.).

Коментар

Мар’яна ЗВАРИЧ, речниця міськради:

  — Неподалік від вказаного місця встановлено світлофорний об’єкт. Щодо конкретної ділянки, то на даний момент управління ЖКГ буде розглядати можливість влаштування додаткового світлофорного об’єкту у зв’язку з обмеженим фінансуванням через наслідки, що спричинила коронавірусна інфекція. Додатково наголошуємо, що дорожньо-транспортні пригоди на даній вулиці впродовж останніх років траплялися не на одній зазначеній локації, а на різних ділянках вулиці Будного. У зв’язку з цим звертаємося до водіїв бути обережними та чітко дотримуватися Правил дорожнього руху. З питань додаткового влаштування світлофорних об’єктів, дорожніх знаків тощо мешканці можуть звертатися з відповідними ініціативними листами у Тернопільську міську раду.  

Додатково *

Місця концентрації ДТП у 2018 р.

  1. Дамба Тернопільського ставу знаходиться на обліку, як ділянка концентрації дорожньо-транспортних пригод з 1993 року.
    2. перехрестя вулиць Протасевича – Гайова – виїзд з с. Великі Гаї, також з 1993 року знаходиться на обліку, як місце концентрації дорожньо-транспортних пригод.
    3. перехрестя вулиць Замкова – Руська – Шашкевича;
    4. перехрестя вулиць Руська – Гоголя – С.Бандери – Б. Хмельницького;
    5. проспект С. Бандери (примикання бул. Д. Галицького);
    6. вулиця Тарнавського (в районі будинків № 3-5);
    7. перехрестя проспекту С.Бандери та вулиці Клінічної;
    8. перехрестя вул. Ст. Будного – Лучаківського;
    9. вул. Злуки (від АЗС «Автотехсервіс» до «Універсаму»);
    10. вул. Злуки (від буд. №39 до № 55)

Місця концентрації ДТП у 2019 р.

  1. Вул. Протасевича-Гайова
  2. Перехрестя вул. Руська-Замкова
  3. Вул. Руська-Гоголя-пр. С. Бандери-Б. Хмельницького
  4. Пр. С. Бандери, примикання до бульв. Д. Галицького, біля «Літака»
  5. Вул. Тарнавського, 3-5, 11 школа
  6. Пр. С. Бандери – вул. Клінічна (встановили новий світлофорний об’єкт. У поліції сподіваються, це дозволить зняти це місце зі списку з частими ДТП).
  7. Перехрестя вул. Будного-Лучаківського
  8. Пр. Злуки в районі заправки «Автотехсервіс» і до «Універсаму»
  9. Вул. Живова, виїзд з Тернопільського міського автовокзалу до перехрестя з вул. Оболоня.
  10. Пр. Злуки, від буд №39 до № 55.
    Детальніше читайте Дороги, де гуляє смерть: 10 місць концентрації ДТП є у Тернополі та ще 33 "аварійних ділянок" в області
    * Даних за 2020 р. поки що немає.

Довідка

З питань додаткового влаштування світлофорних об’єктів, дорожніх знаків тощо мешканці можуть звертатися з відповідними ініціативними листами у Тернопільську міську раду.  

М. Тернопіль, вул. Листопадова, 6. Електронна пошта [email protected] .

Відділ звернень: 0800300352 (безкоштовно)
Цілодобова гаряча лінія: 15-80 (зі стаціонарних телефонів), +38-067-351-57-10, +38-067-447-29-19.

Управління ЖКГ: вул. Коперника,1. Тел: (0352) 52-58-48.

Відділ безпеки дорожнього руху управління патрульної поліції в області: м. Тернопіль, вул. Крушельницької, 24. Тел (0352) 27-15-77.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Roman Stashkiv

    Освітлення якісне
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up