Що робити, якщо влетіли в яму і пошкодили авто

Що робити, якщо влетіли в яму і пошкодили авто
  • Після приїзду патрульних вимагайте складення на місці ДТП Акта обстеження ділянки вулично-шляхової мережі.
  • Вішкодувати збитки реально: минулого року Верховний Суд залишив без змін рішення попередніх інстанцій, яким було стягнуто з міської ради на користь водія 38 тис. 435 грн матеріальної шкоди, а також 551 грн 20 коп. на відшкодування судових витрат.

Водії клянуть дороги і підраховують збитки, бо асфальт зійшов разом зі снігом.

В соцмережах про ями на дорогах, здається, чи не кожен п’ятий пост. Водії виставляють фото пошкоджених коліс та погнутих дисків і стверджують, що стан доріг найгірший за останні років 5.

Дорожники почали латати «дірки». Ліквідацію аварійної ямковості на дорогах державного і місцевого значення розпочала компанія «Техно-Буд-Центр» в рамках зимового експлуатаційного утримання.

Відео дня

  • Складні погодні умови цієї зими, велика кількість опадів, частий перехід температури повітря через нуль, призвели до сильної руйнації дорожнього полотна, особливо на ділянках, які останніх 10-20 років не ремонтувалися, - стверджують дорожники. - Для забезпечення проїзду автотранспорту проводяться роботи з аварійного ремонту. Роботи з такого ремонту носять тимчасовий характер, і в окремих випадках проводяться за спрощеною технологією.

«Після настання сприятливої погоди аварійні ділянки підлягають поточному, середньому поточному або капітальному ремонту, вид ремонту визначає Замовник (Власник) дороги.
Просимо водіїв слідкувати за дорожніми знаками, бути особливо уважними на ділянках де проводяться ремонтні роботи. Дякуємо за розуміння!» - йдеться на сторінці «Техно-Буд-Центр» у Фейсбук.

Що робити якщо автомобіль потрапив у дорожню яму і отримав пошкодження?

Поради від керуючого партнера ТОВ юридична фірма «Самуляк і партнери» Михайла Самуляка.

✔Слід зупинитися, забезпечити безпеку руху, шляхом виставлення знаків аварійної зупинки, та викликати патрульну поліцію, зателефонувавши 102.

✔До приїзду поліцейських зафіксуйте дорожню обстановку, пошкодження дорожнього полотна та ушкодження автомобіля на фото та відео засоби.

✔Складіть список очевидців події, та запишіть їх контактні дані.

✔ Після приїзду патрульних, вимагайте складення на місці ДТП Акта обстеження ділянки вулично-шляхової мережі.

У Акті повинно бути зафіксовані всі пошкодження дорожнього полотна, що спричинили ДТП, а також обстановку на місці ДТП (відсутність освітлення, попереджуючих знаків тощо) та завдані ушкодження вашому автомобілю. Необхідно наполягати на тому, щоб при огляді місця ДТП та при складанні відповідного матеріалу було зазначено розмір ями, в яку потрапив транспортний засіб, оскільки її розмір може стати визначальним при вирішенні питання про наявність чи відсутність вини дорожньо-експлуатаційної організації.

✔ Надайте пояснення працівникам патрульної поліції.

У поясненнях необхідно зафіксувати, що на відповідній ділянці дороги відсутні будь – які дорожні знаки, які мали б попереджувати водіїв про неякісне дорожнє покриття, що також в свою чергу буде мати значення під час розгляду даної справи в суді.

✔ Важливо відзначити, що при викладенні пояснень водію необхідно чітко вказати, що яму не можливо було помітити взагалі, або об’їхати у зв’язку з наявністю інших машин на дорозі, а зупинитися вчасно перед ямою не було можливості. Недодержання водієм цієї процедури може привести до того, що винуватцем ДТП опиниться саме він, та буде нести адміністративну відповідальність відповідно до ст.124 КУпАП.

✔Зазначте працівникам патрульної поліції, які прибули на місце події, що Ви бажаєте написати заяву про вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого частиною 4 статті 140 КУпАП.

У разі встановлення факту, що причиною ДТП є неякісне дорожнє покриття, працівниками патрульної поліції буде здійснено запит, щодо того, хто є відповідальною службовою особою, та складено протокол за ч. 4 статті 140 КУпАП, після чого його буде направлено для розгляду до суду.

✔Проведення оцінки вартості відновлювального ремонту автомобіля.

Найкраще — провести автотоварознавче дослідження.

✔ Звернення до суду з позовом про відшкодування завданої матеріальної шкоди.

15 травня 2018 року Велика Палата Верховного Суду у судовій справі № 373/1281/16-ц залишила без змін рішення попередніх інстанцій, яким було стягнуто з міської ради на користь водія 38 тис. 435 грн матеріальної шкоди, а також 551 грн 20 коп. на відшкодування судових витрат.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (10)
  • Михайло Панчишин

    Викликайте патрульних... А ви знаєте, що недавно  тернопільські патрульні програли судовий позов  до Автодору за пошкоджений службовий автомобіль?

    Михайло Панчишин reply Михайло Панчишин

  • Владислав Некипілий

    Сьогодні активно ямки заробляли на текстильній. Подивимось через пару тиждень, скільки сотень тисяч викинув автодор щоб знову переробляти.
  • 777

    І хоча в нас є проблема, що стосується доріг, тим не менш, і є проблема рагулів, які або не вміють їздити, або хочуть ці ями пролетіти.
  • Oleksandra Havryshchak

    Минулого року робили 15 квітня і шо? Нема дороги. Хтось заробив, зробивши дорогу з лайна і ніякої відповідальності
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up