Спецоперація у маршрутках: ми порахували, скільки водії заробляють “наліво”

Спецоперація у маршрутках: ми порахували, скільки водії заробляють “наліво”
  • На те, що водії маршруток не видають квитків під час розрахунку готівкою, часто скаржаться пасажири. Про отримані неофіційно гроші, крім водія і пасажира, ніхто не знає.
  • Відповідно кошти, отримані за проїзд, ніде не фіксуються і можуть потрапити у кишені водія чи перевізника.

 

Скільки може таким чином заробити водій, перевірили журналісти “20 хвилин”. Під час “спецоперації” 4 журналістки зранку сіли у маршрутки у різних мікрорайонах міста і проїхали майже коло. Сівши в автобус, наш “агент” отримувала квиток і фіксувала його порядковий номер. По дорозі рахувала кількість пасажирів, які сідали у транспорт. На одній із зупинок агента змінювала інша журналістка, яка теж отримувала квиток. Різниця між порядковими номерами квитків, отриманих на початку поїздки і в кінці, показує, скільки пасажирів водій перевіз офіційно. А підрахована агентом кількість пасажирів за цей період часу показує реальний пасажиропотік за майже одне коло.  

Маршрутка №3

Журналістка сідає о 8.26 на зупинці вул. Кривоноса, отримує квиток №47. Їде за маршрутом: вул. Кривоноса- Обласна дитяча лікарня-Збаразька. Дорогою рахує кількість пасажирів - їх було 98. О 9.28 на Збаразькій у маршрутку заходить інша журналістка, яка отримує квиток № 102.

Відео дня

А тепер арифметика: 102-47=55 (це офіційна кількість пасажирів). А  за нашими підрахунками, пасажирів було 98. 98-55=43. Отже, 43 пасажири їхали без квитків. 43Х5 грн=215 грн - це та сума, яка може потрапити в кишеню водія чи перевізника тільки за одну годину роботи. Скільки він може таким чином заробити за день порахувати нескладно.

Маршрутка №19

Наша журналістка сіла у маршрутку №19 о 8.26 на вул. Кривоноса.  Проїхала за маршрутом: вул. Кривоноса - “Подоляни” - вул. Збаразька. Отримала квиток № 62. За годину поїздки журналістка нарахувала 95 пасажирів. Багато людей, які розраховувалися готівкою, просили у водія квиток, і він не відмовляв їм. Але були й такі, хто за квитком не звертався взагалі. О 9.30 на вул. Збаразькій у маршрутку заходить інша журналістка, яка отримує квиток №125.

Рахуємо: 125-62=63. 95-63=32. Отже, 32 пасажири оплачували проїзд готівкою і не отримали свої квитки. 32х5 грн=160 грн - це неофіційна сума, яку “заробив” водій за годину роботи.

Маршрутка №22

О 8.49 журналістка сіла у маршрутку на зупинці на вул. Володимира Великого. Проїхала за маршрутом: “Аляска”-автовокзал-Збаразька. За проїзд платила готівкою. Квиток №88 водій дав лише після прохання, але не обурювався. По дорозі журналістка нарахувала 50 пасажирів. Квитків люди не просили. На Збаразькій у маршрутку сідає інша журналістка і отримує квиток №114.

Рахуємо: 114-88=26. То ж якщо вірити квиткам, за 49 хвилин їхали лише 26 пасажирів. 50-26=24. Отже, 24 пасажири не отримали квитки. 24х5 грн=120 грн - сума, яку неофіційно “заробив” водій.

Маршрутка №27

Наша журналістка сіла у маршрутку о 9.33 на вул. Мазепи, поїхала на вул. Симоненка і вийшла на вул. Збаразькій. Отримала квиток № 88. За годину поїздки нарахувала 24 пасажири. Водій давав квитки пасажирам, які оплачували готівкою, лише в тому випадку, якщо вони просили. На Збаразькій в маршрутку сіла інша журналістка, яка отримала квиток № 107.  

Рахуємо: 107-88=19 - стільки пасажирів отримали квитки. 24-19=5 - їхали неофіційно.  5х5грн=25 грн - отримав водій “наліво”.

Як виявилося, не без гріха усі водії. За годину роботи вони можуть заробити лівих 100-200 грн.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (131)
  • Piter Savka

    Спейоперація і бабський спецпідрозділ "Курица"
  • апрр

    ттт
  • Вітьок

    Я  осінню,  ще  перед  піднятям  тарифів    дзвонив  на  рахунок  роботи  на  маршрутку  по  місту,  попав  на  шефа  тої  кантори   то  він  мені  казав  що  водії  з  досвідом  мають  1000гр  за  зміну,  а  на  початках  700гр  буду  мати за  зміну. Це  якщо  ти  з  досвідом  то  заробляєш  15000гр  в  місяць,  але  там  треба  звичайно  рано  вставати  і  пізно  заїжати.  Якщо  водій  стільки  заробляє  то  скільки  верху  над  ним  заробляють???? Тут  ще  проблема  з  пільговиками  є  бо  не  має  кому  за  них  платити  вот  вони  і  перекидають  це  на  тих  хто  платить. Є  така  приказка  скільки  вовка  не  годуй  все  одно  в  ліс  дивитись  буде,  так  і  з  нашими  чиновниками. Все  можна  підрахувати  ( витрати  на  пальне, амортизацію  і  дохід)  а  хто  не  хоче  рахувати  значить  йому  вигідно  щоб  мало  хто  знав  правду.
  • Ірина

    А чому вони не порахували,що в кінці робочого дня водій з тої каси має заправити повний бак солярки і здати план власнику?Те що залишиться-то і є його зарплата.Офіційно водій ніякої зарплати не отримує,як всі інші люди.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up