Страшно дорогу перейти! Люди вимагають зробити безпечну автобусну зупинку, інакше діятимуть радикально

Страшно дорогу перейти! Люди вимагають зробити безпечну автобусну зупинку, інакше діятимуть радикально
  • Бояться переходити дорогу до нової зупинки неподалік Збаразького кільця та скаржаться, що вона зовсім не облаштована, жителі сіл Соборне, Чернелів-Руський та Ступки.
  • Люди просять повернути зупинку на попереднє місце, натомість влада розводить руками. Мовляв, не все так просто зробити і одного бажання людей для таких рішень мало.  Деталі суперечки у матеріалі.

Раніше автобус зі сполученням «Тернопіль — Соборне» зупинявся при в’їзді на проспект Бандери навпроти магазину «Хмельничанка». Після ремонту Підволочиського шосе зупинку розташували навпроти Варшавського мікрорайону неподалік ресторану «Грузинська кухня», а там — болото під ногами та ніде сховатись від дощу чи снігу. Нарікають люди.

Та головна пересторога: безпечність. Адже рух в напрямку Смиківців шалений, а дорослим та дітям, щоб сісти на автобус, доводиться переходити кілька смуг руху. 

Немає опису.
На зупинці під ногами у людей бруд, а від вітру та дощу сховатись ніде

— Не знаю, що мають на увазі представники влади, коли кажуть, що нову зупинку «облаштували», але там, де вона знаходиться тепер, чекати на транспорт — суцільний жах. Під ногами болото і калюжі, жахливий шум від постійного руху, сховатись від дощу та вітру немає де, хіба проситись в двір ресторану, що поряд. А там інша історія, ну як в закладі харчування, — розповідає жителька села Чернелів-Руський пані Оксана. — Перехід до зупинки облаштували, але він не врегульований. Рух шалений. Де гарантія, що всі водії уважні і не поспішають? Я переходила дорогу сама і мені некомфортно, а що казати про дітей? 

Відео дня

А ось так виглядає зупинка. Наші читачі переконують: видимість для пішоходів, які переходять дорогу, особливо в темну пору доби, обмежена. Тому це небезпечно!

 

ПОСТАВ ФОТКУ

Немає опису.
Фото, зроблене на пішохідному переході біля зупинки. Видимість в нічну пору тут обмежена

 

Налаштовані рішуче

Саме автобусом із сіл неподалік Тернополя доїжджають діти, які навчаються в місцевих школах. Тож питання актуальне, бо чимало батьків змушені перелаштовувати робочі графіки, щоб супроводжувати малюків. 

— Ми звертались до районної адміністрації, питання постійно на слуху, але наразі на нас уваги не звертають. Якщо так триватиме далі — ми будемо змушені перекривати дорогу. Можливо, так до думки людей прислухаються, — каже житель села Соборне пан Андрій. 

Немає опису.

Про проблему знає і староста сіл Соборне, Чернелів-Руський та Ступки Ярослав Гоч.

— Це питання ми піднімали і вже займаємось його вирішенням. Сталось так, що перевізник, який має оформити деякі документи, захворів. І наразі немає змоги його турбувати. Людина в лікарні. Попередня домовленість з ним є, є і пропозиції від нього щодо вирішення цього питання. Звісно, перед людьми незручно теж, бо зупинка справді не є зручною, — каже староста. 

Чи прислухаються до думки людей 

Люди надіслали офіційний лист до Тернопільської РДА. Копію публікуємо нижче. Ми ж поцікавились в установі, чи буде реакція.

Немає опису.

У приймальні Тернопільської райдержадміністрації відповіли на дзвінок журналістки та прокоментували ситуацію, але співрозмовниця відмовилась називати свою посаду ті прізвище.

— Справді звернення до нас надійшло. Але ми всього-на-всього районна адміністрація, і всіма питаннями в місті Тернопіль займається міська рада. Це у їх компетенції. 6 вересня ми скерували за належністю лист в Тернопільську міську раду. Там дозволу на зміну організації дорожнього руху на цьому місці не дали, — кажуть в РДА. — Проте  є вимога, що усі автобусні маршрути повинні розпочинатися з автостанції. У нас була проведена нарада за участю великобірківського селищного голови, представників адміністрації та перевізника. Зараз документи не виготовлені, їх виготовляє перевізник за участю поліції. Заявникам відповідь надано, роз’яснення у них є. Шляхи вирішення є, але ці питання в компетенції Тернопільської міської ради. Це непросто, що люди захотіли, і зупинку перенесено. Є ціла процедура щодо зміни маршруту транспортного засобу,  — пояснюють у РДА.

Немає опису.

У пресслужбі Тернопільської міської ради натомість кажуть, що стара зупинка не передбачена новою схемою організації дорожнього руху, тому її там наразі не може бути.

— У зв'язку з ремонтом дороги на цій ділянці змінена Схема ОДР, відтак на попередньому місці не може бути облаштована зупинка, — коментує речниця Тернопільської міської ради Мар’яна Зварич. 

Чи отримували у міськраді лист із Тернопільської РДА, або від самих людей, нам дізнатись не вдалось. У пресслужбі сказали надсилати інформаційний запит.

Щодо того хто приймав рішення щодо перенесення зупинки посилаються на пректанта Схеми ОДР. Її ж мають затвердити в Поліції.

Правоохорнці теж знають про проблему із автобусною зупинкою. 

— Якщо люди мають питання щодо зупинок громадського тренспорту,  вони можуть звернулися з офіційним листом в міську (сільську чи селищну) раду. Щодо цього випадку зараз проводиться розгляд Тернопільською міською радою проєкту, який відправляють на погодження до нас,  — коментує речниця управління Патрульної поліції в Тернопільській області Катерина Басалига. 

До слова у постанові Кабінету Міністрів України від 18 лютого 1997 р. № 176 (пункт 28)  йдеться про те, що місця зупинки автобусів приміських маршрутів на території населених пунктів, крім автостанцій, погоджують виконавчі органи сільських, селищних і міських рад.

Загалом у селах Ступки, Соборне та Чернелів-Руський живе близько двох тисяч людей. І, окрім цього автобуса, вони не мають чим дістатись до Тернополя. Тому наполягають: питання потребує негійного вирішення. 

Цікаво, що під час прийняття рішення про перенесення зупинки думки у пасажирів маршруту не запитували. Тепер, аби повернути зручне для них місце посадки, їм доводиться проходити усі кола «бюрократичного пекла». Ми продовжуємо стежити за ситуацією. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • alla bereza

    Нема нічого поганого, щоб не на краще. У новій зупинці є позитив, там зупиняються усі рейсові автобуси цього напрямку... І можна доїхати будь-яким зручним транспортом (попуткою). А це що зупинка була влаштована на кільці, порушувало правила дорожнього руху, і заважало іншим учасникам дорожнього руху. Люди будьте взаємно вічливі, зважайте також на інших учасників руху. Правила дорожнього руху написані кровю.
  • Людмила Бондаренко

    Не тільки мешканці сіл невдоволені  перенесенням зупинки. Дачники  також обурені таким рішенням  міської влади.
  • Лана Даль

    ,,Все,, для  народу...!!!
  • Іван Тлумацький

    Що ви придумуєте що дорогу переходити страшно?? А коли на старій зупинці виходили то що тільки в хмельничанку ходили бо там не потрібно дорогу переходити?)))
    Повидумували зупинки на самій круговій розвзці , ні де в світі такого бардаку немає тільки в Україні

keyboard_arrow_up