Освітлення через один ліхтар: чи стало пішоходам безпечніше переходити дорогу. Репортаж

Освітлення через один ліхтар: чи стало пішоходам безпечніше переходити дорогу. Репортаж
  • Задля економії електроенергії, у Тернополі кілька днів не вмикали вуличне освітлення. У вечірній час на дорогах панувала суцільна темрява, що стала справжнім випробуванням як для пішоходів, так і водіїв. 
  • Невдовзі Файному місті відновили вуличне освітлення в аварійному режимі. Зараз ліхтарі горять до 21:00.
  • Як зараз виглядають центр та райони Тернополя, дивіться у нашому репортажі. 

Увімкнули через один ліхтар

Ще кілька днів тому, єдиним джерелом світла у темну пору доби були лише світлофори та фари автомобілів. Адже ні сітілайти, ні вивіски в магазинах та ліхтарі не працювали.

Кількість ДТП за участю пішоходів, відколи ввечері вимкнули вуличне освітлення, різко зросла. Про це повідомив начальник відділу комунікації головного управління Нацполіції в області Сергій Крета. 

— Всі звикли до того, що біля пішохідних переходів є додаткове освітлення, а то й кілька. Тому люди, одягнувшись у темний одяг без жодних світловідбиваючих елементів, переходять дорогу, часто нехтуючи власною безпекою, — каже Сергій Крета. 

Відео дня

Чотири ДТП з потерпілими за участю пішоходів трапились лише за останні дні, розповів він. В одній з них, на вул. Київській, загинула жінка. Водій дав пояснення, що просто не бачив людину на дорозі. Ще троє пішоходів отримали травми різного ступеню важкості. 

— Першою і основною причиною всіх цих ДТП стала саме відсутність вуличного освітлення, — каже речник поліції. — Ми намагаємось достукатись до людей всіма доступними засобами, в т.ч. і за допомогою ЗМІ, аби дотримувались правил. Окрім того, залучаємо додаткові патрулі. У громадах, де за графіком має бути віялове відключення світла, на цей час посилюють безпеку додатковими нарядами. І не лише поліцейськими. Долучаються до патрулів місцеві самооборони та активісти.  — Пішоходам рекомендуємо не поспішати, дорогу переходити виключно в дозволеному місці, перед переходом зупинитись та переконатись, що автівок або немає, або водій вас бачить. На одяг потрібно почепити світловідбиваючі елементи. Якщо таких немає, вмикайте ліхтарик на телефоні. Аби вас було видно на темній дорозі. Це вимушені заходи безпеки у цей час! 

Зараз же вулиці Тернополя більш-менш освітлені. Ми подивилися, чи можна безпечно перейти дорогу на зебрі, пройшовшись різними вулицями міста. І ось що побачили.

Театральна площа

Гарне освітлення на Театральній площі. Завдяки вуличним ліхтарям, можна побачити все. Не такий вже темний і бульвар Шевченка. А ось про Сквер волонтерів забули. 

Сквер волонтерів
Бульвар Шевченка

На вулиці Руській ліхтарі ввімкнені через один. По два увімкнули на пішохідних переходах, але не скрізь. Добре освітлюються пішохідні переходи на розі вулиць Руська-Гоголя-Богдана Хмельницького. На кожному боці по два ліхтаря, тож пішоходів точно видно.

Вулиця Руська

 

Перехрестя вулиць Руська-Гоголя-Богдана Хмельницького

Через один ліхтар горить і на вулиці Богдана Хмельницького. Пішохідні переходи освітлюються.

Вулиця Гоголя

На розі вулиць Пирогова та Гоголя увімкнули одразу понад три ліхтарика. Саме тут є пішохідний перехід до лікарні, а також зупинка громадського транспорту. 

Вулиці Пирогова та Гоголя

На цьому освітлення вулиці Пирогова майже закінчується. А якщо і є кілька ламп, то через знов таки жовте світло сенсу майже немає. Радимо пішоходам бути обачними і на нерегульованому пішохідному переході на розі вулиць Пирогова-Шпитальна. Людину там майже не видно. Тому користуйтесь світловідбиваючими елементами на одязі чи аксесуарами.

Вулиця Шпитальна

На вулиці Шпитальній освітлення нове і йти вже не так страшно. Більш-менш нормальна ситуація і на вулиці Ярослава Стецька.

Вулиця Стецька

Через аварійне увімкнення покращилася ситуація і на вулиці Замонастирській. Особливо на нерегульованих пішохідних переходах. 

Вулиця Стрімка

На вулиці Коновальця (мікрорайон Канада) на дорозі видно всі переходи.

Вулиця Коновальця
Один з дитячих майданчиків на вулиці Коновальця

Також ми перевірили, чи освітлюється вулиця Шашкевича і Торговиця. Так, ліхтарі дійсно працюють, хоча знову ж таки, не всі. Але перейти дорогу безпечно можна.

Вулиця Шашкевича
Вулиця Торговиця

Вулиця Карпенка та вигляд на гідропарк «Сопільче» освітлюються добре. Ліхтарі увімкнули майже всі. Це дозволяє пішоходам добре орієнтуватися, переходячи дорогу.

Вулиця Карпенка
Гідропарк «Сопільче»

Тернопіль у темряві

Нагадуємо, справжнім викликом суцільна темрява стала для водіїв та пішоходів. Поліція фіксувала збільшення кількості ДТП, у тому числі з потерпілими.

Журналісти «20 хвилин» закликали звичайних тернополян чіпляти на одяг, аксесуари світловідбиваючі елементи або користуватися спеціальним жилетом.

Також ми запропонували ідею – закупити світловідбиваючі жилети і залишати їх по обидва боки нерегульованих пішохідних переходах. Щоб тернополяни могли скористатися ними і залишити на іншій стороні пішохідного переходу. 

Ми запитали у міської ради та Обленерго, чи недоцільно включити хоча б через один ліхтар, особливо на найбільш жвавих транспортних артеріях. І ось уже 26 жовтня на сайті Тернопільської міської ради з’явилася інформація про те, що вуличне освітлення працюватиме в аварійному режимі до 21:00. Це означає, що вулична мережа ліхтарів працюватиме на половину потужності, або ж буде увімкнений кожний другий ліхтар. 

Чи увімкнули вуличне освітлення на ваших вулицях? Чи покращилася ситуація? Якщо ви водій, напишіть у коментарях, наскільки безпечніше стало їздити вулицями міста. І ми додамо ваші думки до цього тексту.  

 

Читайте також:

Захисти себе на дорозі: як стати видимим для водія та скільки коштують світловідбиваючі засоби

Збільшилась кількість аварій із потерпілими. Скільки Тернопіль економить на вуличному освітленні?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Nick Jyr

    краще. добре що переходи освітлюються

    Polina Daineha reply Nick Jyr

    Так, але така картина тільки у деяких місцях. Є реально темні нерегульовані пішохідні переходи. Аж страшно
  • Читач75

    Нічого собі - все для гейропи

    Ivanna Kuzma reply Читач75

    Який дибільний коментар

    Nadiya Tuchyk reply Читач75

    Все для перемоги у війні!!!

keyboard_arrow_up