Три ганебні дірки у законодавстві, або як зараз карають водіїв, які керують авто напідпитку

Три ганебні дірки у законодавстві, або як зараз карають водіїв, які керують авто напідпитку
  • Тернополяни в групах вайбер опублікували фото, як водій заснув в битому авто після всіх подвигів.У крові водія було вдев’ятеро більше алкоголю за норму. Врешті він отримав три протоколи.
  • Що з новим законом про посилення відповідальності за їзду напідпитку і як карають суди п’яних водіїв. 
  • Проголосуйте в опитуванні, чи потрібна кримінальна відповідальність для п'яних водіїв. 

Резонансна ДТП без травмованих трапилось в Тернополі, на вул. Протасевича, близько опівночі 23 листопада.

Водій Dacia Sandero зіткнувся з іншим авто і намагався утекти з місця події. Проте далеко заїхати не вдалось – тернополяни у вайбер-групі «Корки» розмістили фото чоловіка, де він мирно спав у битому авто. До подвигів додались ще й збитий світлофорний об’єкт і заїзд у заправку.  

Відео дня

- 23 листопада близько 23:14 години на вулиці Протасевича в місті Тернополі трапилась ДТП без травмованих - за участю автомобіля Dacia Sandero, - повідомила речниця управління патрульної поліції в області Катерина Басалига. - Водій не впорався з керуванням та допустив наїзд на перешкоду. Під час спілкування, в останнього виявлено ознаки алкогольного сп’яніння. Результат проходження огляду на стан алкогольного сп’яніння на місці пригоди – 1,87 проміле.

Спочатку, кажуть у поліції, водій Dacia наїхав на Hyundai Sonata і покинув місце ДТП. Під час обстеження вул. Лесі Українки, патрульні виявили автомобіль, про який йшлось в поліцейському орієнтуванні. Виявили і водія, який ще наїхав на світлофорний об’єкт і заправну станцію, кажуть у поліції. Заправка, як повідомили очевидці, - «Укрнафта» на вул. Протасевича.  

- На водія склали того вечора протоколи, згідно зі статтями Кодексу про адмінправопорушення: за ст. 124 – йдеться про порушення ПДР, що призвели до ДТП, за ч. 1 ст. 130 - керування в стані алкогольного сп'яніння та ч. 1 ст. 139 КУпАП  - пошкодження шляхів, залізничних переїздів, інших шляхових споруд та технічних засобів регулювання дорожнього руху, - повідомила Катерина Басалига. - Автомобіль евакуйовано на арештмайданчик.

Керування транспортними засобами в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння є однією з основних причин дорожно-транспортних пригод, у яких не лише завдаються збитки майну, а й гинуть люди, повідомив начальник відділу комунікації головного управління нацполіції в області Сергій Крета.

То кримінал чи адмінка?

Влітку, нагадаємо, статтю за п’яну їзду «криміналізували», а через два дні декриміналізували. Тернопільські адвокати називали той час правовим колапсом і можливістю п’яним водіям уникнути відповідальності.

- Законом України № 720-IX внесено зміни в закон № 2617-VIII - він передбачає скасування тих пунктів, які передбачали введення статті 286-1 ККУ і зміну редакції статті 130 КУпАП, пояснив адвокат Михайло Самуляк, посилаючись на нормативні документи.  Фактично, законодавець не вніс зміни до кодексів: ККУ і КУпАП, а вніс зміни до закону про внесення змін. Конституційний суд України неодноразово висловлював свою правову позицію, що так робити не можна. Окрім того, Президент України Володимир Зеленський підписав Закон України № 720-IX 2 липня 2020 року, опублікували його 3 липня 2020 року, а Закон України № 720-IX набрав чинності з 1 липня 2020 року. Таким чином, закон № 720-IX отримав зворотну силу і прямо порушив вимоги статті 94 Конституції України. Відповідно до статті 94 Конституції України, закон набирає чинності через десять днів з дня його офіційного оприлюднення, якщо інше не передбачено самим законом, але не раніше дня його опублікування.

- Вищенаведені обставини відкривають пряму дорогу до подання конституційних скарг громадянами України, які притягнуті до адміністративної відповідальності за керування транспортними засобами в стані сп’яніння, - коментував Михайло Самуляк.

Водночас Верховна Рада 13 липня ухвалила в першому читанні законопроєкт 2695, який передбачає посилення адміністративної та кримінальної відповідальності для п’яних водіїв, збільшення низки штрафів, поява нових прав і обов’язків водіїв й поліції. Нові санкції за порушення правил дорожнього руху запрацюють після того, як законопроєкт стане законом та буде опублікований у «Віснику України». Як нам вдалось з’ясувати, від липня нічого не змінилось. У цьому запевнили тернопільські нардепи.

Згідно з даними сайту Верховної ради, 18 листопада відбулось засідання Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності у форматі відеоконференції. У п. 2 саме йшлось про вищезгаданий проєкт. «2. Про проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху» (реєстр. № 2695). Друге читання».

Як посилять відповідальність за п’янку за кермом?

Нагадаємо, у новому законопроєкті за нетверезе кермування після ДТП передбачено штраф на 20 400 гривень або адмінарешт на 15 діб з позбавленням водійських прав на три роки та для інших осіб — накладення штрафу 20 400 гривень, адмінарешт на 15 діб чи без такого; оплатне вилучення транспорту чи без такого.

Важливо те, що покарання за статтею 130 може бути накладено протягом року. Нині діє норма, що суд має три місяці, щоб розглянути справу про п’яну їзду. Протягом судового розгляду водій може їздити на своєму транспорті, користуючись виданим тимчасовим дозволом.

Крім того, під нетверезих водіїв переписують 286 статтю Кримінального кодексу. Законодавці пропонують встановити нові покарання:

  • за аварію, в якій потерпілому спричинило тілесні ушкодження середньої тяжкості, винуватця можуть ув'язнити на строк до 3 років з позбавленням водійських прав на 3-5 років;
  • якщо ж в результаті аварії потерпілі отримали тяжкі тілесні ушкодження або загинули, то строк обмеження волі складатиме від 3 до 8 років з позбавленням прав кермування на строк від 5 до 8 років;
  • - якщо через дії нетверезого водія загинули кілька людей, то це каратиметься тюрмою на строк від 5 до 10 років з позбавленням прав на 6-8 років.

Щодо відбування покарання, то п’яну їзду хочуть прирівняти за тяжкістю до корупційних злочинів. Так, зокрема, не стане пом'якшувальним фактором в суді те, що водій щиро покаявся у вчиненому, примирився зі стороною потерпілих. Підсудного у нетверезому кермуванні не можна буде взяти на поруки. Таку людину не звільнять від кримінальної відповідальності, якщо «вчинене нею діяння втратило суспільну небезпечність або ця особа перестала бути суспільно небезпечною».

Законопроєктом пропонується, що людину, яку вже визнали винуватою у нетверезому кермуванні в суді, не можна звільняти від відбування покарання за іншим вироком суду. Не дозволять звільняти від покарання з випробувальним терміном та навіть після відбуття половини строку, призначеного судом. А також в Кримінальний кодекс пропонують прописати, що засуджені за п’яну їзду не мають права на пом’якшення невідбутої частини покарання та на повну амністію. Але після відбування строку судимість можуть скасувати через помилування президента України.

… і три ганебні дірки законодавства

Зі 119 тисяч оформлених патрульними у 2019 році адмінпротоколів за ст.130 КуПАП – алко- і наркосп`яніння за кермом:

- 1457 осіб уникли відповідальності за нетверезе кермування через передання судами справи на розгляд трудових колективів та громадських організацій;

- 633 справи були закриті судами у зв’язку із так званою

 «малозначністю»;

- 13 662 справи були закриті судами через закінчення строку розгляду адмінправопорушення, тому що зараз діє строк розгляду - 3 місяці.

Про це повідомив директор Департаменту комунікації МВС України Артем Шевченко.

- Законопроєкт 2695 прийнятий ВР у першому читанні з ініціативи МВС України, - повідомив Артем Шевченко. - У разі збереження цих норм під час другого читання, закриє ці три ганебні дірки законодавства.

А ще за п`яні ДТП із двома і більше загиблими встановлюватиме для винуватця покарання не 5-10, а 7-12 років позбавлення волі.

Доки на законодавчому рівні вирішують питання посилення відповідальності, тернопільські суди частіше почали виносити вироки водіям, які скоїли ДТП напідпитку, з реальними термінами покарання. Натомість навіть якщо є серйозно травмовані і водій був тверезим, може відбутись умовним терміном.

Читайте Суд відправив за грати водія, який напідпитку скоїв ДТП з потерпілими на Гаївському перехресті

Довідка

За 10 місяців на дорогах Тернопільщини трапилося 1946 дорожно-транспортні пригоди. З них 435 – з потерпілими, в яких 53 людей загинули та 523 отримали травми. 194 аварій вчинили водії, які сіли за кермо напідпитку. В результаті цих автопригод 31 людина зазнала травм. 127 аварій трапилося за участю пішоходів та 24 за участі велосипедистів, у цих ДТП 19 людей загинуло, 133 отримали травми. 

Опитування

Опитування

Чи потрібна кримінальна відповідальність за керування напідпитку?

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:10 У Кутківецький ліс викликали дві «швидких», там знайшли непритомних підлітків (ОНОВЛЮЄТЬСЯ) 18:01 На Тернопільщині в останню путь провели 50-річного священника 17:01 Під час гасіння пожежі у свинокомплексі в Тернопільськомцу районі врятували 650 свиней 16:00 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають? (ФОТО ДНЯ) photo_camera Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 15:00 Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо обмеження роботи онлайн-казино 14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up