Як відшкодувати збитки за пошкоджене в ямі авто

Як відшкодувати збитки за пошкоджене в ямі авто
  • Стягнути збитки можна і без судового позову.
  • Усі витрати полягають на позивача. Але якщо виграєте справу, все відшкодує відповідач.
  • Співвідповідачів може бути десяток – від чиновників Кабміну і обладміністрації – до майстра дільниці. Хто не доведе в суді свою непричетність – стягнення буде з усіх – солідарно.

Збитки за пошкоджене авто можна відшкодувати в суді.

Передусім, потрібно отримати розрахунок нанесених збитків і вирішити, хто буде відповідачем у справі.

  • Судовий збір – 1% від суми позову, - каже адвокат, голова громадської організації «Інститут права» Іван Парубій. – Є мінімальна шкала. Сьогодні це 704 грн 80 коп. При позові на відшкодування моральних збитків – 1,5% від суми.

Виграли суд? Все компенсує відповідач

Усі витрати, в т.ч. судові, експертизи і ремонт авто, полягають на позивача – тобто потерпілого водія. Але в разі, якщо виграєте справу, має бути стягнуто на вашу користь з відповідача. А ці справи на 95% - виграшні.

Відео дня

До кого ж позиватись?

Є власник дороги, замовник робіт, балансоутримувач і фірма-підрядник, каже голова тернопільського осередку ВО «Автомайдан» Ігор Василів. Саме фірма-підрядник має вчасно усунути ямковість.

  • Якщо є замовник робіт, а в нашій області дороги розділили і державні належать Службі автодоріг в області, а місцевого значення – облдержадміністрації, він і відповідатиме, - каже Ігор Василів. – Скажімо, в нас немає фірми чи підприємства, яке виграло б тендер з утримання місцевих доріг. Тому за них відповідатиме чиновник, який очолює управління, що опікується дорогами.  

Щодо доріг державного значення, тендера на утримання вже виграли кілька фірм, серед яких «Технобудцентр» та «Авакс проф». Саме вони відповідають за належний стан доріг. До них і позиватись у разі пошкодженого через яму авто.

Чиновника можуть притягнути і до криміналу

  • Держслужбовці, які відповідають за стан доріг, дуже бояться таких позовів, - каже Ігор Василів. – Адже якщо немає переможця тендеру, відповідальність несе чиновник. Двічі – адміністративну. На третій раз наступає кримінальна відповідальність. Все залежить від наслідків ДТП.

Потерпілі мають право подати позов не тільки до того, хто відповідає за експлуатацію та утримання дороги, а можете зазначити хоч десяток співвідповідачів, наголошує Іван Парубій.

  • За нашим законодавством кожен публічний виступ чиновника вважається офіційною заявою, – пояснив адвокат. – Скажімо, прем’єр-міністр України пан Гройсман неодноразово говорив, що в нас дороги практично ідеальні. І стільки коштів на їх утримання і ремонт видали, що вони мають бути прекрасними. На жаль, такого немає. Тому в позові можна відповідачем зазначати й голову Кабміну.

Далі – обласну адміністрацію і її керівника – всіх, аж до простого майстра ділянки. Причому їхня  відповідальність передбачена законом. А вже в суді, хто вважає, що не може бути відповідачем, - доводить це. Скажімо, Кабмін документально доведе, що він не може бути відповідачем, бо виділив на дороги Тернопільщини понад 1 млрд 200 млн грн.

На ремонт тернопільських доріг Уряд виділив понад мільярд гривень
“Крок за кроком, крок за кроком – гепни в яму ненароком” - соцмережі

ОДА нехай доводить, що гроші передали субпідряднику. Таким чином з’ясується, хто ж насправді винен і відшкодовуватиме збитки. Хто не доведе в суді свою непричетність – стягнення буде з усіх – солідарно.

  • Можна навіть ставити питання про обов’язкову участь в суді певних керівників, в т.ч. і голови облдержадміністрації, - каже Іван Парубій. – Чому ж ні? Це – посадові особи.

Читайте також Влетіли на авто у яму? Що робити, радить юрист
Стягнення збитків можливе не тільки через суд. У ст. 140 Кодексу України про адмінправопорушення йдеться, що викликані на місце ДТП інспектори складають протокол. Якщо поліцейські вважають, що порушень правил руху з боку водія не було, вони зобов’язані зафіксувати це в протоколі та вказати, хто винен. А винною в цьому випадку буде не організація, а саме посадова особа, яка відповідальна за дану ділянку дороги, каже юрист.

  • Такий протокол підлягає розгляду судом, - каже Іван Парубій. – Протокол потрапляє до суду. Суд викликає сторін та учасників події, а також поліцейських і з’ясовує, хто є винуватцем. Передусім, суд має встановити вину певної особи. Стягнути з нього штраф. І в тій же справі може стягнути кошти на користь того, хто потерпів в даній ДТП.  

Користувачі соцмереж кепкують з приводу стану наших доріг.

«З давніх давен цього дня, з самого ранку, люди святково вдягалися і йшли перевірять стан асфальтового покриття на трасах та шляхах… Поперед себе вони вели губернатора на мотузці, з зав’язаними спеціальною лєнтою очима… Завданням губернатора було пройти по дорозі і не вступити в яму, в балюру чи в вибоїну… Народ ішов слідом і підспівував: “Крок за кроком, крок за кроком – гепни в яму ненароком”… Якщо губернатор чи який інший начальник таки вступав у яму, вибоїну чи калюжу, - то його били палицею по ногах і по голові…», - пише на власній сторінці у Фейсбук Vitalii Chepynoga.  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:05 На Тернопільщині 18 квітня вводять в дію графіки обмеження енергопостачання для окремої групи підприємств 22:00 Погрожував вбивством, отруїв собаку і підкинув наркотики — на Тернопільщині родичі не можуть поділити хату 21:02 Двотижневий фестиваль «Великодні мотиви» стартував у Тернополі (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії Від читача 17:19 У квітневому топі вакансій на Тернопільщині - водій, продавець, кухар, швачка, медсестра, лікар 19:02 Ніхто не скаржився на витік газу, а він був: скільки нарахують в третій платіжці за перевірку мереж 18:30 Біля дамби Тернопільського ставу висадили катальпи 17:50 На вісьмох вулицях «Нового Світу» 18 квітня не буде води 16:30 «На гарячому» затримали чоловіка, який за $ 12 000 обіцяв домовитися з ВЛК Тернопільського військкомату 16:05 Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:53 «Поділили на «своїх» і «чужих»? Переселенка з Харкова скаржиться, що синові не видали книги в бібліотеці 15:45 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 17 квітня 15:30 Сім’я полеглого воїна Миколи Пителя пожертвувала дзвін для храму play_circle_filled 14:48 На Тернопільщині розшукують чоловіка з Бережан 14:07 Удар по Чернігову: 14 загиблих, 61 людина постраждала play_circle_filled photo_camera 13:55 Куди після школи? Огляд закладів освіти для вступу (партнерський проєкт) 13:00 На фронті загинув Герой з Почаєва 12:05 Куди піти, що подивитися у Тернополі 17-21 квітня 11:30 У Тернополі відбудеться сесія міської ради — які питання вирішать 11:20 Лазерна епіляція Сandela 2+1. Кожна 3-тя процедура в подарунок! (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up