Йшли пішки і зупиняли попутки. Пасажирка розповіла подробиці аварії потяга, який зійшов з рейок (оновлене)

Йшли пішки і зупиняли попутки. Пасажирка розповіла подробиці аварії потяга, який зійшов з рейок (оновлене)

Втрачений час, нерви та додаткові кошти, - з цим зіткнулися пасажири дизель-поїзда “Тернопіль-Заліщики”, які добиралися ним увечері 19 березня. З Тернополя поїзд вирушив близько 18.37. Поблизу Прошової потрапив у ДТП - зійшла з рейок передня пара коліс середнього вагону, повідомили у відділі комунікації поліції в Тернопільській області.

На місце пригоди виїжджала слідчо-оперативна група та бригада Тернопільського локомотивного депо. У аварії ніхто не постраждав. Усіх пасажирів, як повідомляють у поліції, пересадили в перший вагон і потяг продовжив рух до станції “Заліщики”. Проте виявилося, що все було не так просто.

“Таке стається вже не вперше"

Багато людей не дочекавшись, поїде далі поїзд чи ні, добиралися додому різними шляхами - хтось телефонував знайомим чи родичам і просив виїхати автомобілем, хтось йшов пішки на найближчого населеного пункту і ловив попутку. Про це “20 хвилин” повідомив Василь Колодій, дружина якого їхала в цьому поїзді і була очевидицею всіх подій.

Відео дня

- Цей поїзд називають ковбойським. Що тільки в ньому не перевозять, починаючи від кіз і так далі. Їздять цим поїздом переважно пенсіонери, торговці з ринку. А відстань 60 км з Хоросткова до Тернополя він долає за півтора години, - каже пан Василь. - Це вже не перший раз цей потяг сходить з рейок. Протягом року було до п’яти-шести таких випадків. Але в нас все як завжди - поки хтось не загине чи щось серйозне не станеться, нічого робити не будуть.

Вагон почало трясти

Дружина пана Василя працює в Тернополі і постійно добирається до Хоросткова цим поїздом. За словами Марії Колодій, з Тернополя поїзд за графіком виїжджає о 18.20, цього разу виїхав о 18.37, чомусь довго стояв на станції. Жінка саме їхала у середньому вагоні, який зійшов з рейок. За її словами, у вагоні було до 50 чоловік.

- Їхали, а потім вагон почало трясти, як по камінню, - каже пані Марія. - Потім хтось сказав, що вагон зійшов з рейок, трохи почалася паніка, люди почали ходити туди-сюди. До 30 хвилин ми сиділи у вагоні і не знали, що робити далі. Ніхто до нас не прийшов і нічого не сказав. Врешті люди почали виходити з поїзда. Це все сталося десь посеред поля, платформи нема, високо, старшим було важко, їх мало не на руках знімали.

Може потяг і продовжив поїздку далі, але Марія Колодій цього не бачила. Каже, багато людей йшли пішки в сторону Теребовлі, виходили на дорогу у найближчі села у зупиняли попутки. У багатьох пасажирів були важкі сумки.

Добиралась трьома авто

Добратися додому до Хоросткова Марії Колодій довелося трьома машинами.

- Якась жінка викликала когось знайомого на бусику і туди сіло десятеро людей, - розповідає жінка. - Ми заїхали до Теребовлі. Звідти я добиралася ще двома попутками. Дома була вже після 22.00.

Квиток на поїзд “Тернопіль-Заліщики” з Тернополя до Хоросткова коштує 17 гривень. Оскільки потягом добратися не вдалося, жінка витратила додаткові кошти на дорогу: від місця аварії до Теребовлі - 10 грн, з Теребовлі до Сухоставу - 20 грн, звідти до Хоросткова - 5 грн. 17+35=52 грн - стільки коштувала дорога до Хоросткова.

Хто відповість за збитки

У прес-центрі регіональної філії “Львівська залізниця” запевняють, що після з’ясування причин аварії, залізничники оперативно зорієнтувалися, зробили відчеплення вагона, всіх пасажирів пересадили в перший моторний вагон і поїзд продовжив свій маршрут.

Через скільки часу після аварії поїзд продовжив рух до станції “Заліщики” у прес-центрі точно сказати не можуть, оскільки ще немає всіх подробиць цього випадку. Кажуть, що це було до 40 хвилин і можливо, не всі пасажири дочекалися до цього і продовжили добирання самотужки. Хто відшкодує збитки пасажирам, які придбали квиток, але далі змушені були добиратися іншими видами транспорту, у прес-центрі говорити не беруться. 

Аварія потяга завдала багато незручностей пасажирам - їх  життя було у небезпеці, до того ж вони зазнали фінансових збитків, оскільки не доїхали до місця призначення і витратили додаткові кошти на проїзд, також дорога забрала у них багато часу. Як можна відшкодувати ці збитки - з цими питаннями ми звернулися до юристів.

Напишіть звернення у Держпродспоживслужбу

Коментар

Михайло Самуляк, юрист:

- На мою думку, ПАТ «Укрзалізниця» порушила умови договору перевезення, оскільки вчасно не доставила у пункт призначення пасажирів. Я вважаю, що пасажири як споживачі мають право на відшкодування завданих їм збитків. Таке право прямо передбачене ст.10 ЗУ «Про захист прав споживачів». Окрім того, я переконаний, що пасажири мають право на відшкодування завданої моральної шкоди. Згідно з практикою Європейського суду з прав людини, яка є джерелом права в Україні, порушення прав людини вже саме по собі тягне моральні страждання та виникнення моральної шкоди, а тому факт страждань доказування не потребує, для суду достатньою підставою для присудження компенсації моральної шкоди є сам по собі факт порушення права (рішення від 15 жовтня 2009 року у справі "Антипенко проти Російської Федерації"; постанова у справі від 14 лютого 2008 року "Пшеничний проти Російської Федерації"). За захистом своїх прав, я рекомендую звернутися з письмовим звернення до відповідного управління Держпродспоживслужби. В подальшому, у випадку відсутності добровільної компенсації завданої шкоди пасажирам з боку ПАТ «Укрзалізниця» звертатися до суду.

Слідкуйте за новинами Тернополя у: Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • SERJ

    А потяг іване-пусте називається "КАВАЛЕРСЬКИМ"
  • Anonymous

    Так, це саме  "ковбойський" потяг! На Україні є такий вид потяга.
  • David Starr

    Щоб не було аварій - техніка має обслуговуватись, а такі поїзда давно збиткові, тому й забили на них болт. Білет 17 гривень? А скільки пільговиків, що взагалі не платять? Познімають з ліній ті дизель-поїзда - та й по всьому.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up