Юрист пояснила, хто має відшкодувати збитки за потрощені нігерійцем маршрутки і авто

Юрист пояснила, хто має відшкодувати збитки за потрощені нігерійцем маршрутки і авто
  • Іноземець мав страховку на «євробляхи», кажуть у поліції. Проте, оформити її з нелегалом належним чином навряд чи могли.
  • Власники побитого транспорту мають звернутись в поліцію за витягом про страховку винуватця ДТП, дочекатись рішення суду і звертатись до страхової компанії, яка страхувала авто нігерійця, за відшкодуванням.

Півсотні коментарів у соцмережах та на сайті «20 хвилин» написали читачі після виходу публікації щодо винуватця ДТП на Бандери – нігерійця, який розтрощив своє спортивне авто, ще два легкових і дві маршрутки.

Читачів збурив той факт, що нігерійця висилають з України без права в’їзду до нашої країни протягом трьох років, адже, як з’ясувалось, тут він проживав нелегально. І багатьох цікавить – якщо чоловік фізично не перебуватиме в Україні – хто і яким чином відшкодовуватиме збитки за побитий транспорт?

Детальніше читайте Нігерійця, який днями в ДТП розтрощив маршрутки та два авто, висилають з України
Чи були всі транспортні засоби застраховані, ми поцікавились в патрульній поліції. Що з битими маршрутками і чи не виникли проблеми з графіком руху – запитали у міськраді. І хто за законом має відшкодовувати збитки за потрощені маршрутки і авто – прокоментувала юрист.

Відео дня

Усі авто - застраховані

- Усі автомобілі, які були учасниками ДТП, що трапилась 20 червня на просп. С. Бандери, були застраховані, - повідомила речник управління патрульної поліції в області Оксана Смільська. – «Автоцивілка» була й у водія спортивного авто, який, за попередніми даними, став винуватцем ДТП. Однак, його вину має довести суд.

Щодо громадського транспорту, а в ДТП технічних ушкоджень зазнали дві маршрутки, це питання є виключно господарським і повинно вирішуватися між учасниками ДТП, запевнила начальник прес-служби міськради Мар’яна Зварич.

- Тернопільська міська рада заключає договір з підприємцем на надання послуг з перевезення, де чітко передбачено наявність резервного громадського транспорту, який повинен курсувати у разі виникнення подібних ситуацій, - запевнила Мар’яна Зварич.

Як повідомили в міськраді, пошкоджені автобуси вже через добу вийшли на рейс. Поки їх лагодили, містом курсував резервний транспорт. Тобто, з перевезенням пасажирів на даних маршрутів проблем не було.  

-Транспортний засіб - це джерело підвищеної безпеки. І за нанесену іншим шкоду відповідальність несе його власник, - прокоментувала ситуацію юрист Олена Степанова. – У даній ситуації фактично мав би відповідати власник авто на «євробляхах». Це у разі, якщо він є власником авто. Якщо ні – потрібно з’ясовувати, хто фактично є власником.

Можливо, доведеться позиватись до суду

Якщо нігерієць оформив автоцивілку, і за нею на страхову компанію посиплються позови, страховики можуть через суд визнати поліс недійсним. На підставі того, що він укладений з особою, яка не має цивільної дієздатності в Україні – в даному випадку нелегалом.  

- Власникам потовчених авто мали повідомити про страховку винуватця ще на місці ДТП, - каже Олена Степанова. – Їм варто звернутись до патрульної поліції щодо наявності чи відсутності страхового полісу на авто («євробляхи» - прим. авт.) і повідомити про страхований випадок власні страхові компанії. Бо ще немає рішення суду, хто є винуватцем ДТП. А їхня страхова мала б з’ясувати чи витребувати в патрульної поліції номер страхового полісу. І звернутись до страховиків винуватця ДТП.

Якщо ті відмовлятимуться відшкодовувати збитки, варто дочекатись рішення суду про те, що нігерієць є винуватцем ДТП і позиватись до суду з цивільним позовом до його страхової про відшкодування збитків. А ті, у свою чергу, шукатимуть шляхи, яким чином стягнути ці кошти з винуватця-нігерійця, каже юрист.

  • Це питання страхової компанії, а не людей, чиї транспортні засоби він пошкодив, - переконана юрист. - Вони взяли на себе право підписати страховку, не перевіряючи особистих даних водія і за це вже отримали страхову премію. Тому це вже їхні проблеми – в кого вони відшкодовуватимуть гроші.  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Тернополянин

    той нігерієць хоч мав українські права?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:14 Дві ранкові ДТП у Тернополі: де наразі ускладнений рух? 09:02 Жінка з Тернопільського району втратила 46 тисяч гривень, коли хотіла отримати допомогу 08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up