За смерть трьох людей в ДТП у Світлий понеділок має відповісти власник авто, - Богомол

За смерть трьох людей в ДТП у Світлий понеділок має відповісти власник авто, - Богомол
  • Наразі тривають експертизи щодо травмованих і автотехнічна, аби визначити причини виникнення ДТП.
  • Справу водія, який загинув, теж передаватимуть до суду.  

За смерть трьох людей, що загинули в ДТП у Світлий понеділок, кримінальну відповідальність має нести власник авто, який передав кермо нетверезому товаришу. Про це заявив начальник головного управління нацполіції в області Олександр Богомол.

Нагадаємо, аварія трапилась 9 квітня близько 4.30 ранку на автодорозі Підволочиськ-Збараж. Троє людей загинули, в тому числі і водій. Ще троє отримали травми різного ступеню тяжкості. Найкритичнішим був стан потерпілої дівчинки, яка декілька діб після ДТП перебувала в реанімації.
Зараз всі потерпілі виписані з лікарень. А розслідування ДТП триває, в рамках якого проводять експертизи.  

Вже проведена експертиза щодо причини смерті людей. Зараз проводять щодо ступеню тяжкості ушкоджень травмованих. А також – автотехнічну експертизу, аби визначити технічні причини виникнення ДТП.

Відео дня

Завершити розслідування слідчі розраховують в межах двох місяців. І тоді справу передадуть до суду. Тоді ж у судах нададуть юридичну оцінку діям загиблого водія. А також – власника авто, який передав кермо нетверезому товаришу.

  • Я ставитиму питання про притягнення до відповідальності власника транспортного засобу, який передав кермо нетверезому водію, - каже начальник головного управління нацполіції в області Олександр Богомол. – Який вже до цього неодноразово позбавлявся права керування (за ст. 130 Кодексу про адмінпорушення, за керування в нетверезому стані – прим. авт.). За це існує кримінальна відповідальність.

В крові хлопців, які загинули в аварії в Світлий понеділок, алкоголю було в 10-15 разів більше норми
Особа, яка передала кермо нетверезому водію і сталась ДТП з тяжкими наслідками – в даному випадку смерть трьох людей, - повинна нести кримінальну відповідальність, переконаний Олександр Богомол.

Нагадаємо, кримінальне провадження внесено до Єдиного журналу досудових розслідувань за ч. 3 ст. 286 Кримінального кодексу України – за смерть двох і більше людей. Санкція статті передбачає 5-10 років позбавлення волі. Це стосується загиблого водія. Після правової оцінки його діям справу закриють у зв’язку зі смертю обвинуваченого.

Щодо власника авто, для нього кримінальна відповідальність передбачена ст. 287 Кримінального кодексу України. Відповідальність – від штрафу – до 5 років позбавлення волі. Це також вирішуватиме суд.

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України

Стаття 287. Випуск в експлуатацію технічно несправних транспортних засобів або інше порушення їх експлуатації

Випуск в експлуатацію завідомо технічно несправних транспортних засобів, допуск до керування транспортним засобом особи, яка перебуває в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують її увагу та швидкість реакції, або не має права на керування транспортним засобом, чи інше грубе порушення правил експлуатації транспорту, що убезпечують дорожній рух, вчинене особою, відповідальною за технічний стан або експлуатацію транспортних засобів, якщо це спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження, тяжке тілесне ушкодження або його смерть, - караються штрафом від двохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до п'яти років, або позбавленням волі на строк до п'яти років, з позбавленням права обіймати посади, пов'язані з відповідальністю за технічний стан або експлуатацію транспортних засобів, на строк до трьох років або без такого.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up