Хочете побачити, як школярі читають 65 тисяч слів за хвилину? Ми зняли відео для читачів «20 хвилин»

Хочете побачити, як школярі читають 65 тисяч слів за хвилину? Ми зняли відео для читачів «20 хвилин»
  • Ми знайшли дітей, які можуть прочитати книжку за 15 хвилин, або ж навіть менше, ніж за 5 хвилин. Ви можете в це повірити?
  • Тернопільські школярі пройшли навчання із швидкочитання за унікальною методикою. Переконують: розуміють прочитане.
  • У матеріалі є відео, на якому наші герої демонструють свої вміння. Підписуйтесь, аби переглянути його.

Нещодавно ми розповідали про тернополянина Дениса Дереня, який читає дві тисячі слів за хвилину. Його історія  зібрала десятки коментарів. І здебільшого люди не вірили у те, що таке можливо. 

Читайте більше у матеріалі:  Читає книжку за 15 хвилин: історія 10-річного школяра з Тернополя. Він дивує унікальним вмінням!

—  Я закінчив тренінг, але продовжую займатись для себе. Мої улюблені книги — пригодницькі та історичні, — розповідає хлопець. — Зараз набагато швидше та якісніше читаю. Якщо раніше 10 сторінок осилював приблизно за 20 хвилин, то зараз це займає приблизно три хвилини. 

Відео дня

Загалом пояснити, як саме читають діти складно, адже є аж 14 методик. Здебільшого мегашвидкочитання відбувається за методом вертикального читання. Також завдяки тренуванням в дітей покращується концентрація уваги та розширюється кут зору. Тож вони можуть бачити більший діапазон слів і, рухаючи поглядом, одразу сприймають інформацію. 

Немає опису.

Рекорд тернополянина — 100 тисяч слів за хвилину 

Ми знайшли відео дворічної давності, на якому тернопільський школяр Олександр Приймак показав неймовірний, на перший погляд, результат із швидкочитання. Хлопець під час чемпіонату в Києві прочитав понад 100 тисяч слів за хвилину, при розумінні 80%. Текст із 1006 слів осилив, ніж секунду. 

І це не вигадка. Знайомтесь із Олександром Приймаком. Зараз йому 15 років, і він школяр Тернопільської школи №6. 

Немає опису.

— Я проходив тренінг три роки тому. До того книги читав по півроку, по три місяці. А зараз три книжки читаю лише за кілька хвилин, — розповідає хлопець. — Таким методом читав близько року, але без практики вміння зникає. І зі ста тисяч — 20 це для мене мало. Хоча і вміння дуже корисне. 

Хлопець каже, що для того, аби зрозуміти суть тексту, йому варто лише на нього глянути. Але і звичним методом читання він користується.

— Зараз я вже почав готуватися до ЗНО, і мені потрібно вловити не 70-80 % від прочитаного, а повністю усе. Тому витрачаю на читання більше часу. Крім того зосередженіше  читаю художню літературу, адже там дуже важливим може бути кожне слово, — продовжує Сашко. — Наприклад, на параграф з географії в мене нині піде 3-5 хвилин. Якщо в руки потрапляє газета — її я переглядаю до 10 хвилин. 

Олександр каже — вже прочитав 150 книг. Серед улюблених — "Гаррі Поттер" та "39 ключів". Остання має більше 20 частин.

— Мій рекордний час прочитання однієї частини "Гаррі Поттера" — 3 хвилини 26 секунд, — говорить він.

Один погляд — і все розумієш? 

13-річні Вероніка Бутова та Каріна проходили тренінг два роки тому. 

— Я прийшла на курс, коли мені було 10 чи 11 років. До того читала дуже погано. Це було близько 30-ти слів за хвилину, і з розумінням 50%. Далі почала займатись, і цей результат збільшився врази. Пояснити, як це, складно. Просто ти одним поглядом вхоплюєшся за текст, і усе одразу розумієш, — розповідає Вероніка Бутова. 

Немає опису.

Навичка значно спростила дітям справи із домашнім завданням. Вони розповідають, якщо раніше витрачали на читання по кілька годин, зараз усі усні завдання роблять менше, ніж за пів години. 

— Тренінги тривають три-чотири місяці. Мій найвищий результат був 80 тисяч слів за хвилину. При розумінні 90%, — каже школярка Каріна Сінько. — Після того я не займалась швидкочитанням тривалий час, але приблизно за рік після того мені запропонували поїхати на чемпіонат. Там я отримала друге місце з результатом 10 тисяч слів за хвилину і розуміння 70%. Це дало дуже багато переваг. Оскільки домашнє завдання тепер я виконую набагато швидше і за той час встигаю зрозуміти набагато більше матеріалу. 

Немає опису.

Якщо раніше великі книги дівчина осилювала не менше, ніж за місяць. То тепер вона може просто у книжковому магазині або бібліотеці прочитати їх. 

Як визначають результат 

28 вересня ми зустрілись із дітьми та попросили на відео продемонструвати вміння. 

На столах перед учнями розклали текст. Це робили перед журналісткою, до того ознайомитись з ним учні не могли. Текст містив понад 700 слів. 

Також оцінюють і продуктивність читання: учням роздали спеціальні листки із тестами, де були питання за змістом прочитаного.  Які результати показали наші співрозмовники, читайте нижче. 

За командою тренера діти приступали до читання. І вже через момент він був прочитаний. Далі за формулою тренерка  визначає, скільки слів діти можуть прочитати за 1 хвилину. Денис показав результат 9 855 слів/хв, Сашко — понад 36 тисяч слів/хвилину, Каріна та Вероніка — 18 тисяч слів. 

Читають за хвилину десятки тисяч слів

Ми познайомились із вчителькою Ніною Лозовою. Жінка навчає дітей швидкочитанню на основі методик коуча Андрія Сподіна.

На зображенні може бути: 1 особа та усміхається

—  Три роки тому я потрапила на тренінг до Андрія Сподіна. І подумала: «Як це діти можуть так швидко читати, а я ні». Вирішила навчитись. Згодом виявилось, що у нього можна отримати сертифікат тренера та навчати інших. Тож зараз я представник навчального центру Inten, — розповідає викладачка. 

Сама жінка одразу після сертифікації могла читати 3,5 тисяч слів за хвилину.

— Усе залежить від того, як ти тренуєшся: якщо припиняєш читати — швидкість падає, якщо береш книжку і приділяєш цьому більше часу — знову росте, — розповідає пані Ніна. — Взагалі методика складається із 14-ти методів читання. Це поступове навчання від горизонтального до вертикального читання. Є також чимало вправ, які розпаралелюють праву та ліву півкулю мозку, є вправи на дрібну моторику. Адже це прямо зв’язано із мисленням. 

Як навчитись швидко читати 

Тренерка каже, що її учні щодня приділяють читанню не менше, ніж пів години. 

— Якщо щодня дитина приділяє 32 хвилини читанню — поступово швидкість зростає, — продовжує вона. — Звісно, тут йдеться про читання в думках. Але звісно, і читання вголос покращується. Також важливою є і продуктивність читання. Мало лише прочитати текст, треба його і зрозуміти та запам'ятати. Тож автор методики гарантує покращення техніки та продуктивності читання втричі.

Але якщо тренування будуть наполегливими — збільшити ці критерії читання можна навіть у сто разів. 

— Цей навик не втрачається. І навіть, якщо дитина припиняє читати так інтенсивно, як на тренінгу — техніка читання залишатиметься на високому рівні. 


Детальніше про курс мегашвидкого читання можна дізнатись на сторінці  у Facebook Навчальний центр Омега

Напишіть у коментарях, скільки ви читаєте слів за одну хвилину. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up