Намалюйте малюнок, щоб показати, що дитинство немає меж: як правильно говорити з дітьми про хворобу

Намалюйте малюнок, щоб показати, що дитинство немає меж: як правильно говорити з дітьми про хворобу
  • До Дня захисту дітей тернополяни організували акцію під назвою "Ми разом". За умовами діти мають намалювати та надіслати свої малюнки малюкам в реабілітаційний центр. 
  • Як долучитись до акції та як коректно розповісти дитині про інвалідність, читайте у матеріалі. 

- Ми хочемо присвятити цю акцію Дню захисту Дітей, - говорить ініціаторка акції Олена Коваль.- Організатори акції - рух "Життя без меж" та Тернопільський обласний центр комплексної реабілітації. Суть цієї акції полягає в тому, щоб діти малювали дітей. 

Акція має показати єдність дітей та довести, що дитинство одне на всіх. Олена Коваль виховує дитину з інвалідністю і каже, що діти насправді дуже відкриті та безпосередні в спілкуванні. 

- Насправді, діти не знають, що таке бар'єри, - каже пані Олена. - Зі свого досвіду скажу, що ми коли гуляємо, то діти без обмежень підходять, знайомляться. Їм цікаво. Перше звернення має бути до батьків, щоб вони з раннього дитинства прививали діткам основні моральні принципи. Потрібно пояснювати, що є дітки, яким не так пощастило, і які мають певні захворювання. Це все одно діти. Власне, це дитинство має єднати малюків. Наприклад, мій син завжди дуже радіє спілкуванню з іншими дітьми. Тому не потрібно боятись таких кантактів, а заоохочувати дітей до спілкування.

Відео дня

Поясніть діткам значення малюнків

- Діти з інвалідністю - це в першу чергу діти, - каже Олена Коваль. - Тому не варто акцентувати увагу на їх захворюваннях. Найголовніше тут - завдання для батьків: пояснити своїм дітям, в чому полягає значення їх малюнків.

Чи малюватимуть вони, як бігають одне за одним чи просто разом гуляють, коли поруч дитина, яка пересувається на інвалідному візочку - це немає значення! Тому що видів інвалідності є безліч.

- Інколи ми можемо навіть не здогадуватися про те, що перед нами стоїть людина з інвалідністю. Головне завдання - відобразити, на малюнку, що вони разом, - продовжує жінка. 

Умови участі

  • Дитина має намалювати малюнок і написати своє прізвище, ім'я та вік. (Підписувати в правому нижньому куточку)
  • Малювати можна в довільній техніці різними матеріалами. Формат аркушу А 4.
  • Малюнок має бути яскравим і позитивним. Вікових обмежень немає.
  • Роботи приймаються до 30 травня включно. 
  • Малюнки надсилайте в приватні повідомлення Олені Коваль на її сторінку у Facebook (https://www.facebook.com/search/top/?q=хелена%20коваль&epa=SEARCH_BOX) та на електронну скриньку [email protected]
  • Першого червня усі роботи оформляться в колаж, який пізніше прикрасить стіни Тернопільського обласного центру комплексної реабілітації 
  • А ще усі малюнки прикрасять сторінки дитячого журналу "Дивотворчики".

Коментар психолога

Світлана Кухарук, практичний психолог вищої категорії, психотерапевт

- Можна розпочати розмову, обігравши ситуацію, до прикладу на дитячому майданчику, де дитина може помітити, що іншому малюку не так легко швидко бігати, або він гірше бачить, або по-іншому реагує на певні події. Дитина з часом помічає, що інші дітки можуть мати певні свої особливості. 

Батьки мають сказати дитині, що варто зосереджуватись при спілкуванні на спільних інтересах, на тому, що тебе з цією дитиною об'єднує. Варто зайвий раз не привертати увагу та не розпитувати про ці особливості в дитини, якщо вона сама не хоче про них розповідати. 

Треба сказати дитині, що коли вона помітила особливості в поведінці дитини, то варто перепитати батьків як себе поводити. Головне - це навчити дитину зосереджувати увагу на спільних інтересах та позитивах спілкування. Адже всі діти можуть легко знайти спільну мову. 

 

 

 

А як ви розповідали малюкам про інвалідність? Чи готові намалювати малюнок, що прикрасить стіни реабілітаційного центру? Пишіть про це у коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up