Отримали майже 2000 листів до Миколая: як тернополяни можуть здійснити мрії потребуючих діток?

Отримали майже 2000 листів до Миколая: як тернополяни можуть здійснити мрії потребуючих діток?
  • При Церкві святого апостола Петра у Тернополі триває благодійна акція «Листи до Святого Миколая». Всі охочі можуть взяти з ялинки лист та здійснити мрію потребуючої дитини. Таку акцію вже багато років влаштовує спільнота «Францисканська молодь».
  • Як долучитись до проєкту та що просить малеча – ми дізнались.

Вже тринадцять років поспіль у Церкві святого апостола Петра, що на вулиці Володимира Великого, встановлюють ялиночку задовго до новорічно-різдвяних свят. З’явилася вона й цьогоріч. Ялинка є частиною акції «Листи до святого Миколая» від спільноти «Францисканська молодь».

Щороку масштаби проєкту все більші, ділиться його співорганізаторка Юлія Сиротюк. І якщо під час першої акції благодійники виконали бажання всього 26 діток, то цього року отримали близько двох тисяч листів до Святого Миколая. Ще 13 років тому подарунки до свят отримувала малеча соціально незахищених категорій з Тернопільського району, яка навчається у школах і садочках міста. А сьогодні «географія» акції дуже велика, додались багато різноманітних закладів. 

Відео дня

– Листи ми отримуємо від дітей різних пільгових категорій, – говорить Юлія Сиротюк. – Це діти з малозабезпечених та багатодітних сімей, сироти і напівсироти, діти воїнів АТО і наших захисників на передовій, внутрішньо переміщені особи, малеча з інвалідністю і захворюваннями. Ми працюємо з загальноосвітніми і спеціалізованими освітніми закладами Тернополя і області, сиротинцями, інтернатами, закладами тимчасового перебування для дітей, позбавлених батьківського піклування чи які втратили своїх батьків. У попередні роки ще передавали подарунки діткам з Луганщини, але через війну вона зараз у Німеччині. Цього року у нас є багато переселенців з Нової Каховки. Щороку кількість листів до Чудотворця різна. У 2023 році їх є майже дві тисячі.

Як здійснити бажання дитини?

Наша журналістка побувала у Церкві святого апостола Петра 16 листопада. Біля ялинки встановили інформаційні банери з детальною інформацією про акцію.

На столі є скринька для коштів. А листи від малечі – причеплені до гілок, можна обрати будь-який. Всі вони запечатані. На ялинці висять фото дітей, бажання яких здійснили у минулі роки. Ви можете зірвати один або кілька листів та виконати мрію дитини.

Важливо, що кожен лист має порядковий номер і маркування. Одразу запишіть свої особисті дані (номер листа, ім’я та контакти) у спеціальний журнал, який лежить біля скриньки. А інструкція в конверті допоможе вам розібратись, що робити далі та який дедлайн.

Цього року благодійна акція «Листи до святого Миколая» стартувала 3 листопада. Саме тоді у храмі встановили ялинку. За понад десять років, додає Юлія Сиротюк, команда «Францисканської молоді» налагодила цілу систему цього проєкту.

Напередодні акції волонтери зв’язуються з директорами й заступниками, соціальними педагогами, психологами та іншими людьми у закладах, які працюють з потребуючими дітьми на Тернопільщині. Ті у свою чергу формують списки малечі. Діти, які увійшли до них, власноруч чи з батьками пишуть листи до Миколая. Після того, як команда їх опрацьовує та вносить у базу, листи чіпляють на ялинку у храмі. Далі брати їх та долучатися до акції можуть всі охочі.

– Небайдужі люди, які взяли лист, мають підготувати подарунок і доставити у захристію церкви до 1 грудня. Далі волонтери перевіряють і сортують подарунки. Дуже важливо, аби дитині принесли саме те, що вона просить, чи те, чого потребує. Якщо подарунок не повний або його взагалі не принесли, ми докупляємо необхідне самотужки, бо несемо відповідальність за дитячі бажання. Напередодні свята збираємо на це кошти. А 5 грудня, збирається велика група волонтерів, які розвозять подарунки по домівках. У заклади ми доставляємо пакунки після свята, – розповідає Юлія Сиротюк.

Не забаганки, а потрібні речі

Ви можете змінити лист на інший, зауважує співорганізаторка акції, якщо не маєте можливості виконати мрію певної дитини. Але про це просять завчасно попереджувати волонтерів спільноти «Францисканська молодь». Також можна придбати лише частину подарунку. Загалом благодійна акція триватиме ще тиждень, тобто до 23 листопада. Після цього ялинку з листами заберуть.

– Ми планували завершити акцію до 19 листопада, бо у нас вже є велика кількість дітей. Але до неї долучили ще один навчальний заклад, де тимчасово перебувають дітки, які залишились без батьків. Тому ще кілька листів з їхніми проханнями до Миколая вивісимо на ялинку у понеділок, 20 листопада. На цьому все, бо часу до свята залишилося мало. Оскільки День Святого Миколая змістився на 6 грудня, треба якнайшвидше опрацювати листи і подарунки, аби діти отримали бажане. Тому просимо тернополян, які хочуть допомогти, не баритися! – додає пані Сиротюк.

Архівне фото співорганізаторки акції

Якщо ви не встигнете взяти собі лист з ялиночки, але хочете долучитись до благодійної акції, паралельно волонтери до 1 грудня збирають різні потрібні речі, які додаватимуть до подарунків. Це канцтовари, засоби гігієни, білизна (для дітей від 1 до 14 років), розвиваючі ігри, книги, одяг, солодощі тощо. Ближче до 1 грудня можна приносити фрукти, які кластимуть у пакунки.

Архівне фото співорганізаторки акції

Підтримати акцію можна і фінансово, номер картки – 4441 1144 6807 0980. Контакти організаторів:

  • +38 063 907 02 88 – Ірина;
  • +38 098 611 83 46 – Юлія;
  • +38 067 150 46 41 – Ольга.

Цікавимось у Юлії Сиротюк, що найчастіше просять дітки у своїх листах до Миколая. Вона каже, що одні з найпопулярніших бажань малечі – це канцелярське приладдя та все, що потрібно у школі, а також зимовий одяг, який сьогодні недешевий. Але кожна дитина унікальна та має право на мрію.

Архівне фото співорганізаторки акції

Тому часто у листах трапляються кумедні та дивні побажання. А ще іноді діти просять дорогі речі – планшети, телефони, ноутбуки тощо. До таких прохань ставляться серйозно. Волонтери ретельно перевіряють, чи є у них потреба. Часто техніку замовляють внутрішньо переміщені діти, у яких немає жодних засобів для комунікації чи навчання. Від початку акції, додає пані Юлія, спільнота отримала кілька «дорогих» листів. Зрозуміло, що одній людині реалізувати таку мрію важко, тому волонтери планують залучити кількох, цілі компанії чи колективи, щоб здійснити бажання дитини.

Архівне фото співорганізаторки акції

– Ми усі колись були дітьми та мали різноманітні мрії. Навіть тоді, коли розуміли, що батьки їх ніколи не здійснять, ми писали листи до Святого Миколая. Для дітей, які долучились до акції, все написане не забаганка, а потреба. Сподіватимемось, що люди їх виконають, – каже Юлія Сиротюк.

Архівне фото співорганізаторки акції

Нагадаємо, після переходу ПЦУ та УГКЦ на новоюліанський календар дати багатьох церковних свят змінилися. Зміни торкнулися й улюбленого свята дітей – Дня Святого Миколая. Тепер українці відзначають свято 6 грудня (замість 19 грудня, як було раніше). У 2023 року цей день випадає на середу. Тож святий відвідає домівки та покладе подарунки дітям під подушки в ніч проти середи.

 

Читайте також:

Різдвяний піст — не лише про їжу: чи дотримуються тернополяни і як провести його без шкоди для здоров'я?

Чи треба у Тернополі ставити головну ялинку — опитування «20 хвилин»

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up