Різдвяний піст — не лише про їжу: чи дотримуються тернополяни і як провести його без шкоди для здоров'я?

- За новим церковним календарем Різдвяний піст цього року починається 15 листопада і триватиме до 24 грудня.
- Чи дотримуються містяни посту, а також що важливо знати про нього та яких традицій дотримуватися – дізнавалися «20 хвилин».
Першого вересня 2023 року Православна церква України та Греко-католицька церква перейшли на новоюліанський церковний календар. У зв'язку з цим дати неперехідних свят зсунулися на 13 днів раніше. Різдво 2023 року за новим стилем випадає на 25 грудня, а піст напередодні, — на 15 листопада.
Різдвяний піст – останній із чотирьох багатоденних постів і триває 40 днів. Вже із самої назви зрозуміло, що він готує вірян до одного з найсвітліших зимових свят Різдва. Та як до змін ставляться тернополяни і взагалі чи дотримуються?
Любов, 67 років, пенсіонерка
Уляна, 23 роки, адміністратор
Павло, 75 років, керівник громадської організації
Олена, 62 роки, переселенка
Тарас, 50 років, тістоміс
Ганна, 81 рік, пенсіонерка
Галина, 35 років, домогосподарка
Ярослав, 70 років, пенсіонер
Що про піст каже священник?
Метою Різдвяного посту, за словами клірика Тернопільської єпархії ПЦУ, настоятеля парафії святих Петра і Павла у Буцневі протоієрея Олега Гаха, як зрештою і усіх інших постів, є духовне очищення людини. Але звісно, що духовні практики церква рекомендує підсилювати і постом «тілесним», тобто обмеженнями в їжі тваринного походження.
Вірянам рекомендують вилучити зі свого раціону або ж утриматися від вживання м’яса, риби, молочних продуктів, яєць тощо. Церква, додає отець, дозволяє не дотримуватись посту дітям до 7 років, вагітним жінкам та хворим людям. Вони можуть їсти все. Також від посту звільняються люди, які знаходяться у складних життєвих умовах, де піст неможливий.
Пан Олег коментує, що робота – не гріх, тому упродовж Різдвяного посту можна займатись будь-якими справами. Звісно, варто частіше відвідувати храм та проводити більше часу у молитві, каже він.
— Але раджу вірянам також пам’ятати, що виключно обмежувати себе у певних продуктах харчування – недостатньо! І це не головне. Якщо ми не маємо в собі достатньо сил, аби примиритися з ближніми, пробачити образи, творити добрі справи і бути милосердними, допомогти потребуючим – то всі наші старання у «тілесному» пості будуть марними, – говорить Олег Гах.
Поради медиків
Правило перше: менше м’яса – це добре. Передусім із раціону слід виключити м’ясні продукти глибокої переробки: ковбаси, сардельки, копченості. Саме ці продукти збільшують ризик виникнення деяких видів раку. Натомість просто шматочок сала і печеного м’яса птиці загрози не становить, кажуть в МОЗ.
Правило друге: чим більше овочів, тим краще. Фахівці радять не харчуватись лише картоплею, рисом і білим хлібом, адже це погано позначиться на стані організму через брак вітамінів та білків. Натомість рослинна їжа збагатить організм вітамінами, мікроелементами та клітковиною, що добре впливає на кишківник, судини, мозок та зміцнює імунітет.
Правило третє: бобові – не лише квасоля. Також у піст допомагають бобові, що є джерелом білка, вітамінів групи В, мікроелементів, клітковини – повільних вуглеводів. Варто урізноманітнити раціон сочевицею, горохом, нутом тощо. Їх можна додавати в супи та в салати, робити із них паштети.
Бобові – це клітковина, а отже, здоровий кишківник і здоровий рівень холестерину. Клітковина – це вуглеводи, які перетравлюють кишкові бактерії. При цьому ми як бонус отримуємо деякі амінокислоти, вітамін К, жирні кислоти із коротким ланцюгом, якімають онкопротектя. торні властивості, попередники нейромедіатору серотоніну, та інколи здуттю, - розповідають фахівці.
Правило четверте: піст – привід згадати гриби. Вони містять амінокислоту глутатіону, клітковину бета-глюкан, мікроелемент селен, жир холін, вітамін D, антиоксидант ерготионеїн – набір досить унікальних і дуже потрібних нутрієнтів.
Правило п’яте: яйця – потрібні. Яйця це збалансований і зручний продукт. У них є практично всі вітаміни, повноцінний білок та корисні жири: наприклад, холін та лецитин, потрібні для роботи нервової системи та печінки. Якщо ви дотримуєтесь посту, то регулярно їжте соєві продукти, гарбузове та соняшникове насіння, кукурудзу та шпинат. Все це разом дещо замінить яйця.
Правило шосте: без риби не можна. Навіть у Великий піст є кілька днів, коли можна їсти рибу. Багато хто з різних причин рибу не їсть і без посту. Регулярне споживання жирної морської риби (оселедця, скумбрії) забезпечує мозок, серце і судини та імунну систему омега-3 поліненасиченими жирними кислотами. Достатньо з’їсти одну велику запечену скумбрію на тиждень, щоб покрити потребу в жирах. Це коштуватиме як упаковка сосисок.
Але якщо ви вирішили постувати, то щодня їжте лляне та гарбузове насіння, волоські горіхи,морську капусту та тахіні (кунжутну пасту). Це певною мірою компенсує нестачу омега-3 поліненасичених жирних кислот.
Читайте також:
Чи готові тернополяни святкувати за новоюліанським календарем: ми запитали (ОПИТУВАННЯ)
Скільки коштує подати записки за здоровʼя чи упокій воїнів у церквах Тернополя: ми перевірили
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
-
Roman NakonechniyЗ моєю дієтою при Подагрі і Язві шлунку будь які постові обмеження в харчуванні ховаються .
-
Євген Арта чому попи не постять?..