Партнер рубрики Події

Різдвяний піст — не лише про їжу: чи дотримуються тернополяни і як провести його без шкоди для здоров'я?

Різдвяний піст — не лише про їжу: чи дотримуються тернополяни і як провести його без шкоди для здоров'я?
  • За новим церковним календарем Різдвяний піст цього року починається 15 листопада і триватиме до 24 грудня.
  • Чи дотримуються містяни посту, а також що важливо знати про нього та яких традицій дотримуватися – дізнавалися «20 хвилин».

Першого вересня 2023 року Православна церква України та Греко-католицька церква перейшли на новоюліанський церковний календар. У зв'язку з цим дати неперехідних свят зсунулися на 13 днів раніше. Різдво 2023 року за новим стилем випадає на 25 грудня, а піст напередодні, — на 15 листопада.

Різдвяний піст – останній із чотирьох багатоденних постів і триває 40 днів. Вже із самої назви зрозуміло, що він готує вірян до одного з найсвітліших зимових свят Різдва. Та як до змін ставляться тернополяни і взагалі чи дотримуються?

Відео дня

 

 

 

Любов, 67 років, пенсіонерка

 — Я можу зробити собі піст, коли відчуваю важкість в організмі. Тоді замість жирних та калорійних справ можна взяти щось більш поживне, щось корисне. Для мене піст – це турбота про власне здоров’я.  І це ніяк не пов’язую з релігійними датами.

 

 

 

 

Уляна, 23 роки, адміністратор

 — У моїй родині батьки та бабуся дотримуються посту. Наскільки мені відомо, то вони частіше намагаються відвідувати церкву, відмовляються від гучної музики, не відвідують святкові події, проте раціон особливо не змінюють. Натомість я не дотримуюся та і вони мене ніколи не змушували, не агітували.

 

 

 

 

Павло, 75 років, керівник громадської організації

 — Я так частково дотримуюся, більше це робить моя жінка. Ми їмо пісні страви, не вживаємо алкогольні напої. М’ясо їмо тільки у неділю та суботу, молочне вживаємо, бо його не можна тільки у середу та п’ятницю. Ми ще намагаємося більше ходити до церкви, менше грішити.

 

 

 

 

 

Олена, 62 роки, переселенка

 — Раніше колись частково і дотримувалися. Але то все було до повномасштабного вторгнення. Зараз я переїхала з Бахмута до Тернополя, втратила житло і змушена проживати у місцевій школі. У нас і так невеликий вибір продуктів, ми не їмо багато м’яса чи молочки. То можна сказати, що постуємо вже другий рік поспіль.

 

 

 

 

Тарас, 50 років, тістоміс

 — Так, ми намагаємося дотримуватися. Знаємо, що цього року перейшли на новий календар церковний, і вже від 15 листопада надаємо перевагу пісним стравам, більше плануємо відвідувати храм. Якщо говорити за їжу, то переважно їмо каші, частково відмовляємося від м’яса, молочної продукції, яєць. Думаю, більше людей мають дотримуватися посту. А почати краще з відвідування церкви.

 

 

 

Ганна, 81 рік, пенсіонерка

 — Я знаю, що з 2023 року ми перейшли на новий церковний календар і вже від 15 листопада стартував Різдвяний піст. Ці всі зміни нормально сприйняла, треба робити як у всьому цивілізованому світі. Зізнаюся, що я – не дуже віруюча людина. До церкви сходжу, помолюся. Та і наскільки мені відомо, то вже пенсіонерам можна робити виключення, можна не настільки жорстко дотримуватися всіх правил.

 

 

 

Галина, 35 років, домогосподарка

 — Ми не дотримуємося, бо зараз і так важкі часи для всіх. Та і не такий у нас і різноманітний, широкий раціон. Але інколи напередодні великих свят можемо зробити пісну вечерю.

 

 

 

 

Ярослав, 70 років, пенсіонер

 — Я вважаю, що вся Україна вже близько двох років дотримується посту. Бо ця велика війна – і є піст. Люди обмежують себе, багато що терплять, мучиться. А хто там що їсть чи не їсть, то вже особиста справа. Взагалі вважаю, що першочергово треба буди щирим.

 

 

 

Що про піст каже священник?

Метою Різдвяного посту, за словами клірика Тернопільської єпархії ПЦУ, настоятеля парафії святих Петра і Павла у Буцневі протоієрея Олега Гаха, як зрештою і усіх інших постів, є духовне очищення людини. Але звісно, що духовні практики церква рекомендує підсилювати і постом «тілесним», тобто обмеженнями в їжі тваринного походження.

Вірянам рекомендують вилучити зі свого раціону або ж утриматися від вживання м’яса, риби, молочних продуктів, яєць тощо. Церква, додає отець, дозволяє не дотримуватись посту дітям до 7 років, вагітним жінкам та хворим людям. Вони можуть їсти все. Також від посту звільняються люди, які знаходяться у складних життєвих умовах, де піст неможливий.

Пан Олег коментує, що робота – не гріх, тому упродовж Різдвяного посту можна займатись будь-якими справами. Звісно, варто частіше відвідувати храм та проводити більше часу у молитві, каже він.

— Але раджу вірянам також пам’ятати, що виключно обмежувати себе у певних продуктах харчування – недостатньо! І це не головне. Якщо ми не маємо в собі достатньо сил, аби примиритися з ближніми, пробачити образи, творити добрі справи і бути милосердними, допомогти потребуючим – то всі наші старання у «тілесному» пості будуть марними, – говорить Олег Гах.

Поради медиків

У Міністерстві охорони здоров’я України розповіли, від яких продуктів не варто відмовлятися і як знайти розумну альтернативу.

Правило перше: менше м’яса – це добре. Передусім із раціону слід виключити м’ясні продукти глибокої переробки: ковбаси, сардельки, копченості. Саме ці продукти збільшують ризик виникнення деяких видів раку. Натомість просто шматочок сала і печеного м’яса птиці загрози не становить, кажуть в МОЗ.

Правило друге: чим більше овочів, тим краще. Фахівці радять не харчуватись лише картоплею, рисом і білим хлібом, адже це погано позначиться на стані організму через брак вітамінів та білків. Натомість рослинна їжа збагатить організм вітамінами, мікроелементами та клітковиною, що добре впливає на кишківник, судини, мозок та зміцнює імунітет.

Правило третє: бобові – не лише квасоля. Також у піст допомагають бобові, що є джерелом білка, вітамінів групи В, мікроелементів, клітковини – повільних вуглеводів. Варто урізноманітнити раціон сочевицею, горохом, нутом тощо. Їх можна додавати в супи та в салати, робити із них паштети.

Бобові – це клітковина, а отже, здоровий кишківник і здоровий рівень холестерину. Клітковина – це вуглеводи, які перетравлюють кишкові бактерії. При цьому ми як бонус отримуємо деякі амінокислоти, вітамін К, жирні кислоти із коротким ланцюгом, якімають онкопротектя. торні властивості, попередники нейромедіатору серотоніну, та інколи здуттю, - розповідають фахівці.

Правило четверте: піст – привід згадати гриби. Вони містять амінокислоту глутатіону, клітковину бета-глюкан, мікроелемент селен, жир холін, вітамін D, антиоксидант ерготионеїн – набір досить унікальних і дуже потрібних нутрієнтів.

Правило п’яте: яйця – потрібні. Яйця це збалансований і зручний продукт. У них є практично всі вітаміни, повноцінний білок та корисні жири: наприклад, холін та лецитин, потрібні для роботи нервової системи та печінки. Якщо ви дотримуєтесь посту, то регулярно їжте соєві продукти, гарбузове та соняшникове насіння, кукурудзу та шпинат. Все це разом дещо замінить яйця.

Правило шосте: без риби не можна. Навіть у Великий піст є кілька днів, коли можна їсти рибу. Багато хто з різних причин рибу не їсть і без посту. Регулярне споживання жирної морської риби (оселедця, скумбрії) забезпечує мозок, серце і судини та імунну систему омега-3 поліненасиченими жирними кислотами. Достатньо з’їсти одну велику запечену скумбрію на тиждень, щоб покрити потребу в жирах. Це коштуватиме як упаковка сосисок.

Але якщо ви вирішили постувати, то щодня їжте лляне та гарбузове насіння, волоські горіхи,морську капусту та тахіні (кунжутну пасту). Це певною мірою компенсує нестачу омега-3 поліненасичених жирних кислот.

 

Читайте також:

Чи готові тернополяни святкувати за новоюліанським календарем: ми запитали (ОПИТУВАННЯ)

Скільки коштує подати записки за здоровʼя чи упокій воїнів у церквах Тернополя: ми перевірили

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Roman Nakonechniy

    З моєю дієтою при Подагрі і Язві шлунку  будь які постові обмеження в харчуванні ховаються  .
  • Євген Арт

    а чому попи не постять?..

keyboard_arrow_up