У Тернополі Будинок дитини трансформують у Центр реабілітації та паліативної допомоги. Є план

У Тернополі Будинок дитини трансформують у Центр реабілітації та паліативної допомоги. Є план

У зв’язку з недостатньою кількістю реабілітаційних центрів для дітей, МОЗ розробило постанову щодо правових основ для створення таких закладів. Визначено, що зазначений центр буде спеціалізованим закладом охорони здоров’я, який створюється з метою забезпечення потреб медичної реабілітації та паліативної допомоги дітям.

Планується, що такі центри створюватимуться насамперед на базі будинків дитини відповідно до регіональних планів реформування системи інституційного догляду та виховання дітей. Їх засновниками виступатимуть органи місцевого самоврядування, або ж приватних – юридичні та/або фізичні особи.

Проєкт трансформації Будинку дитини в Центр реабілітації та паліативної допомоги представлено керівником проекту Світового банку, ключовим експертом Зіною Кияницею та ключовим експертом Ганною Кукурудзою, а також експертом проекту Володимиром Вовком на другому засіданні робочої міжвідомчої групи 17 жовтня в Тернопільській облдержадміністрації, повідомляє прес-служба управління охорони здоров'я обладміністрації.

Відео дня

Повідомлено, що такі трансформації Будинку дитини в Центр реабілітації та паліативної допомоги вже успішно проведені у всіх областях, окрім трьох, включно з Тернопільською.

Питання реформування інтернатних закладів - не нове. І в тому числі Будинків дитини, які підвідомчі МОЗ. Уже розглядалося питання перепрофілювання будинку дитини в центри паліативної допомоги дітям з важкою вродженою неврологічною патологією або створення медичних чи медико-соціальних центрів.

Реалізація проєкту включає три етапи, що обмежені терміном до 2022 року.

У центрі планується надавати допомогу: дітям, віком до шести років включно з порушенням розвитку, діти з інвалідністю, які проживають в родинах або в сімейних формах виховання, а також їх батьки та особи, які їх замінюють (діти з розладами аутичного спектру, діти з органічними ураженнями центральної нервової системи, діти групи ризику щодо порушень розвитку); діти віком до шести років включно, які деякий час з певних причин не можуть виховуватись в сім’ї (діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, діти, покинуті чи вилучені з небезпечного середовища, діти з сімей, які перебувають в складних життєвих обставинах; діти до семи років включно, які мають захворювання, що загрожують життю або обмежують життєдіяльність дитини та потребують паліативної допомоги, а також їх батьки та особи, які їх замінять.

Центр реабілітації та паліативної допомоги надаватиме послуги з медичної реабілітації, паліативну допомогу; організовуватиме амбулаторне лікування дитини, яка отримує послуги з медичної реабілітації або паліативну допомогу, медичну реабілітацію згідно з індивідуальною програмою реабілітації дітям з інвалідністю чи яким загрожує зниження рівня функціонування, що може призвести до інвалідності.

Наголошено, що у Центрі організовуватимуть і освітній процес для дитини, яка отримує послуги з медичної реабілітації; впроваджуватимуть сучасні, клінічно доведені програми та методики фізичної, медичної, соціальної, психологічної реабілітації та корекції; надаватимуть цілодобову медичну допомогу дитині, яка перебуває у центрі; навчатимуть законних представників дитини та осіб, що беруть участь у догляді за нею, навичок догляду за дитиною з урахуванням її стану здоров’я, фізичного та психічного розвитку.

Наразі проєкт чекає остаточного узгодження на третьому засіданні робочої групи та попереднього розгляду та, відповідно, і схвалення комісії, де входитимуть преставники керівництв Тернопільських облдержадміністрації та облради, а також в остаточному підсумку - сесійного рішення розпорядження, що буде повідомлено на сайті управління охорони здоров’я.

 

Довідка

Передбачається, що до 2020 року Будинки дитини працюватимуть в штатному режимі. Однак, паралельно реалізовуватимуться усі необхідні процеси, що включені в перший і другий етап проекту трансформації. Тобто, з 2020 року інтернатні заклади повністю припинять своє функціонування та діяльність як таких.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up