Звуки війни: прості поради психологині як допомогти дитині не боятися сирени й гучного гуркоту

Звуки війни: прості поради психологині як допомогти дитині не боятися сирени й гучного гуркоту

Діти завжди відчувають тривогу дорослих, це підсилює також їх особистий страх. Події останніх днів змусили нас по-новому відчути страх і нагадали нам, як важливо перебувати в безпеці під час тривоги.

Підтримати дитину і допомогти їй впоратися зі страхом допоможуть поради дитячої й сімейної психологині Світлана Ройз, про які розповідає Тернопільський обласний центр контролю і профілактики хвороб. Вона, зокрема, радить діяти за таким алгоритмом:

Нормалізація

Дорослий фіксує і пояснює ситуацію:

«Я бачу, що ти боїшся. Цей звук справді лякає, але він означає, що наші ЗСУ зафіксували загрозу і зараз її знешкоджують. Про нашу безпеку дбають – тож і нам треба подбати про себе і йти в укриття».

Відео дня

Підтримка

Дорослий сигналізує дитині про підтримку й пропонує дію:

«Я з тобою і буду з тобою весь час. Хочеш, я візьму тебе на руки, а ти візьмеш свою іграшку (воду, домашнього улюбленця)?»

Завершення

Дорослий акцентує, що загроза минула, і відзначає силу дитини:

«Все минулося. Ми в безпеці. Спасибі, ти був (була) таким сміливим, міцним. Ми чули так багато гучних звуків (їх можна назвати), але ми впорались».

Можна пограти в терапевтичну «гру»: розтерти вуха і уявити, що з них «висипається» в долоню чи на землю все, що їм заважає. Можна уявити себе собакою, який щойно вийшов з води і струшує з себе всю воду.

Далі «будуємо» місток до наступних дій: для цього запитуємо дитину про те, що будемо робити далі, коли вийдемо з укриття.

Додаткові прийоми, як зняти напругу і страх у дитини — в інфографіці

 Читайте також:

Навчання за кордоном: 10 простих кроків, що полегшать адаптацію до іноземної школи

Як допомогти дитині пережити втрату близької людини: п'ять помилок, яких варто уникати

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up