Грибочок, Лебеді та «Володя Ульянов»: що лишилось від відомих фонтанів Тернополя. Ми відтворили старі фото

Грибочок, Лебеді та «Володя Ульянов»: що лишилось від відомих фонтанів Тернополя. Ми відтворили старі фото
  • У Тернополі було чимало фонтанів, які прикрашали вулиці та сквери. Однак, до наших днів збереглись, на жаль, не всі. Деякі просто зруйнували, а деякі змінили до неупізнаваності.
  • Ми продовжуємо серію публікацій «З одного ракурсу», де ми відтворюємо старі фотографії міста. А ви пригадуєте, як раніше виглядали місцеві фонтани?
  • Щоб побачити публікацію повністю - авторизуйтесь та оформіть підписку на преміум-матеріали. Цим ви допоможете нам робити більше цікавих публікацій про історію нашого міста. 

У центрі міста є чимало фонтанів. На бульварі Шевченка вони збереглися. Однак у 2012 році там відбулась реконструкція і фонтани виглядають інакше. Це комплекс з трьох фонтанів. Фонтан «Грибочок» зник і на його місці тепер фонтан «Квітка терену». А як вам подобається більше?

А ось фото самого «Грибочка». Він працював з 1954 по 2009 року. Це був один з найстаріших фонтанів.

Відео дня

Звели його під час реконструкції міста після Другої світової. Війна знищила фактично 90% міста. Цей фонтан був одним з улюблених місць для фото тернополян та гостей міста.

Неподалік Театрального майдану, де зараз пам’ятник Пушкіну, був ще один фонтан. Це фото 1960–х років. Позаду видно будівлю, де нині розміщується міське управління ЖКГ. Фонтан прикрашали фігури дітей. Називався він «Володя Ульянов». Пушкіна поставили на його місце в середині 1960–х років.

На Привокзальному майдані також був великий фонтан. Він існував в 1950–х роках.

А це фото першої половини 1950–х років. Триває будівництво драмтеатру. Біля нього був один з найцікавіших фонтанів – «Лебеді». На жаль, з тих часів збереглось мало фото, та, тим паче, відео. Однак нам вдалось відшукати та відтворити унікальне відео 1954–го року, де можна побачити, як відбудовували Тернопіль. Дивіться за посиланням:

Тернопіль у 1954 році: ми відтворили унікальну відеохроніку. Дивіться, як змінилось місто!

«Лебеді» прикрашали сквер з 1950–х років, а припинив існування фонтан у 1982 році. Тепер на його місці пам’ятник Кобзарю.

А так змінився фонтан у парку ім. Тараса Шевченка. Перший фонтан на цьому місці збудували у 1950–х роках. Він був з пісковика. Другий, що ми бачимо на фото, звели в 70-тих. Як і більшість фонтанів в Тернополі, в 1992 року він перестав працювати. Відновили його роботу в 2000 році . А в 2009 році його розібрали і облаштували новий.

Ще один фонтан в парку Шевченка – «Каскад» (у народі «Сльози Гронського»). Він з’явився у 1972 році. Нещодавно його реконструювали разом зі сходами. Там з’явилась нова підсвітка. Однак кардинальних змін у зовнішньому вигляді самого фонтану не було.

А це фонтан «Спогад». Тепер від нього лише спогади і лишились.

 

– Наш фонтан «Спогад»... Дуже хотілося б, щоб наша міська влада прикрасила наш став гарним і великим фонтаном. Аби він милував око не тільки тернополян, а й гостей міста. А найліпше відновити водограй, який був у 80-их роках, – написав тернополянин Віктор Мадрі.

Це був плавучий фонтан, який працював у 2007–2012 році. У серпні 2012 його перемістили на озеро «Чайка» і замінили сопло. Композицію водограю повністю змінили: замість одного 10-метрового струменя зробили один вертикальний і багато бокових, а висоту значно знизили.

А це фонтан «Олімпіада» у парку Національного відродження. Він працював з 1980–х до 2013 року. Вмикали його лише на свята – Великдень, День незалежності України та день міста. У 2017 році провели реконструкцію і тепер тут фонтан «Лебеді», який працює не лише на свята.

А які фонтани запам’ятались вам найбільше? Пишіть свої спогади у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up