Тернопіль у 1954 році: ми відтворили унікальну відеохроніку. Дивіться, як змінилось місто!

Тернопіль у 1954 році: ми відтворили унікальну відеохроніку. Дивіться, як змінилось місто!

У післявоєнні часи Тернопіль почали відбудовувати. Відреставрували будинки та культові споруди, які постраждали найменше. Розгорнулись будівництва. Ми відтворили унікальне відео 1954 року з тих самих ракурсів та порівняли, як змінилось місто. Буде цікаво!

Відео, яке ми знайшли, відзняте у 1954 році. Автор відео – радянський український кінооператор Зіновій Чернявський. На жаль, в ті часи відеокамера була рідкістю. Тому подібних кадрів дуже мало.

Друга світова практично повністю знищила місто. 90% усіх будівель були зруйновані. Коли війна скінчилась – почалась відбудова. Катедру, церку Різдва Христового та найстаріший храм міста – Воздвиженську церкву, відбудували. А от унікальний Парафіянський костел знищили. Він зазнав сильних ушкоджень під час бомбардувань, але вистояв. «Добили» споруду» у 1954 році. На його місці збудували універмаг.

На відео 1954 року костел не потрапив, але його ще не знесли. Саме з нього зняли вигляд на бульвар Шевченка згори. Це була найвища та найзручніша точка для подібних зйомок.  Видніється драмтеатр, який ще будують.

Відео дня

Зовсім скоро костел зруйнують і почнуть будівництво універмагу. Його закінчать будувати до приїзду в Тернопіль Хрущова.

Читайте також: 

Хмельницький, Шевченко, Хрущов: які відомі особистості були на Тернопільщині. Чим вони тут займалися?

Залізничний вокзал у 1954 вже відновили. Він до війни виглядав інакше. А напис «Тернопіль» був на стіні вокзалу.

Всі зміни дивіться на відео:

Привокзальна площа була «під пильним оком» вождів. На місцях, де зараз фрески висіли портрети Леніна та Сталіна.

Розвилка на бульварі Шевченка біля театру виглядала інакше. В ті часи автомобілем володіли одиниці. Він був доступний лише еліті. Тому  вулиці були не такими завантаженими. В наш час Тернопіль потерпає від заторів.

Змінився вхід у парк Тараса Шевченка. Раніше на вході були колони. Багато будівель прикрасили колони. Цей стиль був популярний в період післявоєнної відбудови до середини 50–х років. Колони, фрески, зображення робітників, ліпнина. Такий стиль прозвали «Сталінським ампіром» або стилем «Тріумф».

А біля приміщення школи №4 кипіло будівництво. Напроти будували нову школу, житлові будинки. Поруч біля шкіл відкриють магазин «Школярик».

Чи подобаються вам зміни? Пишіть у коментарях! 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (12)
  • Василь Музика

    Замурували демони....
  • Stepan Zharov

    Треба зруйнувати той клуб бо він був построяний Совєтами!….☝🏻😏
  • Anatoliy Vetrov

    Яке гарне місто Тернопіль
  • Читач88

    Важкий, але й чудовий був час... Вся країна, а з нею разом і Тернопіль піднімалися з руїн. І ніякий міжнародний валютний фонд не допомагав - все своїми руками... але все було весело, бо відчувалося - йдемо вгору. І всі були однакові - однакові у дружбі, у почуттях. Та й за статками не дуже то й відрізнялися... А білі вітрила над озером та молоді деревця у парку Шевченка - чудові часи були...

keyboard_arrow_up