Обшарпана штукатурка та аварійні балкони: 15 фото, які показують міські контрасти. Хто ремонтуватиме?

Обшарпана штукатурка та аварійні балкони: 15 фото, які показують міські контрасти. Хто ремонтуватиме?
  • У центрі Тернополя зводять і зводять нові будівлі. Вони приваблюють то скляними стінами, то екстравагантним дизайном і різко контрастують з фасадом «історичної спадщини», яку не ремонтують десятиліттями.
  • Зробили цікаві фото, на яких різниця дуже помітна, а також дізналися, хто ж має стежити за естетичним виглядом будинків.

 

На Руській, 45 з фасаду потрохи відлітає плитка. І балкони здаються не надто безпечними. 

Немає опису.

Іще контрастні будинки на Руській.

Відео дня

Немає опису.

Немає опису.

Власники вирішили, мабуть, самотужки вирішити проблему з балконом. Але чому його не ремонтують? І хто має це робити — читайте нижче.

Немає опису.

У сусідньому будинку теж креативно вирішили закрити «проблеми». От тільки насправді це панно, а не креативний дизайн.

Немає опису.

Назва фото: «Вдале маскування»

Немає опису.

Департаменту культури та туризму вже теж не завадить оновлення. 

Немає опису.

Не надто естетична будівля  поряд з Театральним майданом. 

Немає опису.

Заклади харчування на вулиці Гетьмана Сагайдачного виглядають досить сучасно. А от на балконах та фасаді верхніх поверхів, здається, скоро розростуться дерева. 

Немає опису.

Із балконів на вулиці Валова сипеться штукатурка. Ображеним краще тут не ходити.

Немає опису.

Немає опису.

Тут добре видно ще одну проблему сучасного міста. Естетику часто псує не час, а люди. Про графіті на стінах ми писали тут

Немає опису.

Цей будинок на вулиці Крушельницької оновили лише на половину.

Немає опису.Цікаво у який саме момент штукатурк з фасаду будинку на розі вул.Кульчицької та бул.Тараса Шевченка обвалюється та чи не падала вона перехожим на голови.

Немає опису.

Будинок на вулиці Чехова. 

Немає опису.

Хто має робити ремонт? 

За коментарем ми звернулись у пресслужбу Тернопільської міської ради. Там попросили сформувати офіційний запит на надання такої інформації. Ми надіслали його та очікуємо відповідь. 

Проте раніше в управлінні ЖКГ нам розповідали, що практично в усіх будинках фасади мають ремонтувати їх власники.

— Фасади та балкони є приватною власністю, тому ремонтувати їх в багатоквартирному будинку повинні власники, — повідомляють в управлінні ЖКГ.  — Квартирокористувач має право одноосібного володіння і відповідає за допоміжні конструкції: огорожі, поручні і решітки. Також за зовнішню сторону стін. Відтак щодо поточного ремонту мешканці можуть звертатися до обслуговуючого підприємства. Стан виступаючих конструкцій (балконів) двічі на рік, навесні та восени, оцінюють фахівці. Якщо підтвердиться їх аварійний стан — оголена арматура чи відпалі залізобетонні елементи, то небезпечне місце огороджують спеціальною стрічкою, а мешканцям надають припис про заборону користування балконом. Ремонт таких споруд за власний кошт мають проводити співвласники багатоквартирного будинку — власники квартир.

Тут є ще два моменти: перший — дешевше це буде, якщо фасад термомодернізувати. Деталі про це ми описували в матеріалі: У Тернополі утеплили черговий будинок: як скористатися термомодернізацією на умовах співфінансування.

А другий випадок: коли будівля належить до архітектурних пам'яток місцевого значення. До слова більшість будинків на вулицях Руська, Валова, Гетьмана Сагайдачного визнані саме такими.

В управлінні ЖКГ повідомили, що їх тоді реставрувати не може ні власник, ні управління ЖКГ, ні обслуговуюче підприємство. У ЗУ "Про охорону культурної спадщини"  йдеться про те, що для того, аби відремонтувати таку будівлю, доведеться зібрати цілий перелік документів. Його ми залишимо в довідці нижче.

Довідка

  • Довіреність на право представляти замовника (інвестора).
  • Дозвіл центрального органу виконавчої влади у сфері охорони культурної спадщини на проведення (відновлення) земляних робіт (для нового будівництва та реконструкції з розширенням). 
  • Дозвіл центрального органу виконавчої влади у сфері охорони культурної спадщини на проведення археологічних розвідок, розкопок, інших земляних робіт на території пам'ятки, охоронюваній археологічній території, в зонах охорони, в історичних ареалах населених місць, а також дослідження решток життєдіяльності людини, що містяться під земною поверхнею, під водою (для нового будівництва та реконструкції з розширенням).
  • Заява.
  • Копія охоронного договору на відповідну частину пам'ятки (у разі, якщо частина пам’ятки передана в користування (оренда, іпотека, інше), необхідно надати належним чином завірені копії відповідного письмового погодження органу охорони культурної спадщини па передачу в користування та документа, який підтверджує право такого користування).
  • Копія титульної сторінки проекту з відповідними погодженнями органами охорони культурної спадщини.
  • Ліцензія будівельної організації на здійснення будівельної діяльності.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Лілія Воробель

    Дуже цікаво! Будинок "хрущівка" 1960 року будова по вул Руська. Ніколи не роблено ніяких ремонтних робіт /останні 25 років точно/.  Маса темношкірих квартирантів у квартирах. Решта - сусіди-пенсіонери, квартири-поденки... Які ремонти співвласниками!? І головне - за які кошти?! ЖКК абсолютно нічого не робить!!! Підвали - затоплені, зі старими трубами та каналізацією. Все це має більше 40-45 років.  Безвихідь, хоч за ЖКГ платиться регулярно. То про що тут можна взагалі говорити?! сусіди-пенчіонкриПеретворений на готелі, а та здані в оренду лі-поденки,
  • David Starr

    Ви по Львову пройдіться - там ще не таке побачите )
  • Гаврило Петровський

    не на часі, то побудували комуняки, хай і ремонтують, треба парки забудовувати на СВОїй БОгом ДАній землі

keyboard_arrow_up