Стовпи, бруківка та сигнальні стрічки: що ремонтують на Замковій?

Стовпи, бруківка та сигнальні стрічки: що ремонтують на Замковій?
  • На вулиці Замковій – від кільця неподалік будівлі адміністрації і аж до готелю «Тернопіль», розрили тротуар в декількох місцях.
  • Як ми дізнались, тут встановлюють електроопори. У «Тернопільелектротранс» пояснили, для чого це роблять та коли завершать ремонт.

Журналістка «20 хвилин» 23 листопада помітила, що на вулиці Замковій стартували ремонтні роботи. Уздовж тротуару з’явились ями, які для безпеки пішоходів огородили сіткою.

Відео дня

На місці лежить багато будівельного реманенту і великі стовпи. Територію, де містяни раніше могли припаркувати автівки, відмежували сигнальною стрічкою. Є спеціальний знак про ремонтні роботи біля в’їзду на вулицю (з сторони кільця біля адміністрації). Робітників під час перебування на вулиці ми не зустріли, аби запитати у них, що відбувається.

Тому звернулись за коментарем у Тернопільську міську раду. Речниця Мар’яна Зварич повідомила – на вулиці Замковій наразі встановлюють електроопори для забезпечення руху електротранспорту. І порадила усі запитання адресувати у підприємство «Тернопільелектротранс».

За словами головного енергетика Василя Юра, тернополяни вже неодноразово телефонували до них та цікавились, що за ремонтні роботи провадять на Замковій. Тому він готовий надати роз’яснення. Пан Юр каже, що проєкт зі встановлення електроопор на Замковій, а також біля готелю «Тернопіль», розробили фахівці «Тернопільелектротранс» і погодили у технічному відділі міської ради.

– Вся справа у тому, що біля готелю «Тернопіль» лінія контактної мережі дуже занижена. Підняти її неможливо через великі прольоти. Більше того, біля готелю одна зі старих опор вже була нахилена. Тому ми вирішили поставити там нові електроопори, аби підняти контактну мережу і забрати всі розтяжки, зайві троси тощо. Закріпимо мережу на кронштейни (опорна деталь для кріплення – прим.), а не на розтяжки. Вулиця Замкової теж має занижену мережу і підняти її неможливо, бо з однієї сторони вона підключена до опори, яка стоїть на зеленій зоні далеко від проїжджої частини, а друга сторона розтяжок закріплена на металеві анкери до прилеглого будинку, – каже Василь Юр.

Чоловік додає, що мешканці будівлі скаржились, що коли вулицею проїжджає тролейбус, вони чують шум і відчувають вібрацію через тролейбусні лінії, прикріплені до будинку. І це попри те, що там, за словами пана Юра, встановлені шумогасники. Тому працівники «Тернопільелектротранс» монтують електроопори ближче до дороги, аби «відчепити» мережу від будівлі і підняти завдяки кронштейнам.

До слова, перед готелем одну розтяжку таки залишили – перед заїздом до ресторану. Пан Юр каже, що там не було технічної можливості встановити електроопору.

– Люди ще часто запитують, чому ми ставимо опори по центру тротуару. Це через те, що на Замковій прокладено багато комунікацій. Газова труба, водяна, електричні високовольтні кабелі тощо. Тому це єдині місця, де можна поставити опори, дотримуючись санітарних норм. Бо якщо посунутись на 20 сантиметрів вліво чи вправо – там вже є комунікації, – додає головний енергетик.

Пан Юр додає, що у рамках ремонту також демонтують електротехнічну сітку освітлення на Замковій або «павутину», як її називають електрики. Світильники для освітлення дороги і тротуарів встановлять на нових електроопорах. За словами головного енергетика, «Тернопільелектротранс» планує закінчити роботу до кінця листопада. Терміни можуть зсунутись через несприятливу погоду.

– 23 листопада на Замковій встановлюємо останні 6 опор, а наступного тижня обкладатимемо їх бруківкою. Далі перевісимо контактну мережу, заберемо зайві троси і відчепимо лінію від будинку. Це не заважатиме ні пішоходам, ні водіям. Робитимемо все якнайшвидше, – прокоментував він.

 

Читайте також:

У Тернополі безкондукторна система запрацювала на ще одному тролейбусному маршруті

Ще один тролейбусний маршрут у Тернополі працюватиме без кондукторів

Риють під офісом нотаріуса в кількох сантиметрах від газової труби. Жінка боїться, аби не вибухнуло

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Читач95

    А комунікації під цей шумок не ведуть до будинку у дворі бувшої Ромашки?
  • andriy

    Дуже розумно ставити стовпи прямо по середині тротуару...

    myvova83 reply andriy

    Все копіюють з кацапляндії. Ставлю долар, що обабіч дороги, змонтують паркан для худоби з круглої труби, яка зогниє за півтора року.

keyboard_arrow_up