У тернопільських супермаркетах працюють уже по-новому: пластикові пакети лише за гроші

У тернопільських супермаркетах працюють уже по-новому: пластикові пакети лише за гроші
  • З 10 грудня 2021 року розповсюдження пластикових пакетів здійснюється виключно на платній основі.
  • Скільки коштують?

10 грудня 2021 року набирає чинності Закон України «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України» від 01.06.2021 р.№1489-IX, згідно якого:

1. Розповсюдження пластикових пакетів здійснюється виключно на платній основі. Норма діє з 10.12.2021 р.

2. Роздрібні ціни на пластикові пакети не можуть бути нижчими за мінімальні ціни, що встановлюються Кабінетом Міністрів України.

Відео дня

Про це повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області на своєму офіційному сайті. 

Читайте також: Безкоштовні пластикові пакети стануть… коштовними. Як будемо купувати продукти у супермаркетах?

У Тернопільських супермаркетах уже працюють по-новому, за пакет просять по 10 копійок. Читачі надсилають фото з магазинів.

Заборона НЕ ПОШИРЮЄТЬСЯ на:

1) біорозкладні пластикові пакети (пакет, що розкладається за участю мікроорганізмів на елементи природного походження та відповідає встановленим національними або гармонізованими європейськими стандартами нормам щодо утилізації способом компостування або біорозкладання);

2) надтонкі пластикові пакети шириною до 225 міліметрів (без бокових складок), глибиною до 345 міліметрів (з урахуванням бокових складок), довжиною до 450 міліметрів (з урахуванням ручок), що призначені для пакування та/або транспортування свіжої риби, м’яса та продуктів із них, сипучих продуктів, льоду та розповсюджуються в об’єктах роздрібної торгівлі як первинна упаковка. Ця норма діятиме до 01 січня 2023 року.

З 10.03.2022 року ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ розповсюдження в об'єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг:

1) надтонких пластикових пакетів (пакети із стінками товщиною менше 15 мікрометрів);

2) тонких пластикових пакетів (пакети із стінками товщиною від 15 до 50 мікрометрів);

3) оксорозкладних пластикових пакетів (пакети, матеріал для виготовлення яких складається з поліетилену та оксорозкладних домішок;). Державний контроль за дотриманням законодавства у сфері розповсюдження пластикових пакетів в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг здійснюється Держпродспоживслужбою.

Штрафи за порушення вимог законодавства у сфері розповсюдження пластикових пакетів:

- за розповсюдження в об'єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг надтонких пластикових пакетів, тонких пластикових пакетів, оксорозкладних пластикових пакетів накладається штраф - у розмірі від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 8500 до 17 000 грн.), а за повторне протягом трьох років вчинення такого самого порушення - у розмірі від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 000 до 34 000 грн);

Ця норма діятиме з 10 березня 2022 року. - за безоплатне розповсюдження пластикових пакетів - у розмірі від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 – 3400 грн.), а за повторне протягом трьох років вчинення такого самого порушення - у розмірі від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів.

А на вас вплине необхідність платити за пластикові пакети? Що думаєте з цього приводу? Пишіть у коментарях та діліться своїми альтернативами пластикових пакетів.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (103)
  • Цаль Василь

    Вся боротьба за екологію зводиться до банального збагачення власників магазинів. Цікаве питання в Малашевцях є сміттєсортувальні лінії? І чи здійснюють вони переробку пластику? От вам і вся екологія. Починати потрібно з фундаменту: заберпечити потужності, які будуть переробляти сміття, а вже тоді вводити норми і закони.
  • Читач31

    І виходить:Засмічувати безкоштовно!
    Тепер засмічуємо за ГРОШІ!"
    ГАНЬБА!!!

    Олена Цвірла reply Читач31

    Не скажіть, особисто уже задумуюсь чи мені потрібен той "лишній" пакет, за який потрібно ще заплатити
  • Mariya Shpak

    Люди добрі ,то кругом просять . В Португалії також платимо за будь-які пакети.

    Олена Цвірла reply Mariya Shpak

    Хай в срані Португалії будемо платити а в Україні будемо жити як бидло. Головне: мова, віра та армія. Усе решта нехай поки буде як є :)
  • Марія Смаль

    Хай по копійці,а ге ро 3 гривні,то на самі пакети ,пенсіі не хватить,

keyboard_arrow_up