У Тернополі стартувала зимова риболовля: нагадуємо правила поведінки на кризі

У Тернополі стартувала зимова риболовля: нагадуємо правила поведінки на кризі
  • Не встиг у Тернополі випасти сніг та вдарити мороз, як місцеві жителі вийшли на зимову риболовлю.
  • Де найбільше ловлять рибу та чи пам’ятають про правила – читайте у матеріалі.

Вже кілька днів від самого ранку на Тернопільському ставі збираються чимало чоловіків. Всі вони приходять з єдиною метою – порибалити або, як ще кажуть, впіймати здобич на вечерю для юшки.

Традиційно чоловіки несуть із собою вудки, стільчики, прикормку та маленькі бідончики або обрізані пляшки, адже треба десь складати рибу.

Відео дня

Один з чоловіків, який сидів на кризі погодився поговорити з журналістами «20 хвилин». Пан Микола – тернополянин. З його слів, раніше їздили з друзями на кількаденну риболовлю до річки, а зараз вже немає такого бажання та сил. Тож, вже роки три ходить на став.

— На річці більший вилов риби і це навіть не обговорюється. Але мені 65-річному в таку погоду не дуже й хочеться сідати за кермо, десь їхати. Так я вийшов з квартири, якісь 10 хвилин пішки і вже можна ловити. Поки що вдавалося зловити лише маленьких окунів. Зовсім малу рибу відпускаю, а трохи більшу – несу дружині на юшку. Смажити тут нема що, — каже пан Микола.

Переважно чоловіки розміщуються ближче до берегів. На середину ризикують виходити одиниці. Пан Микола каже, крига поки що не така міцна, та і ніколи не знаєш, що може трапитися.

Не забувайте про власну безпеку!

Температура повітря постійно коливається, а водойми вкриваються тонкою кригою. Це свідчить про те, що перебувати на такій поверхні вкрай небезпечно. Аби вберегти життя тернополян, рятувальники та правоохоронці щорічно нагадують про дотримання правил поведінки на кризі.

За інформацією рятувальників Тернопільщини, оптимально товщиною криги для риболовлі вважається НЕ менше семи сантиметрів. Але гарантованої товщиною вважається товщина льоду від 10 сантиметрів. Місця, де офіційно дозволено переходити водойму з одного берега на інший, повинен мати товщину менше 15-ти сантиметрів.

При цьому, відразу потрібно відзначити, що товщина льоду на водоймі може бути різною. Це пов'язано з наявністю підводних течій, які неодмінно присутні на великих озерах, на ділянках річок, де спостерігаються вигини, а також в місцях, де зливається каналізація.

Всього дев’ять базових правил від державної служби з надзвичайних ситуацій України можуть зберегти вам життя. Тож, обов’язково пам’ятайте:

  • забороняється виходити на лід, товщина і міцність якого вам невідомі;
  • не можна виходити на лід: у місці з’єднання річок; у випадку швидкої течії річки у цьому місці;
  • забороняється спускатися на лижах з крутого берега на неперевірений на міцність і товщину лід;
  • відмовтеся від зимової риболовлі на льоду;
  • забороняється збиратися на кризі великими групами в одному місці;
  • не вживайте спиртні напої поблизу водойм;
  • виходьте на лід тільки за стійкої морозної погоди;
  • переходьте водойми тільки в спеціально позначених і обладнаних для цього місцях;
  • пильнуйте за дозвіллям дітей та пояснюйте їм небезпеку тонкої криги.

Якщо ж ви все таки вирішили, що обійтися без зимової риболовлі не можете, тоді перед тим, як вийти на лід, слід оцінити його товщину, колір, врахувати наявність рослинності. Для, того, щоб одна людина могла просто пройтися по льоду, мінімальна товщина повинна бути 7-10 см. А рибалки роблять лунки і зменшують безпеку льоду через що може пролягати тріщина. Тому між ними має бути відстань 15-20 см.

Ці вимоги справедливі для чистої водної гладі, але також слід враховувати рослинність – вона зменшує безпеку льоду і робить його пухким.

— Важливо враховувати колір льоду – він повинен бути світло-сірим. Якщо він матовий, як кажуть, вода з молоком, значить, лід багатошаровий, зі снігом. Він може бути нагорі щільним, а всередині – рихлим, неміцним. Коли випадає сніг на тонкий лід, а потім він береться кіркою – виходить такий шаровий пиріг. Це дуже небезпечно, — наголошують рятувальники.

Читайте також:

У Тернополі відкрили новий «Пункт незламності»: ми перевірили, чим можуть скористатися містяни

Як надавати допомогу при переохолодженні. Поради лікарів

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Алина Соболева

    А багатьом це подобається!
  • Pavl Rebrov

    головне правило:- Сидіт в теплі і нєфіг там мерзнути)))

keyboard_arrow_up