Партнер рубрики Події

У Тернополі відкрили новий «Пункт незламності»: ми перевірили, чим можуть скористатися містяни

У Тернополі відкрили новий «Пункт незламності»: ми перевірили, чим можуть скористатися містяни
  • У Тернополі продовжують облаштовувати «Пункти незламності». Днями один з нових встановили на Театральній площі.
  • За яким графіком працюватиме пункт, чим там можуть скористатися тернополяни та чи врятує він від уламків – дізнавалися «20 хвилин».
  • Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» у рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

«Пункт незламності» на Театральному майдані – не звичайний намет, які звикли бачити люди на вулицях, а невеликий модульний будиночок з металу. Там є одне середнє вікно та двері.

Відео дня

І хоча пункт під'єднали до централізованого електропостачання, на всяк випадок вже підготували генератор та паливо. Зі слів речника Державної служби з надзвичайних ситуацій у Тернопільській області Сергія Даніліна, треба діяти на випередження.

— Минулого року ми побачили, як росіяни знищували критичну інфраструктуру, що забезпечувала нас електричною енергією. Були блекаути, діяли графіки відключень світла і саме в той момент виникла ідея створити такі «Пункти незламності». І чимало людей користувалися ними. Не варто їх плутати з пунктами обігріву, адже це трохи інше, – каже пан Сергій. – Як бачите, ми цієї зими ще не розгортали наметові пункти і не знаю, чи будемо, бо поки дійсно у цьому немає потреби. Металевий фургончик встановили не броньований і не захистить від уламків. Його встановили на прохання Тернопільської міської ради, наповнення також наше, міська відповідає за підключення електроенергії та сплачує за її використання.

Що є в «Пункті незламності»?

Якщо порівнювати з наметом, то металевий фургончик куди менший за розміром. Праворуч від входу рятувальники встановили стільці, а ліворуч – столи з необхідним приладдям. Розкладачок у пункті немає. Зі слів чергового, одночасно можуть поміститися 20 людей.

— Ми навіть не планували в ньому встановлювати розкладачки. Адже він не розрахований на те, щоб люди ночували, перебували кілька діб. На такі випадки є пункти масового перебування у наших школах. На Театральному майдані люди можуть випити чай, каву, зігрітися, з’їсти печиво, підзарядити гаджети. Тобто, задовольнити ось такі базові потреби. Варто враховувати, що наразі проблем з електропостачанням на Тернопільщині не виникає, тож і потреб немає у розкладачках, — каже Сергій Данілін.

І хоча «Пункт незламності» маленький, рятувальники зробили невелике зонування на столах та повісили таблички. За першими двома столами люди можуть випити чай та перекусити. Там є електричний чайник, одноразовий посуд, чай, цукор та печиво. Трохи далі стоїть кулер з водою.

Два наступні столи виділили для дитячих розваг. Там розклали різноманітні розмальовки, книжки, брошури, зошити. Кольорових олівців та фломастерів журналісти не помітили.

Ближче до вікна зробили зону для підзарядки гаджетів. На столі є кілька електричних подовжувачів та навіть різні зарядки. Можна скористатися безплатним інтернетом.

Також ми помітили невелику аптечку, де зібрані базові ліки. Натомість відсутній куточок для немовлят, де можна їх переодягнути або замінити підгузки.

Щодо тепла, то пункт можна обігріти кондиціонером чи спеціальною дуйкою. Черговий наголошує, вмикати бажано щось одне, аби витримала електрична проводка. Поки що користуються дуйкою.

Чи працюють цілодобово?

Під час візиту журналісти «20 хвилин» поцікавилися, коли тернополяни можуть приходити до «Пункту незламності» і чи реально потрапити вночі?

— Ні, модульний будинок не працюватиме цілодобово. Спільно з міською радою затвердили графік: з 08.00 до 22.00. Проте, якщо ситуація зі світлом погіршиться і буде потреба, то можливо будуть зміни, але поки що так, — каже пан Данілін.

Нагадаємо, загалом в осінньо-зимовий період на території області планують відкрити 406 Пунктів незламності. Безпосередньо у Тернопільській міській територіальній громаді підготували на випадок блекаутів дев’ять «Пунктів незламності «Тепле місто». З них п’ять цілодобових і чотири працюватимуть за графіком – з 08.00 до 17.00 або до 21.00.

Також на базі 12 шкіл Тернополя відкрили пункти масового проживання. Там люди можуть перебувати цілий день або кілька діб. Для них облаштували спортивні, актові зали та цілі класи. 

Читайте також:

Коли працюватимуть Пункти незламності на Тернопільщині та де їх знайти (КАРТА)

Є біотуалети, каремати і польова кухня. Ми перевірили пункти масового проживання у школах

Прохолодно і не багатолюдно! Ми перевірили пункти обігріву Тернополя: що змінилося

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Nadezda

    А чому адресу не написали !!! 😡😡😡😡😡👹👹👹💩💩💩😱😱😱👿👿👿😤😤😤☝️☝️☝️

keyboard_arrow_up