750 будинків у місті отримають свій індивідуальний тепловий пункт та тепловий лічильник

750 будинків у місті отримають свій індивідуальний тепловий пункт та тепловий лічильник

Тернопільські чиновники, у четвер, 20 липня, ділилися власним досвідом щодо раціонального використання енергоносіїв з представниками більшості українських міст. Проте, порівняно з іншими європейськими містами, Тернопіль знаходиться далеко позаду в контексті енергоефективності. Найбільшим споживачем електроенергії у області є КП “Тернопільводоканал”. 

Навчальний візит до нашого міста здійснили представники 21 регіону нашої країни. З ними власним досвідом у сфері енергоефективності ділилися тернопільські чиновники. Загалом учасників зібрання було понад 50, в тому числі: міські голови, їхні заступникив, а також представники об'єднаних територіальних громад та представникики різних проектів, які реалізуються саме в цій сфрі. 

- Сьогодні ми показуємо найкращі практики в містах, які хочемо розповсюдити на цілу Україну, - розповідає Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан. - Тернопіль демонструє таку енергоефективну практику в сфері ЖКГ. Тому ми сьогодні вивчаємо та переймаємо цей досвід.

Відео дня

35% тернополян мають індивідуальне опалення

В Тернополі робота з енергозбереження і зменшення споживання енергоносіїв є одним з пріоритетів роботи міськради, запевняє міський голова Сергій Надал. 

- Шість років тому, ми вперше проаналізували обсяг споживання енергоносіїв у всьому місті, - продовжує він. - Були шоковані результатом! Тому що при загальному бюджеті міста 600-800 млн. грн споживання усіх видів енергоносії становило понад 1 млрд грн  - це не є нормально. Власне тому, з того час, ми почали активно проводити усі необхідні роботи в цьому напрямку. 

Зокрема, Тернопіль став підписантом угоди мерів, яка передбачає зменшення до 2020 року викидів шкідливих газів у атмосферу, зменшення споживання усіх видів енергії.

- З того часу, ми маємо затвердженний план сталого економічного розвитку, в якому передбачнно цілий комплекс заходів і у цьому плані ми працюємо кожного року, - зауважив Сергій Надал. 

З слів міського голови, робота з енергоощадливості була розпочата на прикладі освіти. Зокрема переведення усіх навчальних закладів міста на індивідуальні теплові пункти і в подальшому, ці технологої будуть втіленні на житлових будинках.

- За декілька років усі 750 будинків міста будуть мати ці ІТП, - додав Сергій Надал. - Лише цього року міськрада планує поставити в межах 250-300 будинків міста ці ІТП з тепловими лічильниками. Проте це буде досить складно реалізувати, тому що у місті є понад 35% споживачів, що мають індивідуальне опалення. 

Як би це не було сумно, але в нашій області найбільший споживач електроенергії - КП “Тернопільводоканал”, зазначає заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Владислав Стемковський. Це говорить про те, що промиловості, як такої, у області немає.

Торф в області — не паливо

Представник місцевої мерії також розповів і про резонансні торф'яні котельні. Зокрема заначив, що міськраді вдалося знизити тариф на тепло аж на 10% за рахунок цих котлів.

- Використання енергоносіїв, які знаходяться в радіусі 150-200 км навколо обласного центру - логічний і правильний напрямок, - розповідає заступник міського голови. 

В Тернопільській міськраді дещо прорахувалися. 

- Ми зіткнулися з дуже цікавим фактом - торф на Тернопіллі є, але реально його немає, - каже пан Стемковський. - Тобто торф, як багнюка є, однак як палива з відповідними параметрами - немає. Тому ми сьогодні торф почали возити з Чернігівської області. 

Місцеві чиновники надіються, що все буде діяти в ринкових законах і попит народить пропозицію, і вже скоро розпочнеться виготовлення цього палива у нас, що дозволить знизити вартість послуги теплопостачання. 

- Торф'яні котельні - цікавий проект, який повністю профінансований і забезпечується за рахунок приватних інвестицій, - наголошує Владислав Стемковський. - Тобто не витрачені кошти з бюджету чи залученні міжнародні інвестиції. Загалом вартість проекту 72 млн грн. Сукупна потужність котлів - 18 мегават. Це дозволить нам зекономити близько 9 млн куб м природнього газу в рік.

З слів чиновника, не дивлячись на усі заходи наше місто наразі у порівнянні з іншими європейськими карїнами, знаходиться далеко по заду в сфері енергоефективності, оскільки ми споживаємо щонайменше в три рази більше енергоресурсу. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Galina Luchko

    де можна побачити перелік адрес?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up