Аби техніка не горіла від перепадів напруги

Аби техніка не горіла від перепадів напруги
Директор магазину „КТС” Андрій Тибінь каже, що український пристрій може захищати від перепадів напруги як один пристрій, так і кілька, підключених до переноски, аби їх сумарна потужність не перевищувала 2,2 КВт
Котли і холодильники, які працюють цілодобово, або комп’ютери можуть вийти з ладу не лише через перепади напруги після включення електрики. Їм шкодить і відключення світла, якщо в цей час в приладі виконувався якийсь процес – нагрівання в котлі, чи охолодження в холодильнику

Через перепади напруги горить техніка й електроприлади. Переважно техніка виходить з ладу коли вмикається струм, бо подається напруга не потрібних 220 В, а може бути і 270, і більше вольт, зазначають майстри з ремонту різноманітної техніки.

- Особливо страждають блоки живлення в ноутбуків, - зазначає інженер сервісного ремонту техніки „КТС” Олександр Цімерман. - Коли розбираєш їх, всередині все чорне, ремонту вони вже не підлягають, навіть неможливо визначити, що саме згоріло, легше купити новий.

Крім того техніка страждає не лише в момент включення електрики, а й в моменти відключення електропостачання, зазначає майстер з ремонту побутової техніки та електрики в квартирах „Домової служби” Ярослав Ледвій. Найбільше шкодять небажані раптові відключення електрики холодильникам і комп’ютерами.

Відео дня
  • От наприклад, в холодильнику, починається процес охолодження, а тут раз - і пропала напруга, на нього це може вплинути, - каже майстер. – Тому якщо наперед відомо про відключення струму, прилади краще вимкнути з розетки. Це найдешевший спосіб, щоб додатково не витрачати грошей.

 

Менший і дешевший

Інакше, для власного спокою потрібно запастися додатковим обладнанням.

- Найпростіший і найдешевший захист - це DіGі Top -  відсікач струму, - зазначає інженер Олександр Цімерман. - Він захищає від струму з заниженою чи завищеною напругою. Коридор допустимої напруги споживач встановлює сам, відповідно до інформації на своїх приладах. Він діє так, що після ввімкнення струму вольтметр міряє напругу, 15 секунд витримує паузу, і коли стабілізується напруга, тоді пускає струм. Його вставляють в розетку, а вже в нього вставляєте вилку шнура від блока живлення ноутбука чи іншої дрібної техніки, коштує 269 грн.

Такий пристрій підходить до будь-якої техніки, яка має потужність до 2,2 КВт. Можна таким чином захищати холодильник і телевізор, зарядне до мобільного, ноутбук, навіть котел, хоча на деякі електричні конвектори може бути потрібен більший захист.

Потужніший захист потрібен хіба для прасок, бо вони мають потужність до 2,5 КВт, і до електрочайника. Все інше цей відсікач струму може захистити. Його можна включати в різні розетки, навіть без заземлення.

Дорожче рішення для захисту комп’ютера – це придбати блоки безперебійного живлення. Ціна питання – від 800-1000 грн і вище. Вони і стабілізують напругу, і акумулюють запас електроенергії, який дає можливість працювати приладу впродовж деякого часу, зазначає пан Олександр.

 

Дорожче - стабілізатором

Деяка техніка може мати запобіжники чи захист від перепадів напруги, яке відключає прилад, але в більшості випадків побутова техніка захисту не має, тому треба ставити стабілізатори напруги, зазначає майстер з ремонту Ярослав Ледвій. Найбільше перепадів напруги не любить сучасна техніка, де є багато електроніки – холодильники з сенсорним управлінням, телевізори, електроплитки. Вона ламається, виникають проблеми в мікросхемах,вдома таке не відремонтуєш.

- Техніка уся європейська, а там в них все стабільно, в нормі, справно працює, не розрахована на такі перебої як в нас в Україні, - пояснює пан Ярослав. - Техніка любить стабільну напругу 210-230 В, на будь-якій техніці є характеристики, при якій напрузі вона краще працює. Ту техніку, яка завжди працює, наприклад котли, якщо є індивідуальне опалення, чи холодильники, потрібно захищати стабілізатором напруги, які будуть вирівнювати напругу, робити її такою, яка потрібна в межах норми для роботи тієї чи іншої техніки: якщо занизька - то підвищувати її, чи в іншому разі - понижувати.

Індивідуальні стабілізатори напруги наприклад, для одного котла, чи холодильника, коштують 700-900 грн. Це такі коробки, які ви вставляєте в розетку, які мають кілька гнізд на підключення побутових пристроїв, і на цей пристрій буде йти стабільна напруга, і можна бути спокійним, що техніка буде працювати довго і безперебійно.

- Великі стабілізатори напруги для цілої квартири можуть мати потужність 7-15 кВт, - зазначає пан Ярослав. - Тоді всі прилади, які є в квартирі, будуть нормально працювати і будуть захищені, не буде перебоїв. Вони коштують 6-9 тис грн. залежно від фірми виробника і потужності.

 

Можна вимагати відшкодування

Якщо згорів дорогий електроприлад з вини енергетиків, споживач може добитися відшкодування його вартості, зазначає провідний спеціаліст Інспекції у справах захисту прав споживачів Наталія Лужна.

  • Для цього потрібно зафіксувати факт поломки приладу внаслідок перепаду напруги, - пояснює спеціаліст. - Потрібно одразу, а не наступний день, викликати представника ЖЕКу і РЕМу (або Обленерго). Вони повинні скласти акт - або кожен окремо, або зробити записи на одному документі. З цим актом потрібно звертатися в РЕМ або організацію, з якою укладено договір на електропостачання. Якщо вони відмовляються задовольнити скаргу, тоді людині потрібно йти в суд.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Petro Petrenko

    Хороша стаття! Справді, якісний стабілізатор напруги вирішує проблему неякісної мережі більш ніж повністю. Наприклад, тут https://prel.prom.ua/ можна переглянути хороші варіанти стабів українського виробництва

  • Анонім

    Цікаво, що ці "спеціалісти" закінчували? Страшно з перших абзаців...
  • Маховик правди

    Якийсь венігрет получається . Взяли всі фізичні величини позмішували до купи . Якщо тут іде мова за перепади напруги ,то значить треба говорити про напругу , а струм виникає при підключені навантаження,а не так ,коли пишуть "Переважно техніка виходить з ладу коли вмикається струм". Так само фраза"Він діє так, що після ввімкнення струму вольтметр міряє напругу, 15 секунд витримує паузу, і коли стабілізується напруга, тоді пускає струм. Правильно буде сказано так :"Він працює наступним чином,коли з"являється напруга в мережі,відбувається затримка подачі напруги на споживача,під час цієї затримки внутрішній вольтметер міряє напругу ,порівнює з внутрішнім еталоном  ,і якщо напруга відповідає заданим межам, прилад подає напругу на споживача ". І взагалі хто захищає праску чи нагрівальні елементи я ще такого не чув це взагалі п....ц всьому .
  • igor golovko

    Праска по суті спіраль в корпусі і при 270 вольт в мережі вона всього навсього швидше нагріється а відключення її відбувається термоелементом що працює не від " вольтів" а від ступені нагріву спіралі. Теж саме стосується бойлера. Інша річ компи телевізори холодильники - так там потрібні такі речі як стабілізатори чи відсікачі. Зрештою на початку статті повинна була бути примітка - на правах реклами.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up