Аптеки інсуліну в кредит для міста більше не дають. Їм заборгували майже 1,5 млн

Аптеки інсуліну в кредит для міста більше не дають. Їм заборгували майже 1,5 млн
  • 1 млн 400 тис грн - така місячна заборгованість перед аптеками Тернополя за інсулін, тому ті перестали безкоштовно відпускати препарат за рецептом.
  • У міській раді виділили мільйон, але кажуть, проблему він не вирішить, бо держава профінансувала лише на 35%
     
Синові тернополянки Ірини Кошути Святославу зараз вісім з половиною років. Коли дитині було майже два, сім’я потрапила в аварію. Через два місяці після ДТП дитину повезли в лікарню із підозрою на отруєння. Тоді, як розповідає жінка, лікар ще вирішив зробити аналіз на рівень цукру. Результат – у хлопчика цукровий діабет. Зараз Святославчик вчиться у школі, розвивається і росте, як усі діти.

- Ми не називаємо це хворобою, це, швидше, - спосіб життя, - каже жінка. - Він чудово знає: щоб усе було добре, слід виконувати наступні положення: виміряти рівень цукру, вколоти інсулін і тоді можна їсти. 

Як розповідає жінка, доза інсуліну на один прийом для її восьмирічного сина складається із 12 одиниць. В одній ручці - 250 одиниць. Цього дитині вистачає на 20 разів.

- Дорослій людині потрібно від 30 до 50 одиниць, - каже пані Ірина. - Тобто ручки вистачає на 5-8 разів. Кожній дитині та дорослій людині потрібна різна кількість одиниць. Усе залежить від ваги, віку. Є й різні інсуліни: одні потрібно колоти двічі на добу, інші – перед кожним прийомом їжі. Це індивідуально. До того ж, інсулін з моменту відкриття ручки можна використовувати 28 днів. Після цього він втрачає свою дію. 

Відео дня

Немає фінансування

Пані Ірина розповідає, що у квітні 2019-ого всі діти отримали інсулін на місяць, але не в ті терміни, що завжди. 

- Більшість отримує до 10 числа місяця, - каже жінка. - А у квітні в тих числах інсуліну не було, проте до кінця місяця його отримали всі діти. Є проблема з інсуліном “Хумулін”, але з ним завжди були проблеми, бо він із США. З європейськими інсулінами перебоїв не було. Але батьки піднімають тривогу, бо в запасі залишаються останні краплі. У травні така ж ситуація. 

Із пані Іриною журналістка розмовляла 17 травня. Станом на той день, за словами жінки, у жодній аптеці не було безкоштовного інсуліну, і чи буде він - невідомо. Це підтвердили і в аптеці “3і” та 126-ому аптечному пункті на території другої міської лікарні, які отримують інсулін для жителів Тернополя. Не видають інсулін за рецептами і у “78-й” аптеці, яка обслуговує жителів населених пунктів біля Тернополя. Кажуть, препарат є, немає фінансування, тому його не видають. 

До нас приходить дуже багато людей, і всі незадоволені, - каже провізор аптеки “3і” Тетяна. - Нам, провізорам, це все виговорюють, тож ситуація дуже неприємна. Ми виходимо крайніми, хоча від нас мало що залежить. Гроші поступають - ми інсулін видаємо. Через два дні кошти закінчуються, і препарат більше не видаємо.

В аптеці кажуть, інсулін у травні видавали 1, 2 числа та ще півдня 3 травня. Ще одне надходження коштів було в десятих числах. Загалом усіх коштів вистачило на тиждень. 

2-3 тис на місяць

Але купити інсулін можна, адже він є в наявності. Як каже керівник громадської організації "Об'єднання батьків дітей і молоді Тернопілля, хворих на цукровий діабет "Діа-Дім"” Роман Островський, мінімальна вартість місячного запасу інсуліну та тест-смужок - дві-три тисячі гривень. 

- Щоквартально вони мають проходити загальний аналіз на рівень цукру в крові, - каже пан Роман. - Він коштує гривень двісті. Безкоштовно таких медпослуг не надають. Інсулінозалежні отримують пенсію від держави, але її на ліки не вистачає. Якщо в аптеках не видають безкоштовний інсулін за рецептом, то люди змушені його купувати. Якщо не приймати ліки, то це може призвести до смерті.  

У “Діа-Домі”, як каже керівник, з Тернополя є 76 дітей віком до 18 років та 212 – віком до 35 років. 

Отримали 16 млн, а треба 34 

Як розповів начальник управління охорони здоров’я Тернопільської ОДА Володимир Богайчук, безкоштовним інсуліном хворі на діабет жителі Тернопільщини забезпечені лиш на 40% відсотків. Раніше, якщо держава недофінансовувала витрати на придбання інсуліну, то облрада могла виділити кошти з інших статей бюджетної субвенції для нашої області. Тепер в ОДА кажуть, що це не лише проблема держави. У 2019-ому субвенцію на придбання інсуліну розподілили по місяцях, щоб державних коштів вистачило до кінця року. Як каже пан Богайчук, органам місцевого самоврядування доведеться щомісяця на 60% дофінансовувати цю статтю витрат. 
У 2019 році держава виділила для хворих на цукровий діабет жителів Тернопільщини 16 мільйонів гривень, при необхідності 34 мільйони. 

В. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун на офіційних Інтернет-ресурсах повідомляє, що забезпечення інсуліном відбувається шляхом співпраці Міністерства охорони здоров’я України та місцевої влади. За рахунок державних коштів відшкодовують дві третини вартості інсуліну, решта - має дофінансовуватися з місцевого бюджету. І держава кошти виділила, тепер їх має виділити і місцева влада. 

Виділять мільйон

Питання фінансування інсуліну обговорювали на засіданні виконавчого комітету міської ради в четвер, 16 травня.

- Зараз виникла кредиторська заборгованість перед аптечними закладами у розмірі 1,4 мільйони, - каже заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Вікторія Остапчук. - До кінця року на дані потреби не вистачає 11,9 мільйонів. Незважаючи на наші неодноразові звернення до адміністрації та Кабінету Міністрів фінансування немає.  А у Тернополі - 1300 інсулінозалежних.

Тому для хоча б часткового розрахунку за заборгованість за інсулін міська рада виділить мільйон гривень. Гроші зняли з інших видатків "Багатопрофільної стаціонарної медичної допомоги населенню". Проте, як каже пані Остапчук, це рішення все одно не зможе вирішити ситуацію. Міський голова додав, що міська рада звертатиметься до новообраного президента. 
Начальник відділу охорони здоров'я та медичного забезпечення Ростислав Левчук додав, що 15 травня було засідання колегії, яка признає, що ситуація критична: Тернопіль держава фінансує лише на 35%. І така критична ситуація по всій Україні. 

- Ще хочу додати, враховуючи, що заборгованість є вже більше місяця, аптечні заклади просто відмовляються відпускати ліки в кредит, - каже Вікторія Остапчук. - Вони по Тернополю відпустили інсуліну за рецептами на суму мільйон чотириста за власні кошти і кажуть, що більше не мають такої можливості.

Ростислав Левчук додав, що така ситуація не лише з інсуліном, а й з “Доступними ліками” та виплаті коштів за лікарняними листками. Про фінансування медицини в цілому пан Левчук має розповісти під час брифінгу у понеділок, 20 травня. Стежте за новинами на сайті te.20minut.ua. 


 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Діонісій

    грошей ніхт на ліки, а пам'ятники різним йодам ставимо,
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up