Які автомобільні омивачі скла є небезпечними для водіїв та пасажирів

Які автомобільні омивачі скла є небезпечними для водіїв та пасажирів
  • У салоні авто часто чути запах склоомивача, скаржаться водії.
  • Деякі омивачі, так звані "незамерзайки", несуть смертельну небезпеку для водія та пасажирів авто, запевняють фахівці, адже люди дихають шкідливими випарами

Морозні та снігові дні вже наступили. Місцеві водії давно почали купувати так звані незамерзайки (склоомивачі, - прим. ред.), які безпосередньо заливають в бачок омивача.

Як вони впливають на організм людини  і чи є серед них безпечні, з’ясував журналіст “20 хвилин”.

“Діти не знати, що вдихають”

- Обираючи склоомивач для машини я керуюся лише ціною та температурним режимом, що зазначений на етикетці, - розповідає водій Віталій Теслюк. - Чесно кажучи склад ніколи не читав. Завжди поступаю просто: купив, залив і поїхав. 

Відео дня

Водій каже, що рідина наразі йому у бачку ще жодного разу не замерзала, оскільки авто тримає у гаражі. Тернополянина турбує лише одне, на скільки шкідлива подібна речовина. Адже при кожному омиванні скла у салоні авто починає смердіти хімією.

- Я ніколи на цей запах не звертав уваги, аж поки мені дружина не зробила зауваження. Тому що в салоні діти і вони “не знати, що вдихають із повітрям”, - цитує дружину водій.

Автомобільний омивач скла потрапляє через систему кондиціювання, розповідає автомайстер Микола Левчук. Випарів рідини не затримує старий фільтр. Часто автомобілі не мають цього салонного фільтру, відповідно весь хімічний склад омивача скла потрапляє у салон авто.

Ціна автохімії безпосередньо залежить від її складу, - коментує продавець одного з автомагазинів міста Роман Кучер. - Тому, аби не придбати "бадяги", необхідно читати склад на етикетці.

Роман каже, що існує декілька видів рідин, а саме на основі метанолу, ізопропілу та біоетанолу. На нашому ринку присутні виробники, як вітчизняні так і закордонні, до прикладу: польські, американські, зі словенії тощо. Кращі звісно закордонні, проте вони і дорожчі.

Хімія вражає нервову систему

Метанол добре всмоктується людським організмом двома шляхами: через шкіру та повітря, коментує голова обласного осередку всеукраїнської екологічної ліги, завкафедрою фізіології Тернопільського медуніверситету Степан Вадзюк.

- Для водіїв найбільша небезпека від парів метанолу буде в тому випадку, коли вони тривалий час десь їдуть, до прикладу в Киїів чи далі, - зауважує фахівець. - Зокрема коли водій тривалий час за кермом, і декілька разів користувався склоомивачем такого типу. Відповідно у салоні авто буде перебувати певні концентрація метанолу. 

Найгірше те, що ця речовина одразу ж вражає нервову систему - головний мозок та нерви очей, продовжує Степан Вадзюк. Не так шкідливий сам метанол, як продукти, які утворюються в процесі його перетворення в організмі. Зокрема у людському організмі утворюється формальдегід. Саме ця речовина і проявляє токсичну дію що і впливає на нервову систему та зір людини. 

- У водія, який надихався парів метанолу, знижується увага та реакція на дорозі, зауважує пан Вадзюк. - Водій починає не так адекватно та швидко реагувати на різні ситуації. Як результат збільшується ризик здійснити ДТП. Це основна небезпека, яка може бути від склоомивача, в основі якого є метанол.

Щодо ізопропілу та біоетанолу, то вони майже не шкідливі для організму людини. Тому Степан Вадзюк рекомендує водіям використовувати такі омивачі, в складі яких є зазначенні хімікти. 

- Ізопропіл широко використовують в косметології, - продовжує фахівець. - Тому, якщо він і потрапляє у салон, то нічого страшного в цьому немає. Те саме і з біоетанолом. Це - спирт, який виробляють з органіки. У Америці його додають до бензину, аби зменшити шкідливі викиди в атмосферу. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Anonymous

  • Anonymous

    Не знаю, звідки списана ця інформація, але вона точно застаріла. В Україні заборонене виробництво та реалізація засобів догляду за автомобілем, що містять метанол, і якщо ви десь таку омивайку і придбаєте, можна скаржитись і в санстанцію, і в управління в справах захисту прав споживачів.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up