Бензин чи газ: досвід водіїв та експертів

Бензин чи газ: досвід водіїв та експертів

На 30-35% скоротилися витрати на пальне після встановлення газобалонного обладнання на авто, кажуть тернопільські водії. Проте двигун автомобіля може швидше зноситися при неправильному монтажі такого обладнання, стверджують фахівці. Реєстрація переобладнаного на газ авто обійдеться у суму до 600 грн

Аби зекономити кошти на пальне, водії все частіше встановлюють на свої авто ГБО (далі газобалонне обладнання – прим. ред.). Однак для того, аби устаткування було економічно доцільним і працювало безперебійно, його повинен встановлювати кваліфікований фахівець. 
Процедуру перереєстрації автомобіля, який перейшов на ГБО, необхідно провести упродовж 10 днів із дня встановлення обладнання. Власникам переобладнаних авто видають нові свідоцтва про реєстрацію із зазначенням особливостей конструкції транспортного засобу. Досвідом переходу авто на ГБО та підводними каменями цієї процедури діляться тернопільські водії та фахівці. 
 
Чи можна зекономити
— Ми шоковані цінами, майже щодня вартість бензину зростає, — розповідає тернополянка Ірина Романюк, власниця Chevrolet Lacetti 2008 року. – Раніше заправляли цілий бак. І навіть велика сума, яку виділяли на купівлю пального, так не шокувала. Зараз ціни такі, що заправляємо по 10 л і намагаємось використовувати авто рідше. Хоч став машину на стоянку і пересідай у громадський транспорт. 
Тернополянка каже, що купували автомобіль із чоловіком у салоні. І обкатували, за порадою майстрів, для себе. Тому пального на трасі вона, навіть влітку з кондиціонером, брала 8 л. У місті – близько 9-9,5. За рік, жінка каже, пробіг автомобіля — приблизно 10 000 км.
— Чимало знайомих радять переходити на газ, - каже вона. – Але і він росте в ціні! А за переобладнання потрібно заплатити чималі гроші. Окрім того, кажуть, що газ псує двигун. Тому поки що вагаємось. А ціна на бензин мало не щодня повзе догори. 
Жінку цікавить, у скільки обійдеться переобладнання для автомобіля на газ, чи не шкодитиме це «серцю» машини і чи справді вдасться зекономити на пальному, якщо встановити газове обладнання.  
 
На 30-35% менші витрати 
— Я часто їжджу автомобілем на далекі відстані, тому встановити ГБО 4-го покоління на авто планувала давно, - розповідає тернополянка Світлана Фойдюк. - Обладнання придбала і встановила лише минулого тижня. Я їжджу Chevrolet Tacuma 2005 року з двигун об’ємом 1,6 л. Витрати пального в середньому становлять 8-9 л на 100 км. Газу дещо більше - 10-12 л. Та враховуючи, що газ значно дешевший, ніж бензин, я на 100 км економлю до 70 грн. Часто за тиждень наїжджаю не одну сотню кілометрів, тому ГБО мало б окупитися десь за півроку. 
Автолюбитель Ігор Леськів також розповів, чому на своє авто нещодавно встановив ГБО 4-го покоління.
— Своїм автомобілем я користуюся щодня. Постійне зростання ціни на бензин спонукало мене шукати різні варіанти, аби заощадити. Як результат — я обладнав авто ГБО, - розповідає тернополянин. - Я є власником Audi A6 1995 року, об'єм двигуна 2,6 л. Щодо витрат пального, то на 100 км моя машина в середньому бере 10-11 л бензину, газу — 12-13 л.
Пан Ігор додає, що ГБО коштувало йому 11 тис. грн. Обладнання купував та встановлював ще восени минулого року. 
— Тривалий час ГБО на авто не було добре підлаштоване, тому задоволення від водіння авто я не отримував, особливо коли на 3-4 тисячі оборотів двигуна тяга в автомобілі різко падала, - наголошує співрозмовник. - Після коригування фахівця авто почало їздити набагато краще. Загальна економія грошей на пальне становить 30-35%.
Щодо періоду окупності, то Ігор Леськів визначав його у кілометражах. Згідно з його розрахунками, обладнання окупиться, коли пробіг авто сягне 20 тис. км.
 
ГБО 5-го покоління – 50 тис. грн
Фахівець у сфері ГБО Василь Мерещак розповідає, що таке обладнання можна встановити на 99% усіх автомобілів, що експлуатують в Україні. Загалом є декілька поколінь ГБО. Однак найпопулярнішими у тернопільських автолюбителів, каже експерт, є друге та четверте покоління.
— Автовиробники весь час осучаснюють власну продукцію, як результат - паливна система автомобіля стає все складнішою, - розповідає фахівець. – Тому є така велика кількість ГБО, адже виробники розробляють їх відповідно до технічних вимог автомобіля.
Як каже Василь Мерещак, друге покоління — найпростіше, ціна на нього у Тернополі — від 6500 грн. Обладнання цього покоління встановлюють здебільшого на старі автомобілі: „Жигулі”, „Таврія”, „Лада”, „Москвич” та низку іноземних авто — Opel, Renault, Citroën тощо. Щодо четвертого покоління, то такі ГБО  встановлюють на новіші авто. Його вартість у Тернополі — від 9000 грн. 
— Існує і п'яте покоління, - наголошує фахівець. - Це обладнання кардинально відрізняється від попередніх, його вартість — орієнтовно 50 тис. грн.
 
Окупність вимірюють у кілометрах
— Основна мета встановлення ГБО на авто — економія витрат на пальне. Тому встановлення цього обладання має бути економічно обґрунтованим, - наголошує фахівець Василь Мерещак. - Автомобіль живе не роками, а кілометрами. Для того, щоб визначити окупність ГБО, необхідно акцентувати увагу на пробігу. Чим більше людина їздить автомобілем, тим більше йде пального і тим швидше окупиться ГБО. 
Фахівець каже, що на всіх поколіннях ГБО автомобілі споживають на 15-20% більше газу, ніж бензину. Тому при розрахунку окупності на пальному слід враховувати коофіцієнт 1,2.
— Якщо узагальнити, то при сьогоднішній ціні на газ окупність ГБО другого покоління — приблизно до 10 000 км, а четвертого — до 15 000 тис, - наголошує експерт.
 
Чи шкодить ГБО автомобілю
Фахівці стверджують, що ГБО при неправильному монтажі може зашкодити автомобілю. Зокрема, як наголошує Василь Мерещак, багато чого залежить від фахівця, який встановлює обладнання. 

— Є багато нюансів при монтажі ГБО, - каже він. - Якщо майстер не все врахував, він просто покалічить двигун. До прикладу, є багато сучасних автомобілів, у яких так звана головка циліндра зроблена з м'якого металу. Якщо експерт, який встановлює обладнання на авто, цього не врахує і не відрегулює правильну подачу газу та бензину, то двигун почне зношуватися і швидко вийде з ладу. 

Про те, що зношення двигуна залежить більше від газу, каже автослюсар Микола Левчук.
 
— Коли автомобіль їде на бензині, то в поршневу систему двигуна потрапляє пальне, яке має певний відсоток жирності. Як результат — поршнева система не так швидко зношується, - наголошує майстер. - А у випадку з газом, окрім нього, жодна рідина не потрапляє у поршневу систему двигуна. Відповідно двигун, який працює на газі, швидше зношується. Та визначити відсоток таких авто важко, оскільки двигуни є різні, тому зношення кожного двигуна відбувається по-різному.

Читайте також:

"Зареєструвати преобладнане на газ авто обійдеться до 600 грн"

Відео дня

"Яка потрібна документація на ГБО"

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (11)
  • Niko

    неодноразово чула, що двигун на газі набагато швидше зношується, чим на бензині.
  • Герасимчук Ростислав

    Ні бензин і не газ - ТІЛЬКИ ДИЗЕЛЬ !!!
  • pravda

    це не майстер, а дибіл

    Niko reply pravda

    не варто принижувати людину за те, що вона сказала правду, про яку не хочуть чути, особливо ті, що встановлюють ГБО
  • David Starr

    Ви хоч напишіть, де той горе-слюсар працює, у якого "жодна рідина не потрапляє у поршневу систему", щоб об_їжджати те СТО десятою дорогою :) Було б смішно, якби не так сумно.

    fox7007 reply David Starr

    для написаня статі бажано консультації брати у спеціалістів.а не дяді васі з гаража.який застряг своїми знанями у 90х

    крапка reply fox7007

    цей дядя найкраще робить у тернополі! він реально спеціаліст. молодий чоловік

    David Starr reply крапка

    Спеціаліст таких дурниць говорити не буде.

    David Starr reply fox7007

    +100
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up