Без боргів: хто і коли отримає виплати від держави

Без боргів: хто і коли отримає виплати від держави

Вчителям та лікарям виплатять заборговану зарплату. Уряд перерозподілив кошти. Також додаткові кошти спрямовані на виплату лікарняних по тимчасовій втраті працездатності, лікарняних по вагітності та пологах, а також на виплати на поховання.

27 листопада, Уряд перерозподілив 171,1 млн грн на зарплати для вчителів та спрямував 326 млн грн на дофінансування медичної субвенції, перш за все на виплату заборгованості заробітної плати лікарям. Про це повідомляє "Урядовий портал".

Уряд створює запобіжники, які не дозволяють місцевій владі накопичувати подібні борги в майбутньому.

«Ситуацію, коли через  неефективний розподіл державних субвенцій місцевою владою вчителі та лікарі не отримують заробітну плату, вважаю неприйнятною. Тому в 2020 році почне працювати принцип «гроші ходять за школярем». Це означає, що кількість учнів у школах буде враховуватися при розрахунку зарплати вчителів. Відповідно не буде ситуацій, коли розраховується менша ніж насправді кількість учнів, а вчитель недоотримує чесно зароблені гроші», – коментує рішення Уряду Прем'єр-міністр  Олексій Гончарук.

Відео дня

“Здебільшого необхідність таких перерозподілів — результат неефективної мережі шкіл в окремих регіонах. Своєчасна виплата заробітної плати — це надзвичайно важливо, тому ми допомогли місцевим органам уникнути заборгованості. Однак на майбутнє ми маємо системно підійти до вирішення проблеми мережі, щоб таких ситуацій не виникало в принципі”, — підкреслила Міністр.

Міністерство охорони здоров'я також змінює підходи з метою недопущення подібних ситуацій. Так, відповідно до другого етапу медичної реформи з 1 квітня 2020 року розпочинаються зміни у фінансуванні закладів, які надають спеціалізовану допомогу – це поліклініки та лікарні. Всі заклади з другого кварталу 2020 року переходять на фінансування через договір з Національною службою здоров’я України.

Одна з причин, чому окремим місцевостям може не вистачати коштів на зарплати вчителям, —  це практика розрахунку кількості грошей, необхідних на зарплати освітянам, на основі неактуальної статистики. У бюджеті на 2020 рік цю проблему виправили, повідомляє прес-служба Міністерства освіти та науки.

“Останні 4 роки наша освітня субвенція розраховувалась на основі застарілої статистики річної давності. Просто раніше фізично на термін підготовки бюджету не було актуальної статистики від закладів. По суті, це означало, що ми не доплачуємо вчителям, адже останні роки у нас активно зростає кількість учнів. У бюджеті на 2020 рік ми це виправили і заклали додаткові 2,2 млрд грн, аби врахувати актуальний контингент”, — відзначила Міністр освіти і науки Ганна Новосад.

Вона додала, що це не єдина причина, через яку виникають загрози заборгованості.

 

Також 27 листопада Уряд спрямував додаткові 1,4 млрд гривень на виплату в 2019 році лікарняних по тимчасовій втраті працездатності, лікарняних по вагітності та пологах, а також на виплати на поховання. Це відбулося за рахунок додаткових надходжень єдиного соціального внеску, які отримує Фонд щомісячно із січня. Відповідне рішення Уряду передбачає збільшення на відповідну суму бюджету Фонду соціального страхування.

Читайте також Чому припинили виплати лікарняних і декретних. І коли їх відновлять
Збираєтесь в декрет? Як і скільки виплатять грошей за лікарняним
 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up