Партнер рубрики Події

Збираєтесь в декрет? Як і скільки виплатять грошей за лікарняним

Збираєтесь в декрет? Як і скільки виплатять грошей за лікарняним
  • Якщо декрет «наклався» на відпустку у вузі – для написання магістерської, - як оплачуватимуть, чікавиться читачка.
  • Допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у розмірі 100 відсотків середньої заробінної плати, доходу.

 

Що оплатять – відпустку чи декрет? З таким питанням на гарячу лінію у «20 хвилин» звернулась читачка Оксана Гураль.

  • Я працюю офіційно в закладі освіти вже 4 роки і 8 місяців, - розповіла жінка. -  Зараз здобуваю 2 вищу освіту. І зараз перебуваю в оплачуваній відпустці для написання магістерської та проходження практики – загалом 72 дні. В декрет маю йти з 30 листопада. На основній роботі не дали відпускних – тільки до дати, відколи маю йти в декрет, хоча у відпустці для написання магістерської я перебуватиму до 27 грудня. Тобто, місяць не оплатили.

Жінку цікавить: їй мають оплатити декретні чи відпустку? Чи мають якось компенсувати, коли і те, і те перенести неможливо? Чи має право обирати? Чи повинні сплатити обидва платежі? І як загалом виплачують і кому декретні – йдеться про 2 місяці лікарняного до і після народження дитини. Чи залежить сума від стажу і середньомісячного заробітку?

За коментарем ми звернулись до Фонду соціального страхування в Тернопільській області.

Відео дня

- Допомога по вагітності та пологах застрахованій особі виплачується за весь період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, - повідомили у Фонді соцстрахування в області. - Тривалість становить 70 календарних днів до пологів і 56 календарних днів після пологів. У  разі ускладнених пологів або народження двох чи більше дітей -70.

Відповідно до п.1 ст.26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” (далі Закон України № 1105), допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у розмірі 100 відсотків середньої заробінної плати (доходу).

Відповідно до ст.25 п.3 Закону №1105 у разі надання застрахованій особі відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, допомога по вагітності та пологах надається з дня виникнення права на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами:

- у період простою підприємства, установи, організації не з вини застрахованої особи,

- щорічної (основної чи додаткової) відпустки,

- відпустки без збереження заробітної плати,

- додаткової відпустки у зв’язку з навчанням,

- творчої відпустки.

Довідка

Фонд соціального страхування в Тернопільській області: м. Тернопіль, вул. Медова, 8. Тел: (0352) 23-53-01.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:00 Майстриня зі Збаража створює обереги для військових за традиціями січового стрілецтва та вояків УПА 19:20 9 травня в мікрорайоні «Березовиця» не буде води 19:03 За майже місяць так і не знайшли чоловіків у формі, які побили тернополянина в супермаркеті 18:45 На Тернопільщині прогнозують заморозки Від читача 14:48 «Клітини мозку» - дебютна персональна виставка Марії Панасюк 18:02 Унікальні ікони середини ХІХ століття отримав в подарунок музей на Тернопільщині photo_camera 17:00 Керівника однієї з амбулаторій сімейної медицини підозрюють у підробці документів 16:00 До Дня міста «Алея зірок» у Тернополі поповниться новою зіркою 15:31 Є дефіцит потужності — на Тернопільщині 8 травня обмежать споживання електрики для підприємств 15:00 У Тернополі зміниться тариф на паркування 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 8 травня 14:10 Тернопіль прощається з батьком трьох дітей Петром Воробцем, який загинув на фронті 4 травня 13:55 Рада проголосувала за продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації в Україні 13:30 Помер потерпілий у ДТП з молоковозом у Почаєві 13:02 Міську дитячу лікарню «розполовинили». Хто керуватиме і що буде з персоналом і малими пацієнтами? 12:25 8 травня можливі відключення електроенергії по всій Україні — Укренерго 11:40 На бульварі Шевченка матері загиблих воїнів висадять квіти у пам’ять про полеглих синів photo_camera 11:10 У Тернополі встановлять стелу пам’яті та меморіальну таблицю захиснику Андрію Теребію 10:26 У Тернополі 16 травня проїзд у вишиванці буде безкоштовним 09:45 Тернопільська громада втратила Героїв Петра Воробця і Олега Єрмошина
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up