Без ікри, але з мандаринками: в скільки українцям обійдеться новорічний стіл — думка економіста

Без ікри, але з мандаринками: в скільки українцям обійдеться новорічний стіл — думка економіста

Витрати на новорічний стіл спрогнозував економіст Олег Пензін. За його попередніми прогнозами традиційний для України новорічний стіл складатиметься з класичних салатів, копченого м'яса, білого хліба, сирів. Це варіант без ікри, без екзотичних ласощів, але з цитрусовими. Такий варіант обійдеться українцям у 2880 гривень. 

Новорічний стіл цього року подорожчає до 8%. Перед святами традиційно піднімуться ціни на все через різке зростання попиту. Про це повідомляє УНІАН.

— Минулого року новорічний стіл обійшовся приблизно в 2655 гривень. Цього року ми зробили попередній розрахунок, у нас стіл вийшов 2880 гривень – це традиційний для України стіл з нашими класичними салатами, трохи копченого м'яса, білий хліб, сири – варіант, який швидше за все буде у більшості українців. Це варіант без ікри, без екзотичних ласощів, але з цитрусовими. Відносно минулого року новорічний стіл подорожчав приблизно на 7-8%. Якщо порівнювати 2021 і 2022 рік, то там стіл став дорожчим на 40% через дуже велику інфляцію. Цей рік вигідніше завдяки гарному врожаю. Так, борщовий набір в порівнянні з минулим роком навіть трохи дешевше, — розповів член Економічного дискусійного клубу Олег Пензін в ефірі телемарафону.

За його словами, м'ясо і м'ясопродукти подорожчають приблизно на 13-14%, в тому числі копчені ковбаси, а ось курятина тримається приблизно в одних і тих же цінах.

Відео дня

«Десь за тиждень до свят ми побачимо невелике зростання цін на все, тому що зросте попит. Хоча свята у нас вже почалися. Зрушення по датах проведення свят трохи зрушить ситуацію і не буде різкого зростання перед самими святами – приблизно 5-7% безпосередньо прямо перед святами. По завершенню ж - ціни на популярні товари трохи знизяться. Жителям великих міст варто пам'ятати, що торгові мережі будуть робити акції і тут можна буде знайти щось дешевше», —зазначив експерт.

При цьому він зазначив, що через перехід на новий календар ціни будуть розтягнуті на тривалий період часу.

«Риба залежить безпосередньо від двох параметрів – курс долара і відкритості кордонів. Якщо проблем з перетином кордону не буде, а курс буде стабільним, то і риба рости в ціні не буде. На тлі блокування польського кордону трохи подорожчала слабоморожена риба, а ось риба глибокої заморозки залишилася на колишніх позиціях. Така ситуація швидше за все буде і далі», — підсумував Пензін.

А скільки ви плануєте витратити на новорічний стіл? Проголосуйте в нашому опитуванні.

Опитування

Скільки плануєте витратити на новорічний стіл цього року?

Нагадаємо, раніше «20 хвилин» повідомляли, скільки коштував новорічний стіл у 2021 та 2022 роках та проаналізували, що найбільше подорожчало.

 

Читайте також:

Ми порівняли вартість святкового столу у 2021-му та 2022-му. Що найбільше подорожчало? (ГРАФІКА)

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (37)
  • Андрій Михайловський

    Ялинку вже на головній площі врядили, залишається святкувати , бо ж нашо ту ялинку ставели...
  • Людмила Вовк

    Там в редакціх 20хвилин непргані зарплати, хочете спробувати на мінімальну пенсію накрити стіл, чи вам не має чим зайнятись, чи може в київську мерію ще миколай з гранатою не приходив???
  • Світлана Дубницька

    Нуль,нема ніякого свята!
    Що за дурня
  • Ліля Олійник-Данилюк

    який стіл який новий рік коли гине стільки люду наші воїни потрибують ліків зброї щоб ви могли спокійно спати жити а вам щесвято давайлюдм щоз вами

keyboard_arrow_up