Чи безпечна «халявна» їжа. Ми перевірили, що продають зі знижками (ЕКСКЛЮЗИВ)

Чи безпечна «халявна» їжа. Ми перевірили, що продають зі знижками (ЕКСКЛЮЗИВ)
  • А ви часто купуєте товари із жовтими цінниками «Акція», «Уцінено», або -10, -20 чи навіть -50%? Ви вірите, що в магазинах добросовісно продають за меншу ціну щось справді якісне?
  • Журналісти «20 хвилин» перевірили для вас, чи можна насправді вживати такі продукти і що про це каже закон.

Кажуть, що безкоштовний сир буває лише в мишоловці. А якщо знижка чи акція - то лише на щось не зовсім якісне. Але чи так це насправді? 

— Часто бачу, що зі знижкою продають кулінарію та продукти, у яких закінчується термін придатності, — розповідає тернополянин Олег. — Їжа не товарного вигляду. У тарах з салатами з кулінарії вже юшка потекла або випічка м’ята продається. Немає поваги до покупців, але люди скуповують уцінку швидко. А чи безпечна така продукція?

Отож, аби  показати, на що знижують ціну підприємці у своїх магазинах, ми відправились на власну перевірку в декілька мережевих супермаркетів. Магазини обирали за відгуками тернополян у соцмережах і на порталі «ТОП-20». 

Відео дня

Журналісти «20 хвилин» побували у шести магазинах: серед них супермаркет «Novus», що на вул Перля, 3, супермаркети «АТБ» на вул. Живова та бульв. С. Петлюри, 1а, супермаркети «Сім23» на бульв. Д. Вишневецького, 1 та на вул. Генерала Мирона Тарнавського, 2а, а також «Рукавичка», що на вул Кн. Острозького, 18. 

Експеримент проводили два дні: 14 та 16 липня. 

У кожному з магазинів ми звертали увагу на продукти з написами «Акція», «Уцінено», «Знижка». Також просили продавців показати, чи є у них документи на хліб та овочі-фрукти без пакування. У магазини заходили під виглядом звичайних покупців. 

Отже, що ми побачили? Подаємо кожен заклад окремо.

«Сім23» на бульв. Д. Вишневецького

Дата візиту: 16 липня

Раніше на місці магазину був супермаркет «Наш край», який добре знали мешканці мікрорайону «Аляска». Серед відгуків на новий магазин є і скарги. 

Протермінованих продуктів на стійках ми не знайшли. На кількох сирках дата терміну придатності була заклеєна наліпкою, тож побачити її було неможливо. Це є порушенням, оскільки покупець повинен мати вільний доступ до інформації про термін виробництва та зберігання товару. Тому ми звернулись до працівників за допомогою. На наше зауваження продавці відреагували ввічливо, одразу забрали наклейки та показали дату. Запевнили, що таке у них вперше. 

Щодо акцій, то на деяких екземплярах йогуртів, глазурованих сирків, молока, ковбасних виробів та випічки ми помітили   зелені, жовті та помаранчеві наліпки з написами -10%, -15%, -25% та -50 %. І практично в усіх продуктів термін придатності закінчувався 16 липня, тобто у день нашого візиту в магазин.  

Як пояснили у Держпродспоживслужбі, такі товари ще придатні до вжитку, якщо не мають зовнішніх пошкоджень та зберігались при правильних умовах. 

«Сім23» на вул Генерала Тарнавського 

Дата візиту: 16 липня 

Невеличкий магазинчик, неподалік школи №11. 

На одному з йогуртів ми побачили наліпку зі знижкою -50%. Однак його термін придатності вже скінчився. На упаковці вказано: «Вжити до 16 липня 00.27». Момент зйомки - 16.52. Отже, йогурт мали б забрати з полиці, але він пролежав приблизно пів доби після того, як термін вживання закінчився. 

Зі скаргою ми звернулись до продавця. Він подякував за звернення та пообіцяв забрати товар з вітрини. 

Для того, щоб пересвідчитись, що товар після нашого візиту знову не викладуть, він порадив звернутись на гарячу лінію. 

Наліпки, які позначають знижки, були і на ковбасах, випічці, сирах та соусах. Терміни придатності закінчувались, але усе було в межах норм. Фруктів та овочів з нетоварним виглядом в магазині ми не знайшли. 

«Новус» на вул. Перля

Дата візиту: 16 липня

На сайті  «ТОП 20» є скарги на те, що люди знаходили протерміновану продукцію зі знижками. 

Як ми помітили, на усіх акційних наліпках є попередження покупців: «Термін придатності товару закінчується». Товари за зниженою ціною стоять окремо від інших. У корзині зі знижками «прострочки» не було. Термін придатності більшості таких товарів закінчувався через 1-2 дні. Це йогурти, ковбаси, кулінарія.

Загалом за зовнішніми ознаками такі товари не виглядали зіпсованими. Але у корзині з випічкою зі знижкою поміж печива в пакеті лежали круасани, точніше те, що від них залишилось. Вони були зім’яті, крем залив упаковку. Хоча термін придатності, якщо вірити стікеру, був у нормі. Хоча круасани мали зовсім не товарний вигляд.

На знижці було й чимало фруктів і овочів, сирні продукти, молочка і ковбасні вироби. Терміни придатності цих товарів були в межах норми. Овочі та фрукти не виглядали зіпсованими чи гнилими. 

«Рукавичка» на вул. Острозького

Дата візиту: 16 липня

У «Рукавичці» також практикують зниження цін на товари, у яких закінчується термін придатності. Традиційно знижки є на молочку, ковбасні вироби та овочі-фрукти. 

Біля полиць з овочами та фруктами окремий прилавок з товарами за зниженою ціною. Там лежали розфасовані та запаковані яблука зі знижкою 25%. Деякі мади в’ялий вигляд. Зі знижкою продавали помідори, огірки, апельсини. Помітно, що товар ще в непоганому стані, але якщо він пролежить ще день-два - йому дорога на смітник. 

Акція в магазині була і на випічку. Деякі булочки - просто «кам'яні». Їх продавали зі знижкою 25%. Протермінованих товарів ми не знайшли. Від дати перевірки до кінцевої дати споживання лишилось ще кілька днів.  

«АТБ» на вул. Живова 

Дата візиту: 16 липня 

Жодного протермінованого продукту не знайшли. У молочному відділі є окрема корзинка для товарів, у яких терміни закінчуються. На них і є знижка. На відміну від інших магазинів, на такий товар тут не клеять наліпку, а вказують знижену ціну на окремому ціннику. До слова, у двох магазинах, які ми відвідали, біля відділу із молочними продуктами є листок перевірки термінів придатності. Щодня там ставлять підпис відповідального за перевірку термінів. 

Молочку на знижці ще можна було вживати протягом двох днів.

Є такий листок і біля овочевого відділу. Перевіряють свіжість овочів та фруктів щодня і роблять відповідний запис з підписом, щоправда, якість деяких овочів та фруктів була не бездоганною. 

До прикладу, персики прим’яті. Через це там завелись мошки.  Зів’ялими виглядали кілька перчин, кабачків та огірків. 

«АТБ» на бульв. С. Петлюри

Дата візиту: 14 липня

Кошики з молочкою на знижках практикують встановлювати в усіх магазинах мережі «АТБ». Молоко, йогурти, соуси та сметана На маркуванні деяких товарів напис: «Вжити до 14.07.2021».

Із позначкою «Акція» на прилавках були і кондитерські вироби: Тістечка «Наполеон» з кінцевою датою 14.07.2021, торт медовий з тією ж датою та десерт «Мушкетер», який теж потрібно вжити до 14 липня. Протермінованих продуктів за знижками не знайшли. 

У підсумку скажемо: те, що в більшості магазинів товарів з протермінованою датою вживання немає, справді потішило. Чи то боязнь високих штрафів допомагає, чи то і справді йдемо до Європи? 

Все ж, обираючи товари в магазині, особливо, якщо на них є позначки з написами: «Акція» або «Знижка», радимо бути уважними та зважати на кінцевий термін вживання. 

Що робити, якщо помітили протермінований товар?

Олександр Дністрян, начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини 

Споживання деяких продуктів після закінчення терміну придатності дозволено, але продаж - заборонено, якщо термін придатності завершився. Якщо ви побачили на прилавку товар, у якого збіг термін придатності — ви повинні звернутись до когось з адміністрації, та вказати їм на цей товар. Такий товар мають вилучити з обігу. У випадку, якщо в магазині відмовляються це зробити - необхідно повідомити на гарячу лінію Держпродспоживслужби. 

Щодо товарів за зниженою ціною, то ця практика є нормальною. У багатьох країнах Європи товари, у яких закінчується термін придатності, або продають за мінімальною ціною, або навіть віддають задарма. Проте, окрім дати споживання, варто звертати увагу і на зовнішній вигляд товару, адже часто за ним можна сказати, правильно чи неправильно зберігали продукти. Видимі пошкодження упаковки чи оболонки можуть призвести до фізичного та хімічного впливу, через який почнуться шкідливі процеси, які можуть бути небезпечними. І такий товар продажу не підлягає.

Чим може обернутися вживання протермінованого для організму?

Тетяна Бойко, лікар-гастроентеролог:

Щодо фруктів та овочів, то перші зазвичай зберігаються довше за інші, оскільки кислота у фруктах захищає їх від бактерій, але будьте уважні з яблуками. Вони можуть зберігатися дуже довго, але якщо їхня оболонка пошкоджена, туди може потрапити пліснява І це теж може бути небезпечно для організму. Вона може викликати алергічні реакції і виділяти токсини. Останні можуть спричинити захворювання та навіть смерть, залежно від вживаної кількості, тривалості впливу та віку, а також стану здоров'я людини.

Гостра токсичність включає шлунково-кишкові симптоми, такі як блювота і діарея, а також гострі захворювання печінки. Мікротоксини, які потрапили в організм, можуть пригнічувати імунну систему і навіть можуть викликати рак.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Vasil Chizhov

    В овочевому кіоску, що на бульварі Д.Галицького продають по знижкам гнилі овочі та фрукти. Люди нерозуміють, що гниль обрізати не можна, її слід утилізовувати
  • Люба Ковбасюк

    Не купуйте. Такої. Круглий. Воно. Все. Порчене

    Наталия Семенюк reply Люба Ковбасюк

    Люба Ковбасюк з вами все добре?
  • Люба Ковбасюк

    Таку. Зерну. Треба. Викидати  в. Сус

keyboard_arrow_up