Чи дійсно тепло у під'їздах? Ми перевірили, яка насправді температура у будинках і за що платимо

Чи дійсно тепло у під'їздах? Ми перевірили, яка насправді температура у будинках і за що платимо

Окрім суми за опалення квартири, тернополяни мають сплачувати і за тепло в місцях загального користування. І цієї зими це значно дорожче, ніж попередньої. Чи тепло у під’їздах тернопільських багатоповерхівок і чи реально є за що платити – ми перевірили.

У січні 2022 року Тернопільська міська рада переконувала, що температура повітря має бути не нижчою за +16 градусів в опалювальних місцях загального користування. При цьому, прилади обігріву у під'їздах не обов'язкові. Їх може не бути. Ми перевіряли температуру минулої зими і вирішили зробити це знову, аби показати, чи послугу надають якісно. А якщо ні, то кому скаржитися і чи варто платити?

Нагадаємо, під час опалювального періоду 2021-2022 роки тернополяни скаржилися, що у платіжках отримували тризначні суми за обігрів місць загального користування: під’їздів, підвалів, допоміжних приміщень. Хтось мав сплатити 300 гривень, а у когось суми сягали понад 1000 і більше гривень. Мешканців будинків такі рахунки не влаштовували, адже обіцяних +16 градусів і близько не було. Під час нашої перевірки всього у двох з восьми під’їздів була температура, яка відповідає нормі. У деяких помешканнях батареї в місцях загального користування холодні або ледь теплі, або їх взагалі немає.  

Цієї зими ситуація погіршилася, бо нарахування виросли, а нарахування не зменшилися! 

Відео дня

Журналісти «RIA плюс» обійшли п’ять під’їздів за різними адресами: Руська, Замкова, Медова, Коллонтая, а також Старий Поділ (колишня Танцорова). Про ситуацію в кожному під’їзді розкажемо окремо. Для вимірювання температури ми взяли паспортований термометр. Термометр пройшов повірку в ДП «Полтавастандартметрологія». Похибка, відповідно до сертифіката, становить +–1 градус за Цельсієм. 

Руська, 18

У будинку №18 п’ять поверхів. При вході у третій під’їзд встановили аж дві великі чавунні батареї. Під час перебування у під’їзді відчувається, що приміщення опалюється. Про це свідчать і достатньо теплі батареї. 

На інших поверхах також є батареї. І хоча вони менші за розміром, але головне – теплі. За 20 хвилин перебування у під’їзді термометр показав нам температуру 14 градусів Цельсія. 

Замкова, №16 

П’ять поверхів є і в будинку №16 на вулиці Замкова. Одразу біля входу/виходу в третьому під’їзді помічаємо нові батареї. Їх також дві, але вони повністю холодні. 

Аби переконатися, що під’їзд даного будинку повністю не опалюється, ми пішли перевіряти батареї на другий та третій поверх. І хоча вони там є, але на момент нашого перебування, тепла в під’їзді вони не забезпечували. 

За 20 хвилин нашого перебування у  під’їзді термометр показав нам температуру 4 градуси Цельсія. Тож незрозуміло, за що жителі цього будинку сплачують.

Старий Поділ (колишня Танцорова), 16 

Будинок №16 чотириповерховий. У другому під’їзді будинку, як і в інших, майже одразу біля дверей встановили одну чавунну батарею. І вона тепла.

Також ми піднялися на другий і третій поверхи. Як і на першому, так і на всіх наступних батареї є. І всі вони теплі. За 20 хвилин нашого перебування у  під’їзді термометр показав нам температуру 14 градусів Цельсія.

Медова, 3

На вулиці Медовій будинок номер три має дев’ять поверхів. Та попри це батарея, що дає тепло, лише одна. Вона велика і розташована на першому поверсі. 

На всіх інших поверхах жодних засобів обігріву ми не помітили. Натомість ця батарея нормально обігріває і навіть на третьому поверсі будинку термометр показує 14 градусів Цельсія. Як бачимо, температура однакова навіть з тими під’їздами, де встановили батареї на кожному поверсі. 

Гуго Коллонтая, 2

У цьому будинку ми завітали до п’ятого під’їзду. У будинку шість поверхів, але попри це батарею встановили лише на першому поверсі. І ця батарея тепла. 

Ми піднялися на другий та третій поверх, там дійсно немає жодного засобу обігріву. Але у під’їзді тепло. За 20 хвилин перебування у під’їзді термометр показав температуру 12 градусів Цельсія. 

Це не наша відповідальність

Наразі тернополяни сплачують за обігрів місць загального користування за новою редакцією Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг. Нагадаємо, пункт 10 Методики визначає три бази для розподілу загального обсягу спожитого тепла.

1) Якщо тепломережам відома площа опалювальних приміщень: нараховуватимуть плату за опалювальною площею приміщень, що зазначена у договорі про надання послуг з постачання теплової енергії.

2) Якщо у тепломереж немає інформації про опалювальну площу: нараховуватимуть за загальною площею приміщень у кв.м. за даними Державного реєстру речових прав або документами, які посвідчують право власності на такі приміщення.

3) За рішенням співвласників: базою для розподілу загального обсягу спожитого тепла у будинку може бути фактичний опалювальний об'єм приміщень у метрах кубічних. Опалювальний об'єм визначається як добуток опалюваної площі приміщення на висоту стелі згідно з технічним паспортом приміщення. 

Зі слів директора «Тернопільміськтеплокомуненерго» Андрія Чумака, з 1 грудня 2021 року комунальне підприємство не є відповідальним за розподіл тепла по будинку. А лише за температуру труби на вході у будинок.

– «Тернопільміськтеплокомуненерго» відповідає за якість теплової енергії тільки на вході в будівлю: температуру труби, тиск. За температуру всередині під’їздів несе відповідальність або управляючий, або визначена компанія, яка обслуговує будинок. Наше комунальне підприємство на внутрішньобудинкові системи ніхто не наймав, – каже він.

Хоча всі рахунки за тепло й надалі виставляє «Тернопільміськтеплокомуненерго». У комунальному підприємстві наголошують, якщо послуга з обігріву місць загального користування надана неякісно, тоді мешканцям будинку варто знову ж таки звертатися до своїх голів ОСББ та визначених компаній. Але зовсім не до них (!). 

– У нас були ситуації з гарячою водою, коли послуги надавали неякісно, і вода з-під крану текла нижче 40 градусів. Тоді мешканці та ми підписували акт і рахували всю воду за тарифом холодної. Але як бути людям з неякісно наданими послуга у під’їзді – питання для всіх. Тернополяни навіть не знають, куди скаржитися. Зауважу, якщо тепла у під’їзді немає, а ми виставляємо рахунок, тоді за надання неякісних послуг має сплачувати та компанія, яка має надавати відповідні послуги і контролювати тепло в під’їздах. Бо якщо в підвалі нема тепла, то винне наше КП. А ось якщо не відремонтували батареї в під’їзді, то питання не до нас, – додає пан Андрій. 

Хто ж контролюватиме температурний режим — невідомо. Після рекомендації представника теплових мереж зв'язатися із обслуговуючим підприємством, в одному із ЖЕКів нам відповіли: хто вам нараховує плату за обігрів місць загального користування, той нехай і температуру в під’їзді міряє. Вони, мовляв, до того відношення не мають.

У той же час керівництво «Тернопільміськтеплокомуненерго» не приховує, зараз за тепло у місцях загального користування суми куди більше, ніж були навесні. А все через те, що прибрали понижуючий коефіцієнт, і все рахується виключно за методикою.

– Раніше, якщо сума за обігрів під’їздів становила 20 000 гривень, то ми її множили на понижуючий коефіцієнт 0,5 і тоді сума виходила вже 10 000 гривень. Зараз цей коефіцієнт прибрали. Як рахували за листопад: ми отриману суму просто поділили між жителями будинку. І ще такий нюанс: при розподілі цієї суми враховуємо площу квартири. Площа більше, то і платите ви більше. Це дуже невигідно, бо деякі магазини, що знаходяться на перших поверхах багатоповерхівок, мають за листопад по 10 000 гривень додатково. Якщо міська рада підтримає наш проєкт про повернення до весняного способу розрахунку, тоді суми за обігрів приміщень загального значення будуть менші. Ми навіть за листопад зробимо перерахунок, – додає пан Андрій. 

Перекладають усе на ОСББ

Журналісти «20 хвилин»  ще звернулися до голови ГО «Рада голів ОСББ міста Тернополя» Сергія Лупака, аби дізнатися, яка наразі ситуація в під’їздах загалом і чи отримує скарги від жителів квартир. 

– Основне завдання тепломереж – подати тепло до будинку. А в якому стані вже тепломережі в  будинку і яка там температура, то їх не хвилює. Якщо говорити за під’їзди, то в кожному по-різному. Десь двері зачиняються, десь – ні. Яка температура має бути точно, вам не скажу, але у нас зараз тепло в під’їздах, а ось в кутових квартирах не дуже, – каже пан Сергій.

Також Сергій Лупак запевняє, важливу роль відіграє температура теплоносія, що подають з котельні. І якщо на вулиці Київська ця температура нормальна, то на вулиці Патріарха Любомира Гузара (колишня Чалдаєва) температури не вистачає. 

– Пройшовся по будинках на вулиці Київській і трохи розібрався в ситуації. То дивіться, якщо температура теплоносія з котельні 58 градусів подача, а повернення – 47 градусів. А у нас на Патріарха Любомира Гузара в будинки 54 градуси подача, а повернення – 31 градус. І ось як можна забезпечити теплом квартири, та ще й під’їзди? Ніяк. Зараз тепломережі спихають на ОСББ та управителів, а ті нічого не можуть зробити, то тепломережі не подають нормальну температуру теплоносія, то чим ми будемо грітися. Та і теплових лічильників немає, понижуючого коефіцієнта теж. Тільки норма споживання і все, – додає пан Сергій. 

Чи можна не платити за таку послугу?

Адвокат Віталій Вітів розповідає. 

— Лише в тому разі, якщо весь будинок збирає 100% згоду із підписами усіх мешканців про від'єднання від централізованого системи опалення. Ті, що не мають, можуть влаштувати у своїх квартирах індивідуальне опалення. Тоді можна вирізати ці батареї у місцях загального користування. Доволі поширеною є практика, коли хтось один із будинку не згідний з цим,  тому всі решту не можуть від'єднатись від централізованого опалення. Це довга процедура, і вона визначена Порядком відключення споживачів від мереж (систем) централізованого опалення (теплопостачання) та постачання гарячої води.

Якщо ваш будинок ще не облаштували вузлом обліку теплової енергії, можна звернутися до суду про зобов'язання встановити лічильник.

Але з огляду на завантаженість місцевих судів, важко сказати, що трапиться швидше: Теплокомуненерго встановить лічильник чи суд ухвалить рішення.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (44)
  • Таля Масловська

    Це місцева влада так вирішила, не перевіривши що до чого..
  • Таля Масловська

    У нас 35 років відрізані батареї від опалення на сходових..
  • Оксана Жулицька

    Це люди повинні найняти хорошого юриста від імені мешканців міста і оскаржити рішення про оплату в теплокомуненерго ! Дім не мешканців! Лише квартири! І здирати, вони не мають права за коридори і підвали! І за трубки в квартирах тоже! Хочете - забирайте! Мені ваші трубки не треба, щоб я за них платила !

    Ирина reply Оксана Жулицька

    Послухай, "трубка". Декілька разів чула - "А я ще котел і не вмикав. Мені стояків вистарчає.." І це у січні-місяці. Так що про "трубки" в квартирі не треба тут розповідати. Забирай свою квартиру, а стояки нехай залишаться людям, у яких ЦО)))

    andriy reply Ирина

    Хочете трубу через квартиру підписуйте з власником квартири договір на її розміщення в іншому випадку це є самовільне захоплення приватної власності

    Ирина reply andriy

    Та ні) Спочатку був будинок із централізованим опаленням. А потім, за сприяння різних   ...ків від влади, деякі мешканці вирішили собі "зробити добре") Вони нахабно залізли у систему комунікацій всього будинку і розповідають тепер про "приватну власність", яка, насправді, тільки частково приватна) Тому - платіть за стояки і не стогніть.  🙃
  • Mira Vesna

    Виходить, треба ліжко  винести в загальний коридор і там жити. Майже чотириста гривень треба платити за хрушовський тісний коридор. Дім без підвалу, а на горищі мудрі люди зробили собі апартаменти.
    Де ж загальнобудинковий лічильник  для визначення оплати?
    З якої стелі виставляють рахунки?
    І нікому нема діла до тих" хазяїв", що привласнили народне добро, ще й називаються на пенсіонерах.

keyboard_arrow_up