Чи можна розрахуватися пошкодженими купюрами у тернопільських магазинах

Чи можна розрахуватися пошкодженими купюрами у тернопільських магазинах

Гроші, як і всі речі, мають «термін придатності». Вони зношуються, рвуться, пошкоджуються. Чи втрачають вони свою цінність і чи можна здійснити ними купівлю поцікавилась редакція «20 хвилин».

 

- Згідно постанови №422 НБУ кожна банківська установа повинна здійснювати обмін зношених купюр на нові, - пояснює Олександр Жильцов – керівник регіонального прес-центру ПриватБанку у Тернопільській області. - До обміну приймають купюри, що зберегли не менше 55% своєї площі. Адже клієнти можуть, до прикладу, 500 гривень порвати навпіл і обміняти у двох різних касах. Тоді в сумі ці «кмітливі» громадяни матимуть 1000 гривень. Обов’язковим етапом обміну купюр є експертиза, що перевіряє банкноти на наявність серій, водяних знаків, магнітних стрічок. Тільки після позитивного результату експертизи обмінюємо купюру на нову. А понівечені гроші відносимо у відділення НБУ. Щодо торговельних мереж, то сказати важко. Бо постанова 422 стосується переважно банків. Якщо ще у таких торговельних мережах, як Сільпо, можливий прийом пошкоджених купюр, то підприємці, що мають невеличкі магазинчики, точно займатися цим не будуть. Адже процедура ця вимагає часу: складання актів, передачу грошей і т.д.

 «20 хвилин» звернулася до адміністрації супермаркету «Сільпо», аби запитати чи можливо розрахуватись за придбаний товар пошкодженою купюрою у їхньому магазині.
- Ну, в залежності від того, як пошкоджено купюру: якщо є номери і збережено 55% площі, то взагалі-то приймаємо, - непереконливо каже Ірина Коломійчук – завідувач відділу супермаркету «Сільпо», що на вулиці Кривоноса. - Але з такими грошима я вам раджу краще звернутися в банк і обміняти їх.

Також ми запитали тернополян чи приймали у них пошкоджені купюри у магазинах та інших закладах.
- У мене гроші приймають не завжди. Часто просять склеїти, якщо вони надірвані, - скаржиться Ірина Кирич – викладач ТНПУ ім. В. Гнатюка.

Відео дня

Деяким громадянам важко згадати ситуації, що стосувалися би пошкоджених купюр.

- Я не пригадую, щоб у мене взагалі були такі гроші, - каже Анна Золотнюк - журналіст газети «ВЖ+».
- Здається, завжди приймають, просто не пригадую, коли востаннє такими розплачувався, ділиться Олександр Вільчинський - тернопільський прозаїк та журналіст.

Деякі респонденти мають двоякий досвід. 
- У Тернополі не пригадую таких випадків, але в Теофіполі у маленьких магазинах дуже часто траплялися такі ситуації, коли продавець просив замінити купюру, - нарікає студентка ТНПУ ім. В. Гнатюка Христина Луцик.

Експеримент показав, що конкретики у цій ситуації немає. У деяких магазинах понівечені гроші приймали, а десь брали надто неохоче. До прикладу, у магазині «Продукти», що напроти Катедрального собору Різдва Христового, продавець без зайвих слів прийняла порвану десятку. 

А в «Сільпо», де нас запевняли, що гроші, які зберегли 55% своєї площі, приймають, надірвану п’ятірку все-таки не взяли.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Діонісій

    переважно магазини і всі супермаркети здають гроші інкасаторам, а вони везуть в банк, банк має пошкоджені купюри міняти на цілі, а потім їх позбуватись. так що мають заклеєні купюри приймати.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачать з різних мікрорайонів міста. «20 хвилин» дізнаються подробиці 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up