Чи реально тернополянам оформити субсидію онлайн? Ми перевірили

Чи реально тернополянам оформити субсидію онлайн? Ми перевірили
  • Пенсійний фонд України анонсував нову послугу – призначення субсидії онлайн. Тобто, заповнити та подати заявку можна, не виходячи з дому. А все, що для цього потрібно – гаджет, інтернет та електронний підпис.
  • Як жителям Тернопільщини оформити субсидію вдома і чи користуються тернополяни державною підтримкою – ми дізнавалися.

Субсидія – грошова допомога споживачам від держави. Вона надається на відшкодування витрат за оплату водопостачання, водовідведення, теплопостачання, газопостачання, електропостачання та вивезення побутових відходів.

Від першого жовтня минулого року виплати житлових субсидій здійснюють вже не органи соцзахисту населення, а Пенсійний фонд України. А з першого грудня працівники Пенсійного фонду України вже і приймають заявки та документи, призначають пільги та субсидії.

Відео дня

Раніше заступник начальника Пенсійного фонду України в Тернопільській області Володимир Івахов повідомляв нам, що після передачі функцій з адміністрування житлових субсидій для споживачів нічого не змінюється.

– Спосіб виплати пільг та субсидій залишається без змін. Громадяни, які отримують кошти через відділення АТ «Укрпошта» або через банківські установи, і надалі отримуватимуть їх таким чином. Зміна способу виплати здійснюється органами Пенсійного фонду відповідно до поданої заяви, – казав Володимир Івахов.

Скільки витрачають на субсидію?

Враховуючи те, що субсидія – єдиний вихід економії власних коштів для жителів Тернопільщини, вони користуються цією допомогою досить-таки активно. Наразі грошове відшкодування за використані комунальні послуги отримують 71 817 жителів нашої області. Про це повідомляє заступниця начальника Пенсійного фонду України в Тернопільській області Галина Скрепецька.

– У січні поточного року заявники отримали субсидію за грудень 2022 року. На виплату субсидій лише за грудень спрямували 122,6 мільйонів гривень, – каже Галина Скрепецька.

Нагадаємо, розрахунок здійснюється в два періоди – на неопалювальний сезон (з першого травня по 30 вересня), на опалювальний сезон (з першого жовтня по 30 квітня). Тобто наразі жителі області отримують кошти за опалювальний сезон, а у цей період витрати на комунальні послуги завжди більші, адже додається ще й тепло.

Як подати заявку онлайн?

І хоча ще на початку опалювального сезону в Міністерстві соціальної політики України запевняли, що більшості українцям призначать субсидію автоматично, все ж знайшлися люди, яким довелося поновлювати дані або подавати нову заяву через вимушений переїзд.

Аби полегшити процес оформлення грошової допомоги на відшкодування витрат за комунальні послуги, у Пенсійному фонді України запускають нову послугу «Призначення субсидії онлайн».

Для того, щоб хоча б спробувати подати заяву онлайн, треба обов’язково мати кваліфікований електронний підпис, скани документів, гаджет та інтернет. Галина Скрепецька нам розповіла покроковий алгоритм дій.

Крок 1: Треба зайти на веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України за посиланням.

Крок 2: Авторизуйтесь для входу в особистий кабінет за допомогою кваліфікованого електронного підпису. Пропонують одразу кілька варіантів. Наприклад, це може бути «Дія.Підпис» чи ID.GOV.UA. Обираєте той варіант, що вам найбільше підходить, завантажуєте файл ключа та вводите особистий пароль.

Крок 3: В особистому кабінеті обирайте розділ «Комунікації з ПФУ» й натискайте на пункт «Заява на житлову субсидію чи пільгу».

УВАГА! Перед тим, як сформувати заяву, підготуйте скановані копії документів. Далі надайте згоду на дистанційне інформування, натиснувши кнопку «Продовжити».

Крок 4: Оберіть пункт «Заява про призначення та надання житлової субсидії».

Крок 5: Заповнюйте відповідні поля онлайн-форми: особисті дані, адресні дані, місце реєстрації, інформація про доходи, кількість членів родини тощо. Та додайте скановані копії документів, натиснувши кнопку «Додати файл».

Крок 6: Натискайте кнопку «Сформувати заяву», що розміщена в кінці онлайн-форми. Автоматизована система перевірить повноту заповнення заяви. Якщо помилок не виявлено, можна переходити до фінального кроку.

Крок 7: Накладайте цифровий підпис та надсилайте документи до Пенсійного фонду України.

Важливо! Послуга оформлення житлової субсидії онлайн дозволена лише для тих, хто має «Дія.Підпис» або кваліфікований електронний підпис (КЕП). Або зареєструвався на порталі завдяки засобам Інтегрованої системи електронної ідентифікації ID.GOV.UA, в тому числі з використанням технології Bank ID. Для цього необхідно перейти на сайт порталу «Дія» і виконати покрокову інструкцію. 

Чи легко оформити?

Журналісти «20 хвилин» спробували самостійно пройти всі етапи реєстрації, заповнити заяву на отримання житлової субсидії. За пів години наших спроб можемо сказати, оформити онлайн не так і просто.

Треба мати гарний інтернет і головне – терпіння. Адже через постійні помилки, лише хвилин 15 ми витратили на авторизацію. З енної спроби потрапили в особистий кабінет і дійшли до етапу заповнення декларації. Але через невідому помилку, заповнити жодне поле не вдалося.

Після всіх спроб портал електронних послуг взагалі не пропускав нашу авторизацію. Можливо, технічні несправності або ж великий ажіотаж людей.

Тож, якщо ви захочете скористатися послугою онлайн, то будьте готові до того, що доведеться неодноразово підтягувати електронний підпис та заповнювати поля.

Тернополяни, а ви вже користувалися онлайн-послугою оформлення чи поновлення даних для субсидії? Чи все вдалося з першого разу? З чим у вас виникали труднощі? Пишіть відповіді у коментарях.

Читайте також:

Субсидія під час війни: хто може отримати в опалювальний сезон і від чого залежить сума

У Тернополі даватимуть компенсацію за комунальні послуги грошима. Кому і скільки?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Zoranui zoranui

    сьогодні по Тернополю виловлюють чоловіків, загони ментів роблять облави не відчиняйте двері! будьте обережні!

    Val Val reply Zoranui zoranui

    Гнида ти москальська

    Читач75 reply Val Val

    Пездота ти чого не воюєш?

keyboard_arrow_up