У Тернополі даватимуть компенсацію за комунальні послуги грошима. Кому і скільки?

У Тернополі даватимуть компенсацію за комунальні послуги грошима. Кому і скільки?
  • У Тернополі видаватимуть адресну допомогу на часткову оплату комунальних послуг для пільгових категорій населення. Відтепер люди самостійно розпоряджатимуться коштами, наданими з бюджету, і сплачуватимуть за водопостачання, опалення, електроенергію та інші блага. 
  • Важливою умовою отримання такої допомоги є відсутність заборгованості за оплату послуг житлово-комунального господарства за вказаною адресою. 
  • Хто може розраховувати на допомогу і за яким принципом її нараховуватимуть – ми дізнавалися. 

Кошти надаються у рамках програми «Турбота», що розрахована на три роки, а саме з 2022 по 2024. Зі слів начальника управління соціальної політики Тернопільської міської ради Володимира Сулими, наразі тернополяни активно користуються пільгами.

– Станом на 23 грудня, 1400 жителів Тернополя отримують адресну допомога на оплату комунальних послуг. У 2022 рік з міського бюджету виділили на допомогу п’ять мільйонів гривень. Це щось схоже на субсидії, але їх виплачує держава. А тут ми говоримо за бюджет міста Тернополя, – наголосив пан Володимир.

Як отримати кошти?

Від 1 січня 2023 року адресна допомога на оплату комунальних послуг у Тернополі буде виплачуватись у грошовій формі. Тобто кошти надходитимуть на банківські рахунки тернополян або на поштове відділення. Після отримання грошей люди мають сплатити їх на рахунки підприємств, що надають відповідні послуги.

Відео дня

– Раніше компенсація перераховувалась на рахунки підприємств. Тобто, за використану електроенергію відшкодування надходили до обленерго, за водопостачання – до водоканалу, за опалення – теплокомуненерго і так далі. А з 1 січня 2023 року відповідальність за оплату переходить на них. Вже не вийде сказати, що міська рада не сплатила. Якщо кошти надійшли, а ви їх витратили на інше, то вже питання не до міської ради. Це все так, як і з субсидіями. І потім бачимо, хто дійсно використовує кошти у необхідних цілях, – розповідає Володимир Сулима.

Попри те, що механізм виплати адресної грошової допомоги змінився, пільговикам не треба подавати до канцелярії Тернопільської міської ради додатковий пакет документів. Єдине, що можуть поточнити напередодні виплат – банківський рахунок чи адресу поштового відділення.

Для отримання адресної грошової допомоги громадяни повинні звернутись із заявою на ім’я міського голови та додати такі документи:

  • копія паспорта заявника та членів сім’ї та копія реєстраційного номера облікової картки платника податків (позначка в паспорті, в разі відмови від одержання ідентифікаційного номера);
  • копія свідоцтв про народження неповнолітніх дітей;
  • копія посвідчення або довідка у разі відсутності посвідчення, які надають право на адресну грошову допомогу;
  • копія медичного висновку про дитину з інвалідністю віком до 18 років.

Хто та скільки отримає?

Наразі у Тернополі адресна грошова допомога для часткової компенсації витрат на оплату житлово-комунальних послуг надається одразу кільком пільговим категоріям, зокрема:

  • членам сімей загиблих (померлих) учасників антитерористичної операції, Захисників і Захисниць України;
  • учасникам-добровольцям антитерористичної операції та членам їх сімей;
  • учасникам бойових дій ОУН-УПА, які брали участь у виконанні бойових завдань по захисту України у складі військових та інших підрозділів ОУН-УПА;
  • дружинам (чоловікам) померлих учасників бойових дій ОУН-УПА, померлих реабілітованих осіб;
  • особам, потерпілим від політичних репресій;
  • особам з інвалідністю І групи;
  • особам, які одержують державну соціальну допомогу (пенсію) на дитину з інвалідністю до 18 років та дітям з інвалідністю до 18 років.

Що стосується безпосередньо компенсації, то її сума залежить від категорії пільг, кількості осіб, а також від того, чи є опалювальний період. Зі слів Володимира Сулими, на опалювальний сезон суми допомоги збільшуються.

– Загальний показник прожиткового мінімуму з 1 січня 2023 року – 2589 гривень. Ось 10% цього мінімуму відшкодовують на неопалювальний період, а по 15% на опалювальний. Різні категорії отримують різне відшкодування. Дехто і 75% отримує, дехто і 100%, – каже він.

Наприклад, членам сімей загиблих (померлих) учасників АТО, Захисників і Захисниць України міська рада компенсує від 260 до 780 гривень на неопалювальний період, а в опалювальний – від 390 до 1 170 гривень.

Особам, які одержують державну соціальну допомогу (пенсію) на дитину з інвалідністю до 18 років та дітям з інвалідністю до 18 років сума компенсації становить від 520 до 780 гривень (неопалювальний сезон) і від 780 до 1170 гривень (опалювальний сезон).

Сім’ї загиблих воїнів-афганців можуть розраховувати на 520 гривень в неопалюваний період і на 780 гривень в опалювальний.

Учасникам-добровольцям антитерористичної операції та членам їх сімей від 390 до 1170 гривень (неопалювальний період), від 520 до 1560 гривень (опалювальний сезон). Повний перелік категорії сімей та виплат в залежності від кількості осіб можна переглянути у таблиці на фото нижче.

 

Також у Тернопільській міськраді наголосили, адресна грошова допомога не надається при наявності заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг (понад три місяці), загальна сума якої перевищує 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на день звернення та при отриманні такої інформації від надавачів житлово-комунальних послуг.

 

Читайте також:

Субсидія під час війни: хто може отримати в опалювальний сезон і від чого залежить сума

Гроші обіцяють повернути, але коли і скільки? Як збираються коригувати платіжки за тепло і гарячу воду

Націнка за електроенергію. Чи правда у Тернополі можна орендувати квартиру, де завжди є світло?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up