Чи реально зменшити шалену плату за обігрів під'їздів? Тепловики кажуть, що ніяких обстежень не робитимуть

Чи реально зменшити шалену плату за обігрів під'їздів? Тепловики кажуть, що ніяких обстежень не робитимуть
  • З «космічними» платіжками на руках тернополяни звертаються до обслуговуючих підприємств і теплових мереж.
  • Одні кажуть — це рішення Верховної Ради, інші вказують на міську раду.
  • Пояснюємо, чи реально добитися зменшення сум у платіжках.

 

Протягом останніх днів містян масово адресували із заявами у відділ обслуговування споживачів КП «Теплокомуненерго» (вул. Острозького, 43), аби ті склали акт обстеження будинків та перевірили, за що реально люди мають платити.

Акти на обстеження будинків

Як нам вдалося дізнатися, до 12 січня тернополянам радили писати заяви про проведення обстеження транзитних стояків та місць загального користування у своїх будинках. Таким чином тернополяни розраховували на те, що спеціально визначена комісія має встановити підстави для здійснення коригування платежу у зв'язку з тим, що місця загального користування насправді не опалюються, або частково не обігріваються. 

Відео дня

Але чи має такий хід свій успіх? І які подальші дії підприємства? 

Наша журналістка під виглядом абонентки 11 січня також подзвонила у відділ КП «Тернопільміськтеплокомуненерго». Запитала, чи можуть теплові мережі утворити теплову комісію за заявою та обстежити місця загального користування будинку, засвідчивши факт відсутності опалення у деяких з них? Тим самим, зменшити суми за опалення. І отримала наступну відповідь.

— Хто вам це сказав? — неодноразово запитувала представниця теплових мереж у журналістки. — Вперше таке чую. Заяви приймаємо суто по транзитних стояках, якщо у вас є відповідні акти, скажімо, по їх дефектах. Це не за місця загального користування, а за ваші транзитні стояки у квартирі. 

Представниця теплових мереж наголосила, що плату за обігрів місць загального користування у багатоквартирних будинках без загальних лічильників визначають по усталених, законодавчо визначених і затверджених наказами КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» нормах. І вони не вправі щось змінювати.

Ми намагалися також взяти коментар щодо можливості утворення такої комісії у директора КП «Теплокомуненерго» Андрія Чумака і його заступника Богдана Миськіва. Однак після довготривалих спроб додзвонитися до керівництва так і не вдалося. Тож для чого мешканці пишуть заяви, чи працюватимуть теплові комісії і що насправді робитимуть, чи можливо скорегувати платежі після обстеження будинків? Ці питання досі без конкретної відповіді. 

12 січня наша журналістка знову зателефонувала в абонентський відділ за тим самим номером телефону і з тим же питанням. Чи можуть теплові мережі утворити теплову комісію за заявою та обстежити місця загального користування будинку, засвідчивши факт відсутності опалення у деяких з них? Там повідомили таке:

— Сьогодні (12 січня) надійшла вказівка, що ми не маємо змоги вийти та обстежити будинки. Від нашої установи по вашій заяві ніхто не підійде і не огляне. Зверніться в ЖЕК, можливо звідти до вас підійде людина і складе документ — акт про відсутність приладів обігріву у місцях загального користування. У нас таких працівників нема, — повідомив представник тепломереж. 

Журналістка також запитала про долю заяв, які люди масово писали протягом останніх трьох днів. Представник комунальної установи відповів, що ті заяви розглянули, але ніхто не прийде і не обстежить. Виходить, масу тернополян ввели в оману?

Нагадаємо, що тернополяни масово отримують додаткові платіжки за функціонування внутрішньобудинкових систем опалення та гарячого водопостачання. Від 300 до 100 грн, кажуть містяни, доведеться викласти за обігрів місць загального користування: під'їздів, підвалів, допоміжних приміщень… А ще за гаряче водопостачання. З чого такі суми і чи можна їх зменшити, читайте далі.

Чи можна зекономити

Тим часом голова ГО «Рада Голів ОСББ міста Тернополя» Сергій Лупак поділився з нашими читачами варіантами, як зменшити платіжки за тепло у місцях загального користування.

— Перший варіант — це від'єднання повністю від центрального опалення. Тоді треба 100% згода усіх співвласників багатоквартирного будинку. Другий — встановлювати теплові лічильники у підвалі, де ще не встановлені. Це суттєва економія, — каже пан Лупак.

Можливо, методика, затверджена Кабміном недосконала, але розраховують саме по ній, запевняє співрозмовник.

— За стояки насправді невеликі суми. Найвища плата — за обігрів місць загального користування, — уточнює голова Ради голів ОСББ Тернополя. 

Немає значення: є чи нема батарей у під'їздах. Температурний режим все ж зберігається. За нього треба платити.

Як зазначає Сергій Лупак, у Тернополі з 1 грудня 2021 року діє Типовий договір про надання послуги з постачання теплової енергії, який є публічним договором і укладається за замовчуванням у разі, коли співвласники будинку самостійно не уклали договір.

Співрозмовник пропонує ще третій варіант, як можна вплинути на суми в платіжках. За його словами, співвласники багатоквартирного будинку можуть скликати загальні збори і знизити коефіцієнти по місцях загального користування. Це робиться винятково у міжопалювальний період. Тоді співвласники будівлі письмово про своє бажання повідомляють виконавця комунальної послуги або виконавця розподілу.

Крім того, співвласники багатоквартирного будинку, які не згодні із Методикою, можуть написати колективне звернення до Кабміну про її недосконалість, радить Сергій Лупак. 

А що пропонують у тепломережах

Представник теплових мереж в абонентському відділі повідомив ще один спосіб зменшення платіжок, коли журналістка під виглядом споживачки звернулася у телефонному режимі. 

— Ми можемо вам відрізати транзитний стояк, якщо він не підключений до центрального опалення. Дивіться, вам нараховано за грудень 676 грн, за стояк — 112 грн. Все решту за місця загального користування будинку — під'їзду та підвалу. З цією сумою ми нічого не можемо зробити. Єдине — можемо зменшити ваш платіж, відрізавши стояк, — кажуть у тепломережах. — Всі інші нарахування зараз залежатимуть від температури повітря на вулиці. Буде тепліше — будуть менші нарахування.

Цікаво? Що робити людям, особливо пенсіонерам, коли температура суттєво понизиться? Грудень у Тернополі був відносно теплим. Якщо середня температура повітря у січні-лютому зменшиться вдвічі, то, виходить, і без того «космічні» платіжки зростуть вдвічі? Тоді пенсіонери змушені віддати всю свою пенсію за +16 градусів у під'їзді? Навіть звучить абсурдно! Ці та маса інших питань все ж залишаються риторичними та відкритими. 

Хто має контролювати якість послуг і якими вони мають бути? Читайте завтра у нашій публікації. 

 

Читайте також: «Космічні» платіжки за обігрів будинків. Як рахують і чому такі шалені суми — ми з'ясовували

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Андрей Чуйко

  • Jaroslav Hromadskyj

    В тих хто встановив індивідуальне опалення нема  діючих угод з "Теплокомуненерго".На основі чого було нараховано платежі.І звідки взято інформацію про особисті данні без нашого дозволу.Провокуєте судові звернення про захист особистої інформації? Не грайтеся з вогнем!!! У вас ,що нема юристів які це розуміють.Тут діло не в нарахуваннях даже ,а в прушенні прав людини і захисті особистих данних.
  • Alina Kushyk

  • Halyna Lesniak

    В нас 5-й поверх, труби відрізано на рівні 10 см від підлоги. Така ж ситуація з гарячою водою. Таким чином транзиту через квартиру немає . А платіжка на 620 грн є.  Згідна на оплату але в розумних межах 100-200 грн.

keyboard_arrow_up