«Чорна п’ятниця»: як не потрапити у «пастку» знижок

«Чорна п’ятниця»: як не потрапити у «пастку» знижок
  • «Чорна п’ятниця» - це день, з якого розпочинається традиційний сезон розпродажів перед новорічними святами.
  • Але чи справжні знижки на товари у цей період? Як покупців ловлять на гачок та, як не витратити усі кошти на розпродаж, дізнавався журналіст «20 хвилин».

Чимало тернополян чекають «Чорну п’ятницю» не менше ніж Новий рік чи всій День народження, адже саме в цей день можна придбати собі бажану техніку, одяг, взуття та багато чого іншого з хорошою знижкою. Дехто купує подарунки на Новий рік для своїх рідних саме в цей час, оскільки можна заощадити хорошу суму. 

Чи будуть знижки у Тернополі?

Хоча «Чорна п’ятниця» з’явилась у США, вона дійшла і до Європи. В українських магазинах така традиція вже прижилась. Особливо це характерно для великих мереж магазинів.

На вулицях Тернополя можна побачити вивіски магазинів та навіть аптек, що тут можна закупитися зі знижками під час «Чорної п'ятниці». Деякі магазини вказують про знижки до 70%, а хтось вказує, що «Чорна п’ятниця» в магазині чи аптеці щодня.

Відео дня

Навіть деякі невеликі магазини вивішують постери про настання сезонних знижок до «Чорної п’ятниці». Однак на відміну від американських магазинів, переважна більшість українських проводить не один день знижок, а цілі вихідні. Це великі мережі побутової техніки, мобільних телефонів та аксесуарів, одягу, взуття, господарських товарів, магазини меблів, косметики, їжі, аптеки та багато чого іншого.

В магазинах побутової техніки, як помітив журналіст «RIA плюс», знижки не високі – 5 – 7% на деякі моделі телефонів, побутової техніки. Чим дорожча техніка, тим менша знижка. Обіцяних знижок  -70% не так багато. Це в основному аксесуари до смартфонів, комп’ютерної техніки, тощо.

В аптеках також обіцяють знижки, однак це переважно знижки на засоби для догляду за шкірою, вітаміни, біологічно активні добавки, тощо.

Знайти перелік магазинів можна на спеціальних ресурсах. На blackfridays.com.ua зібрано не один десяток інтернет-магазинів, де будуть знижки на «Чорну п’ятницю». Окрім назви магазину можна знайти і потрібний вам товар. Існує і багато інших платформ, де вказано перелік магазинів та товарів зі знижками.

Чи справді можна купити дешевше?

Чимало людей досить скептично ставиться до різних акційних пропозицій, особливо в українських магазинах.

- Я не «ведусь» на знижки в магазинах, – розповідає тенополянин Олександр. – Я помітив, що незадовго до «Чорної п’ятниці» більшість товарів дорожчає, а в день знижок ціна стає звичайною і люди вірять. Це ще й дуже хороший спосіб «впарити» людям те, що їм не потрібно. Особливо в продуктових супермаркетах це помітно. Люди «гребуть» все підряд, аби дешевше, і байдуже, що вони ті товари ніколи не купували б до знижок.

Як пояснює директор маркетингового агентства #IZLOBIN Ілля Злобін, справжні знижки виявити в українських магазинах не так вже і легко.

- Дослідження торішньої «П'ятниці» продемонструвало, що чесні знижки пропонуються рідко – з 7280 проаналізованих товарних позицій лише 7% продавалися з реальними знижками, розповідає Ілля Злобін. – У більшості випадків українські продавці давали 0% замість обіцяних знижок або навіть продавали товари дорожче. Залишається лише погодитися з думкою тих, хто вважає, що в Україні немає справжньої «Чорної п'ятниці», а це лише маркетинговий хід. 

Як покупців «ловлять на гачок»

Як пояснює Ілля Злобін, «Чорна п’ятниця» – це свято для продавців, а не покупців.

- Цього року продавці чекають Чорну п'ятницю чи не більше, ніж самі покупці. Але "чесну" знижку з цієї причини буде знайти ще складніше, ніж зазвичай. Ключовим в рекламі знижок від українських магазинів завжди вважалося слово «до». Тому товару зі знижками 55-77% буде, як і в минулі роки, небагато. Люди дуже добре реагують на «свято шопінгу» з розіграшем призів.

Існує багато «пасток» для наївних покупців, яких «змушують» купити непотрібний товар. Це не тільки знижки, а й різні подарунки до покупки, розіграші призів, «два по ціні одного», тощо. Але як пояснює виконуючий обов’язки директора супермаркету програмного забезпечення "СОФТКЕЙ ЮА" Денис Никитчук, найбільш ефективними є саме знижки на товар, хоча і інші акції потрібні магазинам.

- Напевно знижки є найбільш універсальним та привабливим інструментом, що спонукає покупця купити товар, – пояснює Денис Никитчук. – Що стосується «подарунків до покупки» та «два товари по ціні одного», то тут багато залежить від типу товару. Навряд чи когось цікавить два пакети Microsoft Office по ціні одного, якщо у клієнта всього один комп’ютер, чи дві пари взуття по ціні однієї, якщо людина просто хоче купити дешевше, а не отримати за ту ж суму зайві туфлі, які їй не дуже потрібні. Те ж стосується і «подарунків до покупки» — такий інструмент часто використовується продавцями, щоб почистити склад, звільнити його від неходових товарів.

Саме тому варто зважено робити покупки, навіть з хорошою знижкою. Повернувшись додому, ви можете зрозуміти, що придбали непотрібні речі і насправді ви не заощадили кілька сотень, а витратили зайвих кілька тисяч. В решті, ви завжди маєте право повернути непотрібний вам товар у визначений законом термін. Головне – не загубити чек та не пошкодити упаковку.

Як розповідає Ілля Злобін, «Чорна п’ятниця» неабияк допомагає магазинам заробити на покупцях, які шукають знижки.

- За даними порталу Black-Friday.Global за 2018 рік, в Україні магазини показали зростання продажів на 410% в порівнянні зі звичайним днем, – розповідає Ілля Злобін. – З 19 по 25 листопада магазинам вдалося продати товарів на суму близько 2,5 млрд грн. – це на 146% більше аналогічних показників 2017-го. Відповідно, із збільшенням обізнаності українців про «Чорноу п'ятницю», – до 88% в 2019 році. За оцінками фахівців GFK Ukraine, «Чорна п'ятниця» в 2018 році була досить успішною для продавців побутової техніки та електроніки. За даними Picodi, середня знижка по Україні в день розпродажів зовсім незначно зменшилася (з 66% у 2017 році до 64% ​​в 2018-м). При цьому цифри практично збігаються зі знижковими очікуваннями українців в цей день (62%). Втім, результат може бути не цілком релевантним через те, що заснований на даних лише однієї Інтернет-платформи знижок. Думаю, в цю «Чорну п'ятницю» в українських маркетах нам, однозначно, не вийде скупитися із середнім дисконтом в 64%.

Як знайти реальні знижки в магазинах

Хоча багато магазинів намагаються обманути наївних покупців – все ж, можна знайти необхідний товар зі знижками.

- Для цього найпростіше скористатися сервісами порівняння цін (Прайс-агрегаторами), звичайно, якщо мова йде про побутову техніку, електроніку, інструменти і різне обладнання – радить Іван Злобін. – В Україні є як мінімум дві непогані платформи, якими може скористатися пересічний споживач. Це prace.ua і hotline.ua. У першому випадку споживач може створити графік і відстежити зміну ціни за період, що нівелює маніпуляції з "сірими" знижками. Крім того, мобільний Інтернет покриває майже всю країну, і тому рекомендую перед кожною цінною покупкою не полінуватися, зайти в пошук і запросити ціну на товар. Таким способом ви легко зможете відрізнити справжню знижку від «сірої».

Як вберегти себе від непотрібних покупок

Багато людей не можуть втриматися від непотрібних покупок, особливо під час «Чорної п’ятниці». 

Придбати зайвий одяг та взуття значно простіше, ніж електроніку та побутову техніку. Частіше за все люди купують зайві дрібниці – переважно товари для дому.

- «Чорна п’ятниця» прийшла до нас з західних країн, де знижки починались після Дня подяки, – розповідає стиліст-шопер Ольга Вінницька. – В Україні така традиція також прижилась. Деякі магазини пропонують знижки до 70%, але варто розуміти, де справді знижки, а де маніпуляція довірливими покупцями. Особисто я помічала, як у деяких тернопільських магазинах перед "Чорною п'ятницею" ціни підіймають і потім встановлюють знижки. Для багатьох людей знижки - це виклик, не прийняти який просто неможливо. Перед тим як вирушати на покупки - варто прийти в магазин за кілька тижнів до цього, щоб вивчити ціни. Тоді ви точно будете знати чи це знижка. 

Як радить Ольга Вінницька, потрібно спершу скласти список речей, які ви хочете придбати. Також варто треба вивчити ціни, а краще їх записати. Щоб не витратити в магазині всі гроші  варто брати лише ту суму, яку вам потрібно. Якщо ви купуєте в інтернеті - можна встановити ліміт витрат на свою картку. Варто звернути увагу, чи справді той товар актуальний і якісний. Можливо одяг, який продають зі знижкою, лишився з минулих сезонів, а техніка уже не актуальна.  

Якщо відповідально підійти до покупок – ви зможете справді заощадити та не витратити всі гроші.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • ВолодяУкраїна !!!

  • ВолодяУкраїна !!!

    А це селфі палка робоча теж новесинька фірма яка правда не знаю:)
  • ВолодяУкраїна !!!

    Не згідний з вами ще до чорної чи білої п’ятниці придбав шикарні фу жери  для вина білого і червоного як в ресторанах в пачці по шість штук виробник Європа Чехія в новусі вийшло мені 400гр а зараз вони коштують по 400гр за комплект я думаю і мебель чи техніку там можна придбати чи щось подібне хто шукає той завжди знайде навіть для вас сфоткаю що придбав і ще круту селфі палку малому за 65гр теж з Європи новесенька теж по знижках знайшов бомбезна без усілякий батарейок і розрядки телефону зацініть
  • Діонісій

    які знижки ? в нас можно купити по знижках тільки товар, який зіпсувався, або бракований ! то вам не Європа !
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up