Чимало тернополян не задумуються, де купувати м'ясо вигідніше. Часто обирають ті місця, де ближче або безпечніше.
- Я зазвичай купую м'ясо тільки у магазині і тільки у запакованому вигляді, – розповідає тернополянка Любов. – Навіть коли купую в супермаркеті, перевіряю термін придатності. Були такі випадки, коли свіже м’ясо в упаковці мало неприємний запах. В магазинах звичайно гроші повертали. Але варто бути дуже обережним, особливо, коли готуєте щось дітям.
У різних супермаркетах Тернополя є великий вибір різного м’яса. Є курятина, свинина та телятина. Різні частини коштують по різному. Свиняча лопатка без кістки коштуватиме 119 гривень за кілограм, а свинячий ошийок – 167 гривень за кіло. Є і фасоване м’ясо від різних виробників. Воно зазвичай має приблизно таку ж ціну, як і на вагу.
Для тих, хто не любить морочитися з маринуванням та приготуванням м’яса, є вже м’ясо в маринаді або ковбаски, які достатньо лише посмажити. Ціна на свинячий шашлик за кілограм складає в середньому 120 – 150 гривень. Буженина для запікання – близько 130 гривень за кіло.
Знайти в супермаркетах сало не так вже і просто. Його значно легше купити у м’ясних магазинах. Там сало коштує близько 40 гривень за кілограм. Як розповідають деякі покупці, за салом доводиться їхати на ринок, бо там найдешевше.
- Я в супермаркеті зазвичай купую м'ясо на фарш, а на ринку сало, – каже тернополянка Марія. – Зазвичай купую куряче філе. Це більш дієтично і на шлунок не так тяжко. Обов’язково варто дати трохи сала для смаку. Фарш готую вдома сама, маю електром’ясорубку.
У супермаркетах можна придбати і готовий фарш з курятини, свинини, яловичини або суміші яловичини і свинини. Його купують часто, щоб не готувати самому. Однак варто пам’ятати, що фарш псується швидко. Потрібно запитувати у продавців термін придатності та час, коли його виготовили.
На Центральному ринку у м’ясному павільйоні є великий вибір різного м’яса. Дехто з відвідувачів переймається за його якість, оскільки товар лежить ненакритий та без холодильників. Лише деякі продавці мають холодильні камери. Продавці запевняють, що все м’ясо свіже і зіпсуватися не може. Також, кожен продавець має здавати продукцію на перевірку. На ринку працює «Державна лабораторія ветеринарно-санітарної експертизи». Без довідки про безпечність продукції продавці не мають права торгувати на території ринку м’ясом. Перевірку має проходити кожна партія товару. Ви можете вимагати у продавця показати довідку про проходження експертизи.
- Я завжди дивлюсь на колір м’яса і його запах, – каже покупець Ігор. – Ще один дуже хороший спосіб – натиснути на м’ясо і подивитись, чи лишається слід. Свіже м’ясо завжди повертає свою попередньо форму, а от на несвіжому з’являться сліди.
Ціни на ринку на деякі види м’яса нижчі, ніж в супермаркет, а на деякі – вищі. Так на курятину ціни на 5 – 10 гривень нижчі ніж у магазинах. Свинина і яловичина коштує майже так само. Фарш можна змолоти прямо на ринку, або придбати уже готовим.
На різних сайтах безкоштовних оголошень часто з’являються пропозиції придбати м’ясо. Тут вибір значно більший, ніж в будь-якому магазині. Крім яловичини, свинини та курятини, можна придбати м’ясо індички, кролика та нутрії. Іноді пропонують і придбати м’ясо ще живої свині, яку готують на забій. Ціни на м’ясо з інтернету значно дешевші, але купувати можна лише на свій страх і ризик, оскільки зазвичай документів на продукцію такі продавці не мають.
Дехто продає м’ясо, привезене з Польщі. Воно значно дешевше ніж на ринку чи в магазинах. Зазвичай такі продавці везуть його на замовлення, разом з усіма документами. Але і його варто перевірити на запах та колір, оскільки невідомо, в яких умовах та скільки часу воно транспортувалось.
Ми визначили приблизні ціни на різні види м'яса, яке можна купити в магазинах, на ринку чи в інтернеті. Ціни вказані за кілограм.
|
Супермаркет |
Ринок |
Інтернет |
Курячі крильця |
52 – 56 |
48 – 54 |
– |
Четвертина кряча |
124 – 129 |
120 – 125 |
120 |
Куряча гомілка |
54 – 58 |
52 – 55 |
50 – 52 |
Філе куряче |
124 – 130 |
120 – 130 |
110 – 120 |
Ошийок яловичина |
157 – 165 |
160 – 170 |
– |
Грудинка яловичина |
85 – 90 |
80 – 100 |
– |
Свинячий ошийок |
165 – 170 |
165 |
170 |
Свиняча лопатка |
120 – 130 |
115 – 120 |
– |
Свинячий гуляш |
120 – 123 |
– |
– |
Фарш зі свинини |
97 – 100 |
– |
– |
Фарш з яловичини |
115 – 120 |
– |
– |
Фарш з курятини |
125 – 130 |
– |
– |
Як радить екс-керівник Міністерства охорони здоров’я України Уляна Супрун, варто в міру вживати червоне м’ясо. Це передусім м’ясо ссавців: свинина, яловичина та баранина. М’ясо птиці до цього переліку не входить. Більшість процесованих м’ясних продуктів також містять червоне м’ясо. Це ковбаси, сосиски, копчені вироби.
Як зазначає Уляна Супрун, Червоне м’ясо є джерелом заліза, цинку, багатьох незамінних амінокислот, а також таурину, карнітину, коньюгованих лінолеїнових кислот, креатину, та вітаміну В12. Ці речовини потрібно отримувати передусім з їжі, а не з біологічно-активних добавок. Тому червоне м’ясо має свою користь. Але є й багато причин, щоб рідше їсти червоне м‘ясо, зменшувати розмір порцій та намагатись замінити його рослинними продуктами. Особливо це стосується процесованого м‘яса. Люди, які регулярно їдять великі порції червоного і процесованого м‘яса, частіше хворіють на серцево-судинні хвороби, рак і передчасно помирають.
Процесоване червоне м‘ясо внесено до списку карциногенів ВООЗ. В цьому випадку існують переконливі докази на основі великої кількості епідеміологічних досліджень, що регулярне вживання процесованого м‘яса має велику шкоду для здоров‘я – пише на своїй сторінці у Facebook Ульяна Супрун.
Щоб уникнути розвитку можливих захворювань, які можуть викликати червоне м’ясо та процесовані вироби, варто ам’ятати кілька важливих правил. Колишній керівник МОЗ України радить вживати не більше 70 грам червоного м’яса на день. Також, не варто вживати його щодня. Бажано відмовитись від процесованих м’ясних продуктів, або вживати їх не частіше ніж 3 рази на тиждень по 50 грам. Потрібно обробляти м’ясо термічно та додавати в свій раціон більше рослинної їжі. А головне – бути фізично активним, більше рухатись та підтримувати нормальну вагу. Тоді ризики виникнення захворювань, пов’язаних з червоним м’ясом значно знизяться.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 16 від 16 квітня 2025
Читати номер