Як вберегти взуття від їдкої солі та сльоти. Поради тернопільських майстрів

Як вберегти взуття від їдкої солі та сльоти. Поради тернопільських майстрів
  • Розклеїтися чоботи чи черевики можуть навіть від теплої підлоги вдома.
  • Сушити взуття краще далі від батареї або електросушарками.
  • Креми треба наносити лише на очищене і добре висушене взуття

Не сушити взуття на батареях, камінах, калориферах і не підклеювати його самостійно суперклеєм наголошують майстри тернопільських майстерень взуття. Через це взуття псується, часто непоправно.
Найголовніша помилка в догляді за взуттям, що сушать його на батареях, — зазначає майстер з 37-річним стажем Нестор Салавага з майстерні на Бродівській. — Сушити взуття потрібно на відстані 20-30 см біля батареї, але аж ніяк не на ній.
І немає різниці, якою частиною взуття дотикається до батареї, чи його кладуть на шкіру, чи на підошву. Від такого сушіння воно розклеюється і пересушується, потім шкіра тріскає, воно протікає, відклеюється підошва.

— Бували випадки, що взуття розклеювалося навіть від теплої підлоги, бо сильно нагрівалося на плитці, і це впливало на клей, — додає майстер Володимир Бацько з майстерні на Родини Барвінських. — Для сушіння краще ставити взуття далі від батареї, або користуватися електросушарками. Я такою користуюся уже досить довго. Взуття не псується. А стосовно суперклею, то напевне на вулиці треба почепити банера - “Не клейте взуття суперклеєм”. Цей клей, як смола. Шкода дивитися, як ним псують дороге взуття. Коли потім треба ремонтувати черевики чи чоботи, то нашого взуттєвого клею оброблена поверхня суперклеєм уже не пропускає.

Карту тернопільських майстерень взуття можна побачити тут

Відео дня

Взуття взимку треба доглядати правильно, тоді воно довше послужить, продовжує пан Салавага. Почистити його потрібно одразу після того, як прийшли додому. Протерти ганчіркою і зняти бруд. Залишки старого крему варто зняти вологою серветкою. Потім його потрібно добре просушити і вже аж тоді змастити кремом. Перед виходом на вулицю взуття не пастують, шкіра не встигне просочитися засобом і захисту не буде.
Також не забувайте виймати устілки. Тоді взуття добре просушиться. А щоб черевики чи чоботи не втрачали при сушінні форми, його треба випакувати папером. І коли взуття висохне, не забувайте змастити взуття кремом. Але дуже товстим шаром його покривати не потрібно, він засохне і потріскає.

На зиму — мінімум дві пари


— Я радив би мати на зиму не менше двох пар взуття, щоб одна пара могла б добре просихати, — радить майстер Сергій Казмірук з майстерні на Острозького. — Взуття краще обирати таке, щоб можна було за потреби прошити підошву. Підошва не має бути з пластику чи надто тонка, чи складатися з кількох шарів. Бо, коли доведеться ремонтувати взуття через те, що підошва відклеїлася, прошити її буде неможливо.
Замшеве взуття майстер радить в мокру погоду не носити. Взагалі замшу треба гарно обробити перед носінням спреєм хорошої якості, щоб відштовхувалася волога та взуття менше забруднювалося.
Пастувати кремом взуття потрібно тоді, коли воно добре висохло. Устілки потрібно теж виймати, тоді взуття краще просохне. Креми варто вибирати з гліцерином. Не варто купувати кремів на спиртових основах, бо вони пересушують шкіру.

Якість кремів зараз не та


— Навіть знайомим не можу порадити хорошого крему для взуття,тобто не професійного для салонів, а для для масового використання, бо засоби зараз стають гіршої якості, — продовжує Володимир Бацько, майстер з 20-річним досвідом. — Коли засоби тільки з'являються, то якість хороша, а проходить час, і вони уже не такі. Не просто на вигляд інші, навіть запах не той. Професійні засоби купують лише ательє, бо так просто їх не дуже зручно купувати — банки дуже великі, а дистрибутори хочуть продавати великими об'ємами.

Майстер розповідає, що любить шкіряне взуття, його легше доглядати, навіть помити можна — теплою водою і мочалкою можна швидко змити бруд і залишки крему.
— Зауважте, що можна швидко помити, але ж не прати, — каже майстер. — А в нас люди умудряються випрати в машинці шкіряне взуття, а потім дивуються, чому воно стало на два розміри менше. Я завжди з цього приводу кажу, візьміть будь-яку упаковку від взуття. Скажіть мені, де там намальована пральна машинка? Прати в машинці в холодній воді можна лише американські кросівки, повністю штучні, де більшість матеріалів — сітка, там немає паперу всередині, і підошва в них піниста. Інше взуття в машинці прати неможна.

Універсального засобу для догляду немає, каже майстер. Шкіряне взуття любить засоби з восками, які пом'якшують шкіру і дають захист від вологи, також час від часу потрібні крем-фарби, щоб одночасно доглядати і підфарбовувати потертості. Замшеве взуття найкраще доглядати спеціальними водовідштовхуючими аерозолями. Особливо важливий перший догляд — нове взуття треба дуже добре просочити водовідштовхувальним засобом. Взуття з набуку теж хоче догляду спеціальними засобами.
— Часто кажуть, що лакове взуття на зиму непрактичне, бо тріскає від мінусових температур, але з досвіду можу сказати, що якісний лак може прослужити довше, ніж якесь інше взуття, — каже майстер.

Сіль з взуття краще виводити спеціальною рідиною, радить Володимир Бацько.
До речі, те, що сіль з'являється на взутті, ще не значить, що це сіль лише з дороги, пояснюють усі майстри, з якими ми поспілкувалися. Це також ознака погано вичиненого матеріалу — чи шкіри чи замші.
Коли сіль проступає на замшевому взутті, виникає певне потовщення, і рідина для чищення потрібна, щоб забрати сіль і пом'якшити це місце, — пояснює майстер. — Крім того, в домашніх умовах замшеве взуття треба чистити спеціальною щіткою з  гумовими ворсинками.

Блискавку мити раз на рік


Замінити блискавки чи бігунки в черевиках і чоботах, поставити профілактику, щоб взуття не ковзалося і було тепліше в ноги, замінити пластикову набойку на гумову теж, щоб не було слизько, з такими проблемами найчастіше тепер звертаються до майстрів з ремонту взуття тернополяни.

— Зараз часто приносять взуття зі зламаними бігунками чи блискавками, — розповідає майстер Нестор Салавага. — Але сама блискавка не зламається. Люди з такою силою тягнуть, що замок не витримує. Якщо бачите, що не йде, не можете застібнути, поверніться бігунком назад, можливо, підкладка чи хутро пішло в середину. Не треба поспішати. А так люди самі марнують взуття, такого ремонту могло б і не бути. І коли пастуєте кремом, треба старатися на блискавку не заходити. Вона засмальцьовується і з часом гірше працює. Взагалі, раджу хоча б раз на рік мити блискавку зубною щіткою і “фейрі”. Тоді вона довго служитиме.

Серед зимового ремонту також популярні заміна підошви чи каблуків, клієнти просять звузити халяву, чи навпаки розтягнути халяву чи підйом.
— Приносять і гострі носики на взуття замінити, бо тепер таке взуття не модне, зручніші заокруглені носики, — розповідає Володимир Бацько. — Такий ремонт коштує від 150 грн.

Найпоширеніший ремонт в тернопільських майстернях


замінити блискавку — 30-100 грн
замінити бігунок — 20-25 грн
поставити профілактику на підошву — 40-60 грн
прошити підошву — 60-70 грн
замінити набойку з пластикової на гумову — 40-60 грн
зашити шов — 10 грн
підклеїти підошву — 20-40 грн
* за інформацією працівників майстерень з ремонту взуття

 

Як тернопільські майстри доглядають за своїм взуттям взимку


Нестор Салавага, майстерня на Бродівській:
— Я ношу тільки шкіряне взуття. Доглядаю його звичайним кремом з тюбика. Беру недорогі креми, які не мають багато воску. Коли його багато, то спочатку ніби гарно виглядає, але потім тріщини робляться на взутті.

 

Володимир Бацько, майстерня на Родини Барвінських:
— Я користуюся лише професійними пастами, восками. Собі ними чищу взуття, часом клієнти просять доглянути за взуттям професійними засобами. Дружина любить замшу, таке взуття потребує інших засобів.

 

Сергій Казмірчук, майстерня на Острозького:
— Своє шкіряне взуття доглядаю пастою. Однією щіткою наношу пасту, а потім, коли вона висихає, іншою щіткою полірую взуття до блиску. Устілки використовую повстяні. Вони недорогі і практичні, бо їх можна швидко випрати. Устілки на картоні розлазяться.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (12)
  • Петро Білецький

    Купувати фірмове взуття

    Vadim Yasinskiy reply Петро Білецький

    Хіба в місті є фірмові магазини?

    Петро Білецький reply Vadim Yasinskiy

    В місті нема, в інтернеті є

    Vadim Yasinskiy reply Петро Білецький

    Трохи не зручно купувати взуття по інтернету. Ше якщо класику брати, то це не можливо, практично. Тільки міряти, тут без варіантів і пробувати ходити в магазинах.

    Петро Білецький reply Vadim Yasinskiy

    Кроссовки можливо, туфлі ні
  • Ольга Ивановна

  • Helga Soloha

    ...дороговато однако
  • Володя Власюк

    Дякую за професійність.!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:42 У Тернополі збили мотоцикліста: деталі аварії (ОНОВЛЮЄТЬСЯ) 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up