Продаємо землю: скільки коштує виготовити документи. У кого дешевше?

Продаємо землю: скільки коштує виготовити документи. У кого дешевше?
  • До відкриття ринку землі в Україні залишається менше місяця. Що це значить для простих людей? Чи «озолотить» нас продаж паїв, чи, навпаки, відбере останнє?
  • Ми продовжуємо випуск серії публікації «Моя земля» від редакції «20 хвилин».
  • У скільки обійдеться виготовлення документів на землю та чи потрібно ще й сплачувати податок за продаж? Ми проаналізували ціни.
  • Авторизуйтесь, або підпишіться, і завдяки Вашій підтримці ми зможемо готувати більше цікавих матеріалів.

Як відомо, з 1 липня цього року в Україні відкривається так званий «ринок землі», тобто знімаються обмеження на продаж земель для ведення товарного сільськогосподарського виробництва – паїв.

Протягом минулих двох тижнів ми продемонстрували думку експертів, які висловили свою позицію стосовно того чи готова Україна, а Тернопільщина зокрема, до ринку землі. Дізналися у адвоката алгоритм дій покупця-продавця при продажу землі, а також все про підготовку необхідних документів на землю. А також зібрали поради, як не «прогоріти» на продажі землі.

Як вдалося нам з’ясувати в експертів із земельних питань, підготовка документів – один із найважливіших етапів у продажу земельної ділянки. Щоб не «прогоріти» потрібно обов’язково привести свої документи на землю в порядок: присвоїти кадастровий номер, зареєструвати землю у реєстратора речових прав тощо.

Відео дня

Продаж землі – це не тільки отримання грошей, але й ряд видатків, про які треба знати.

Послуги землевпорядників: ціни

Аби вирішити свої питання із землеустрою, необхідно звернутися до землевпорядних організацій чи окремих землевпорядників за відповідними послугами.

Землеустрій – це сукупність технічних заходів із підготовки, складання, виконання та нагляду за виконанням проектної документації у сфері використання, охорони та відтворення земель.

Метою землеустрою є поліпшення стану поземельних відносин.

Так, відповідно до ст.26 Закону України «Про землеустрій» розробниками документації із землеустрою є юридичні або фізичні особи, які мають у складі або самі є сертифікованими інженерами-землевпорядниками, тобто мають освіту, кваліфікацію та стаж роботи, визначені ст.66 цього ж Закону, склали кваліфікаційний іспит та одержали сертифікат.

У пошуковику в мережі Інтернет можна знайти безліч суб’єктів, які здійснюють послуги із землевпорядних робіт. Які ціни, читайте нижче.

У ТОВ «Зеніт Експерт Груп» нам відповіли, що у зв’язку зі змінами у законодавстві зараз важко назвати точні ціни, адже потрібно розуміти, про яку земельну ділянку йде мова, де вона знаходиться, та які документи є на неї. У середньому за розроблення технічної документації щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) у ТОВ «Зеніт Експерт Груп» попросять 2500 грн. За проєкт землеустрою – 4500 грн.

У приватному підприємстві – фірмі «Матек» ціна за розроблення технічної документації щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) з присвоєнням кадастрового номера залежить від району місцезнаходження земельної ділянки. Так, у Теребовлянському районі, вищенаведена послуга вартуватиме 1700 грн за одну ділянку, якщо ж у вас їх дві і вони приватизовані одним рішенням, то за документи на другу ділянку доведеться викласти ще 1000 грн.

Оцінка земельної ділянки

Експертна оцінка

Зазвичай вартість проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки залежить від багатьох факторів, тому конкретну ціну доведеться узгоджувати із обраним суб’єктом оціночної діяльності. Наприклад, у фірми «Експерт Тернопіль» експертна оцінка землі сільськогосподарського призначення стартуватиме від 1000 грн (термін виконання один день).

Необхідні документи для експертної оцінки:

  • документи, що підтверджують право власності;
  • витяг з Державного Земельного Кадастру;
  • паспорт та ідентифікаційний номер власника.

Нормативна грошова оцінка

Продаж земельної ділянки сільськогосподарського призначення можливий за ціною не меншою ніж нормативна грошова оцінка. Інформація про нормативну грошову оцінку сільськогосподарської землі станом на 1 січня 2021 року є на сайті land.gov.ua.

Витяг із технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки громадяни можуть отримати за допомогою Центрів надання адміністративних послуг (ЦНАПи), які утворені та діють при місцевих державних адміністраціях та органах місцевого самоврядування. Ця адміністративна послуга надається безоплатно. Строк її надання не перевищує  трьох робочих днів із дня подання заяви.

Необхідні документ для нормативної грошової оцінки:

  • заява про надання витягу з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки;
  • документ, який підтверджує повноваження діяти від імені заявника (у разі подання заяви уповноваженою заявником особою).

Послуги нотаріуса

Приватні нотаріуси Тернополя у телефонному режимі відмовлялися надати конкретну інформацію стосовно тарифів по посвідченню договору купівлі-продажу землі. Мовляв, все залежатиме від складності договору. А коли згадалось про продаж паю, різко відповідали: «то ще й не снилося».

Офіційні телефони державних нотаріальних контор міста мовчали.

Моніторинг офіційних сайтів нотаріусів вказав на середній тариф за посвідчення договору купівлі-продажу разом із реєстрацією прав на земельну ділянку, видачу витягів тощо – 4000 грн.

Податки і військовий збір

У разі дотримання наступних трьох умов продавець-фізична особа не сплачує податків:

  • якщо він продає своє нерухоме майно лише один раз протягом року;
  • розмір ділянки, який він продає, не повинен перевищувати норму безкоштовної передачі, яка визначена статтею 121 Земельного кодексу України (у розмірі паю або не більше двох гектарів – прим.ред.);
  • земельна ділянка має знаходитися у власності продавця не менше 3 років.

У всіх інших випадках за продаж землі потрібно сплатити такі суми:

  • податок на доходи фізичних осіб – 5% від вартості земельної ділянки;
  • військовий збір –  1,5% від вартості земельної ділянки.

Отож, на все про все щонайменше доведеться викласти 15-20 тисяч гривень. Це орієнтовна ціна за пакет документів на одну земельну ділянку. Наголошуємо, що ціна буде залежати від параметрів конкретної земельної ділянки та документів на неї, складності договору та інших факторів, які будуть виникати у ході продажу землі.

Читайте також:

Як правильно оформити документи на землю, щоб не «прогоріти» на продажу? Поради юриста

А де жити, якщо продамо чорнозем? Чи готові жителі області продавати землю з 1 липня? Думки експертів

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Валерій Якимчук

    Продаж землі це не тільки буцім великі гроші, але ще й велике наїбалово залишитись на чужій землі з голою сракою.

    Sergiy Karashevskyy reply Валерій Якимчук

    Валерій Якимчук 100%
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up