Як правильно оформити документи на землю, щоб не «прогоріти» на продажу? Поради юриста

Як правильно оформити документи на землю, щоб не «прогоріти» на продажу? Поради юриста
  • До відкриття ринку землі в Україні залишається місяць. Що це значить для простих людей? Чи «озолотить» нас продаж паїв, чи, навпаки, відбере останнє?
  • Ми продовжуємо серію публікацій на тему «Моя земля» від редакції «20 хвилин».
  • Які документи потрібно підготувати для продажу землі, а також як дізнатися чи ваша земля є у базі Держгеокадастру, як не «прогоріти», який алгоритм дій продавців і покупців, пояснюємо.
  • Авторизуйтесь, або підпишіться, і завдяки Вашій підтримці ми зможемо готувати більше цікавих матеріалів.

Як відомо, з 1 липня цього року в Україні відкривається «ринок землі», тобто знімаються обмеження на продаж земель для ведення товарного сільськогосподарського виробництва – паїв.

Минулого тижня ми продемонстрували думку експертів, які висловили свою позицію стосовно того, чи готова Україна, а Тернопільщина зокрема, до ринку землі.

Читайте також: А де жити, якщо продамо чорнозем? Чи готові жителі області продавати землю з 1 липня? Думки експертів

Відео дня

Земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави. Право власності на землю гарантується. Використання власності на землю не може завдавати шкоди правам і свободам громадян, інтересам суспільства, погіршувати екологічну ситуацію і природні якості землі, - визначає земельне законодавство.

Протягом багатьох років точилися гострі дискусії з цього питання. У літературі правознавці намагалися обґрунтовано відзначити про низку негативних наслідків мораторію для України, серед яких вказували наступні:

  • селяни старших вікових груп, їх спадкоємці, що проживають у іншій місцевості тощо, не можуть реалізувати своє право власності на землю;
  • блокується створення великих, конкурентоспроможних сільськогосподарських підприємств;
  • через відсутність повноцінного ринку земель щорічно не використовується понад 2 млн. га орних земель;
  • стимулюються негативні явища землекористування – черезсмужжя, вкраплення, малоземелля, далекоземелля тощо.

На думку правників-науковців, запроваджений мораторій є явно несправедливим по відношенню до селян. Він суперечить як Конституції України, так і міжнародним зобов’язанням нашої держави.

Якщо звернутися до Конституції України, то її ст.14 передбачає, що право власності на землю гарантується. Це право «набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до закону». Звідси логічно випливає те, що кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю.

Отож, одним із прав власності на землю є право на її продаж.

Підготовка документів

Як підготуватися до відкриття ринку землі ми запитали в адвоката із земельних питань Андрія КУКУРУДЗИ.

Які документи потрібно підготувати для продажу землі з 1 липня?

– Почнемо із того, що на даний момент є два види земельних ділянок: які можна продавати та які не можна. Так от, з 1 липня планується зняття мораторію на ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, тобто паї (це якщо Конституційний Суд України, на розгляді якого зараз перебуває питання конституційності умов обігу земель сільськогосподарського призначення, не ухвалить іншого рішення), - пояснює він.

Адвокат додає, що люди, які бажають продати свою ділянку, мають підготувати такі документи на землю:

  • експертну грошову оцінку землі;
  • витяг про нормативну грошову оцінку.

Якщо ваша земельна ділянка зареєстрована, тоді сміло можете додавати вищеописані документи та продавати. Далі – справа за нотаріусом, який готує договір купівлі-продажу та здійснює верифікацію (перевірку – прим.ред.) покупця на можливість такої купівлі. Крім того, треба простежити суму продажної оцінки землі, яка не може бути вища, ніж нормативна грошова оцінка. Ось такий нюанс.

Якщо людина має державний акт на землю старого зразка, що робити?

– Державний акт – це документ, який підтверджує право власності на землю. Головним його недоліком є те, що в ньому відсутній кадастровий номер (кадастровий номер земельної ділянки – це унікальний на території України код, який присвоюється кожній земельній ділянці з метою її ідентифікації і залишається незмінним протягом усього часу існування земельної ділянки як єдиного цілого – прим. ред.) Тобто ділянка не зареєстрована. Для того, аби присвоїти кадастровий номер земельній ділянці, потрібно спочатку замовити технічну документацію на встановлення (відновлення) меж земельної ділянки. Треба звернутися у землевпорядну організацію, яка має сертифікат на проведення землевпорядних робіт. Саме на підставі даної документації відбувається державна реєстрація земельної ділянки. Далі із державним актом «старого зразка» і витягом із Державного земельного кадастру про присвоєння кадастрового номеру, потрібно звернутися до реєстратора речових прав на нерухоме майно. Реєстратор дає Витяг про право власності на земельну ділянку. Процедура отримання кадастрового номеру не є складною.

Важливо від адвоката! Обов’язково всім раджу пореєструвати свої кадастрові номери у Державному земельному кадастрі, а потім зареєструвати землю в Реєстрі речових прав на нерухоме майно. Це важливо: після такої реєстрації земельну ділянку буде видно на публічній кадастровій карті України. До цієї процедури вашу земельну ділянку ніде не видно, її ніде не має, що може призвести до різних негативних явищ, моментів зловживання відсутністю вашої землі на карті.

Перевірити чи є ваша ділянка на карті можна тут: Публічна кадастрова карта України

Як не «прогоріти» на продажу? І чи дійсно новий механізм Мін’юсту щодо купівлі-продажу земель (перевірка покупця нотаріусом, безготівковість, джерело походження коштів) настільки прозорий?

– Скажу так, цьому механізму однозначний плюс, але в кожній процедурі все одно знайдуться свої недоліки. Щоб не «прогоріти», потрібно обов’язково привести документи на землю в порядок: присвоїти кадастровий номер, зареєструвати землю у реєстратора речових прав. Після цього можна нормально продати свою земельну ділянку на умовах, які оберете. Також потрібно дотримуватися чіткої процедури: не давати ніяких розписок, утриматися від боргових зобов’язань, не брати наперед ніяких коштів, авансів тощо.

Наші журналісти запитали у фермерів Теребовлянського району, які настрої у селах та чи чекають вони 1 липня? Нам відповіли, що хто хотів продати свою землю – давно вже «продав» шляхом заключення договорів оренди паю на 49 років з одночасним укладенням заповітів на випадок смерті власників. Серед сільського населення землю таким чином «розпродала» соціально незахищена верства населення, а також люди, яким терміново потрібні були гроші на операції чи лікування.

Поки що у селах регіону намірів продавати землю не має. Більше того, до фермерів, які орендують сотні гектарів землі у селян, їх власники не підходять із пропозиціями продажу.

Не пропустіть нашу наступну статтю із випуску серії публікацій «Моя земля» від редакції «20 хвилин».

Читайте також: А де жити, якщо продамо чорнозем? Чи готові жителі області продавати землю з 1 липня? Думки експертів
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Світлана Фостик

    Нічого доброго із ЗЕ афери не буде. Не спитавши людей влада все для себе вирішила  не маючи на це ніяких прав!!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up