Дозволили встановити індивідуальне опалення, але не всім, - Лупак

Дозволили встановити індивідуальне опалення, але не всім, - Лупак

Нововведення Закону про ЖКГ– голова «Ради голів ОСББ м. Тернополя» Сергій Лупак.

У Львові відбудеться VIII Всеукраїнський форум ОСББ, в якому я разом з колегами візьмемо участь. Робота Форуму буде спрямована на обговорення питань реформування сфери ЖКГ, говоритимемо про тарифи на комунальні послуги. Адже законопроект «Про житлово-комунальні послуги» вже підписаний спікером парламенту і направлений на підпис Президенту, який швидше всього його завізує. В такому випадку Закон набере чинності через пів року після оприлюднення. Тобто, якщо його оприлюднять на початку грудня, то Закон вступить в силу через півроку, приблизно в травні.

Зважаючи, що кінцевий текст документу, в який депутати внесли значну кількість правок і за який голосували, ще не оприлюднений, остаточні висновки робити зарано. Кардинально різняться і оцінки експертів: від оптимістичних, що «це довгоочікувана реформа ЖКГ» до песимістичних, що «це чергова зрада». Істина як відомо десь посередині.

На мою думку, вважати цей Закон довгоочікуваною реформою буде перебільшенням. Адже він не передбачає кардинальне переформатування системи ЖКГ. В той же час і стверджувати, що він нічого не змінює теж не можна. Нововведенням Закону є унормовування ряду спірних питань, які вже протягом тривалого часу висіли в повітрі.

Відео дня

Дозволили встановити індивідуальне опалення, але не всім

Серед нововведень, які найбільше цікавлять споживачів це те, що власники квартир зможуть встановити індивідуальне теплопостачання. Щоправда законодавці у своєму прагненні всім догодити і нікого не образити, обрали компромісний варіант. Тому право встановити індивідуальне теплопостачання отримають мешканці тільки тих будинків, в яких на день набрання чинності Закону, не менш як половина квартир та нежитлових приміщень вже відокремлена від централізованого опалення та постачання гарячої води. При цьому заборонено примусове відключення централізованого опалення та гарячої води у разі відключення від цих мереж інших власників. Однак в Законі не прописана методика відключення від централізованого опалення і встановлення індивідуального.

Неплатників відключатимуть від мереж

Щоб боротися із неплатниками комунальних послуг Закон запроваджує введення пені за кожен день прострочення оплати послуг ЖКГ, яка за рік може становити до 3,6 відсотка від суми заборгованості. Ніби небагато, але при українських зарплатах і це суттєва сума. При цьому Закон передбачає і жорсткішу відповідальність. За несплату боргу протягом більш як 30 днів постачальник має право відключити боржника від комунальних послуг. Якщо власник квартири не впустив в помешкання представника постачальника для перевірки лічильника – також перекриють опалення та водовідведення.

Однак до таких строгих правил є час підготуватися. Українцям дали рік, щоб вони погасили борги за комунальні послуги і введення пені відтерміновано до 1 січня 2019 року. При цьому у законі передбачено, що для споживачів, перед якими в роботодавця є заборгованість із виплати зарплати, пеня і відключення від комунальних послуг не повинні застосовуватися.

Зміна підходу до тарифів

Законопроектом передбачено, що надання ЖКП і відповідальність здійснюватиметься виключно на договірних засадах. При цьому передбачено кілька типів договорів: індивідуальний договір між споживачем і постачальником; колективний договір від імені об’єднання співвласників з постачальником; колективний договір, коли буде визначена уповноважена особа від будинку, яка від імені кожного індивідуального споживача буде укладати договір із монополістом. Також можлива модель «статус-кво» – так, як є сьогодні. Тобто, квартира є споживачем і є прямі договори, але монополіст не відповідає за внутрішньобудинкові мережі.

Відповідальність за внутрішньобудинкові мережі постачальник нестиме в разі укладання індивідуального договору. Щоправда такий тип договірних відносин передбачає введення абонентської плати. Вона не буде нараховуватися на газо- та електропостачання, а лише за послуги централізованого опалення та гарячого і холодного водопостачання. Однак це теж складно назвати новинкою, так як споживачі і зараз за це платять. Щоправда така оплата захована в тарифах постачальників послуг. Законом же передбачено, що в платіжках вона буде виведена окремо. Позитивним в такій нормі є те, що співвласники тепер зможуть впливати на постачальників і вимагати надання якісних комунальних послуг.

Якщо раніше єдиним способом покарати постачальника за неякісну послугу було проведення перерахунку, то тепер споживачам нададуть право штрафувати комунальників. Не тільки за холодні батареї або ледве теплу воду замість гарячої. Українці зможуть застосувати санкції до постачальника послуги або управителя за перевищення нормативних термінів виконання аварійних і ремонтних робіт (для гарячої води – два тижні). Також абонент зможе оштрафувати комунальника за неякісне обслуговування і ненадання послуги. Однак, щоб цей механізм вступив в дію, ще необхідно розробити відповідну методику.

Закон дає певну частку незалежності мешканцям. Але зможуть нею скористатися передусім мешканці тих будинків, які займають активну і злагоджену позицію. Якщо ж мешканці не погодять умови роботи з постачальником послуги, то, наприклад, у випадку прориву труби в підвалі будинку, проблему доведеться вирішувати самим мешканцям, а не компанії-постачальнику.

Що ще важливо знати? За рахунок споживачів всім без винятку встановлять лічильники на газ, тепло і водопостачання. Дехто зможе за них заплатити гроші відразу. Якщо ні, протягом кількох років нараховуватиметься компенсація за встановлений лічильник. Щоправда це також не є новинкою. Адже і раніше, якщо це не передбачалося комунальними програмами міста, лічильники здебільшого встановлювали за гроші споживачів. Просто про це не було відповідної норми у законодавстві.

Підсумовуючи, зазначу, що народні депутати від партії «Об’єднання «Самопоміч», членом якої я є, під час голосування підтримали цей Закон. Адже діючий житловий кодекс фактично діє ще з радянських часів. Там багато положень, які вже не є актуальними. Новий закон має врегулювати відносини між усіма суб’єктами в сфері ЖКГ, привести їх до тих реалій, які є сьогодні, та створити конкуренцію у сфері надання комунальних послуг. При цьому у фракції збираються моніторити ефективність його дії, і в разі необхідності вносити на розгляд парламенту додаткові нормативні акти, які допоможуть реформувати систему ЖКГ.

Спілкувався Василь Тимків

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Анонім

    Скільки вже можна мурижити одне і те саме з тим ІО ,і так всім ясно ,що цей закон до одного місця . Газета 20 хвилин з цього закону роздула купа статей на цю тему щоб рейтинги підняти чи вже закінчились ідеї на цікавіші новини .
  • Цьвєк

    Зовсім звар"ювали з тим опаленням,та сі вспокойте троха,побалакайте про шось прекрасне:мистецтво,театр,художню літературу,а то тілько чути-собі,собі,власне,власне.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:36 Волонтерка Христина Феціца розповіла, чому складає депутатські повноваження 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 млн грн Від читача 10:01 Набір до патрульної поліції Тернопільської області триває 09:02 Окупанти вдарили по багатоповерхівці в Дніпрі. Є загиблі, серед них — дитина 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up