Е-декларації: як депутати місцевої ради легалізують свої статки

Е-декларації: як депутати місцевої ради легалізують свої статки

Гроші зароблені за кордоном, майно на дружину, автопарки на мільйони гривень, безліч дочірніх підприємств - це та інше “добро” задекларувала друга п’ятірка депутатів місцеві ради у новому е-документі.

Цикл публікацій про декларації тернопільських можновладців продовжує редакція «RIA плюс» разом з системою YouControl. Аналізуємо нові е декларації за 2016 р. місцевих обранців. У цій публікації — аналіз статків другої п’ятірки депутатів міської ради за алфавітом.

Загалом у Тернопільській міській раді є 42 депутати. Станом на 9 травня усі з них подали е декларації.

Зауважимо, що, починаючи з е декларацій за 2015 р., за приховування власності посадовцям можуть присудити 51 000 грн штрафу, громадські роботи, позбавлення волі до двох років із позбавленням права обіймати державні посади.

Відео дня

Працював в Америці

Першим у переліку другої п’ятірки місцевих обранців — депутат від пропрезидентської партії «Солідарність» Тарас Білан у е документі зазначає, що є власником ряду нерухомого майна: земельної ділянки та двох житлових будинків. Щоправда, будівництво одного ще не завершене. Декларант фіксує 45 000 дол. США, зароблених ще у 2001­2002 рр. у Нью­Йорку.

Також депутат вказує три автомобілі. Щоправда, вартість одного з них зазначена усього 25 000 грн. Мова йде про Citroen Berlingo 2007 р. На порталі auto.ria.com такий автомобіль коштує в середньому 145 000 грн.

Фінансові надходження у сім’ю пана Білана становили 122 999 грн, в тому числі: 110 849 грн — заробітна плата, отримана за основним місцем роботи (в. о. директора Тернопільського державного науково технічного підприємства «Промінь» — прим. ред.) та 12 150 грн — виплати по догляду за дитиною до досягнення нею 4 річного віку. Пан Білан також зазначає, що є акціонером ВАТ «Полтавський турбомеханічний завод».

— Кошти, які я переказав зі США в Україну, зароблені виключно мною ще на початку 2000, коли я перебував у Америці, — коментує Тарас Білан. — Ці гроші я не вкрав! Тому приховувати мені нічого. Щодо одного із авто, то VOLKSWAGEN TRANSPORTER я не користуюся, тому що цей авто  увійшов в склад допомоги воїнам АТО, як волонтерський автомобіль. 

Все майно на дружину

Володимир Бліхар від «Народного контролю» зазначив у декларації, що власником усього майна є його дружина Олена Абакумова. Зокрема, у її власності — дачний будинок площею аж у 335,4 кв. м та вартістю на дату набуття майже 700 000 грн. Ще — два земельні наділи на Збаражчині загальною площею у 1500 кв. м. А також — дві вантажівки, два позашляховики та спортивно­прогулянковий катер.

Декларант зазначає, що вартість на дату набуття у власність катера Speedster 200 Wake була усього 50 000 грн, а позашляховика BMW X5 2014 р. — 149 000 грн. Проте на сайті auto.ria.com середня ціна за згаданий користований автомобіль на сьогодні — 1,5 млн грн. А середня вартість іншого позашляховика BMW X6 2013 на тому ж ресурсі — 1,3 млн. грн. Б/у катер на сайті usedboats.ru коштує 750 000 грн.

Пані Абакумова також володіє 50% ТОВ «Алюпроф». Свою причетність до комерційної організації фіксує і сам декларант, проте до іншої — ТОВ «Тервікнопласт», де він є керівником. Згідно з даними ресурсу Youcontrol, засновниками та власниками згаданого підприємства є: Бліхар Тетяна Володимирівна — 47,35% розміру статутного фонду та Лило Олександр Васильович — 52,65% розміру статутного фонду.

Також п.Бліхар у 2016 р. фіксує 428 903 грн власної зарплати та дохід дружини від підприємницької діяльності в сумі 733 515 грн і 209 384 грн інших доходів (соцвиплати, відсотки у банку та кредитна карта).

А от готівки депутат має досить скромну суму — 90 000 грн, а його дружина — 100 000 грн. В той час на банківських рахунках пані Абакумової — 88 721 грн, 696 дол США та 27 євро, а в депутата усього 335 грн. Також дружина депутата має боргове зобов’язання перед фінустановою в розмірі 184 456 грн.

— Є об’єктивна причина, чому так різниться вартість техніки в декларації та на сайтах продажу, — роз’яснює журналістові пан Бліхар. — Справа в тому, що я люблю усе ремонтувати, і часто находжу розкомплектовану техніку для того, аби її власноруч скласти. Це моє хобі. Тому це впливає на вартість техніки, якою володіє моя сім’я.

Шість земельних ділянок

Також на дружину майже все добро записане у заступника керуючого справами Тернопільської райради Петра Болєщука. Це — квартира, житловий будинок, чотири земельні наділи. Інші дві земельні ділянки — власність депутата. Також у його власності є приміщення свинарника у Великому Глибочку. Загалом у розпорядженні сім’ї Болєщуків — шість земельних ділянок загальною площею майже 1,5 га. Окрім зазначеного, сім’я депутата має в розпорядженні об’єкти незавершеного будівництва: три гаражі та одну квартиру в мансардному поверсі. Зафіксований в е документі й Citroen Berlingo 2006 р.

Однак, попри це, доходів дружина депутата не має. Депутат фіксує лише власну зарплату, стипендію сина та мізерні відсотки з фінустанови. Загалом дохід сім’ї у 2016 р. становив усього 135 316 грн. Пороте мінімальні доходи жодним чином не корелюють з рівнем готівки у сім’ї. Загальна сума готівки у сім’ї в різній валюті становить 527 000 грн (за курсом 1 дол/26 грн — прим. ред.).

— Я вже 20 років працюю, а моя дружина — понад 18 років. Більше того, моя дружина була підприємцем, тому ми зуміли накопичити певну готівку, — наголошує пан Болєщук. — На мою думку, це цілком прийнятна сума. Багато що залежить від стилю життя сім’ї. Хтось живе так, як ми, — ощадливо, а хтось — ні.

Бізнес рентабельністю в 20%

Депутат від «Громадянської позиції» Андрій Газилишин в е документі фіксує ряд нерухомості, зареєстрованої на себе, а не на дружину. Це — квартира в Тернополі, житловий будинок у с. Денисів Козівського р ну. Там же депутат вказує земельну ділянку, що належить йому. Дружині декларанта Ганні належить інший земельний наділ, що у с.Миролюбівка Тернопільського району, та магазин, який вона винаймає на Тернопільському Центральному ринку.

Дохід від заняття підприємницькою діяльністю п.Газилишин за минулий рік фіксує у розмірі 824 720 грн. Загалом дохід сім’ї депутата 2016 р. — 916 594 грн. Кошти він тримає виключно у фінустановах у різній валюті на загальну суму 260 200 грн (за курсом: 1 дол/26 грн та 1 євро/29 грн). Також у його власності — автомобіль марки ВАЗ 2110 2006 року. Депутат є власником і директором ПП «Медіа-Т».

— 824 720 грн — загальний прибуток, з якого реально майже 20% — чистий дохід, тобто 165 тис. грн — це реально зароблені гроші, які я отримав від підприємницької діяльності минулого року, — наголошує пан Газилишин. — Я займаюся продажем канцтоварів, бланків, паперу тощо. Щодо «Медіа-Т», то я також займаюся продажем різної преси.

Не зазначила «дочок» підприємства

Свободівка Галина Гевко декларує два житлових будинки, один з яких — площею 332 кв. м. Площі іншого житлового будинку з адміністративно-виробничими приміщеннями не вказує. Зазначає лише, що 43% цього приміщення володіє її чоловік Степан Гевко. Також у власності сімейства є квартира, розділена на п’ять рівних частин, де кожен зі співвласників має по 20%. Також депутат володіє трьома земельними наділами у Тернополі. Загальна площа земельних ділянок — 654 кв. м.

Чоловік пані Гевко є власником двох легкових автомобілів: Toyota Highlander 2014 р. (910 000 грн — вартість б/у на сайті auto.ria.com) та Volkswagen Touran 2012 р. (312 000 грн — вартість б/у на сайті auto.ria.com).

Сукупна зарплата та пенсія у сім’ї Гевко у звітному році становила 435 728 грн, а загальна сума готівки у різній валюті — 810 000 грн.

Свою причетність декларант фіксує і до комерційних організацій. Зокрема пані Гевко вказує, що є власником ПП «Благоустрій» та директором ДП «Благоустрій 1». А її чоловік Степан Гевко — власник ПП «Люкс». Проте, згідно з даними ресурсу Youcontrol, пані Гевко є власником ще одного підприємства ДП «Благоустрій 2». Згідно з тим же ресурсом, її чоловік Степан Гевко причетний ще до семи підприємств, зокрема є власником: ДП «Люкс 1», ДП «Люкс 2», ДП «Люкс 3», ДП «Люкс 4», ДП «Люкс-Житло», ДП «Люкс-Житло 1» та ПП «Ліфт-Сервіс».

— Згідно з чинним законодавством, засновниками дочірніх підприємств є юридична особа, тобто приватне підприємство, — наголошує Галина Гевко. — У повній назві усіх дочірніх підприємств, що не зазначені у е декларації, чітко вказана назва материнського підприємства. Тому, на мою думку, не доцільно було вказувати усіх «доньок» того чи іншого підприємства.

Підсумовуючи, зазначимо, що депутати міськради, так як більшість місцевих чиновників, задекларували колосальні суми готівки, що не відповідають задекларованим доходам.

У наступних публікаціях на te.20minut.ua та в «RIA плюс» ми продовжимо аналізувати декларації наступної десятки депутатів Тернопільської міськради.

Читайте також: "Чим депутати міської ради “відзначилися” у деклараціях"

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Анонім

    Ті Гевки вже міліонери . А підеш в той ЖЕК під назвою "Люкс" так щоб щось зробили в будинку так у них відсутні кошти, і така бідося ,така бідося ,і такі вони бідні .Тепер понятно куда ідуть людські гроші . А зараз ще підняли тарифи на ЖКГ так взагалі свої статки в рази збільшать . Там би провести незалежний аудит того підприємства так зразу стане понятно куда перекочовують людські гроші .
  • David Starr

    Яка різниця хто і що декларує, що у нас за це в тюрму посадять?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up