Економити не тільки енергію, але й власні гроші, – керівник «Ради голів ОСББ м.Тернополя» Сергій Лупак

Економити не тільки енергію, але й власні гроші, – керівник «Ради голів ОСББ м.Тернополя» Сергій Лупак

Сергій Лупак розповів, як економити не тільки енергію, але й власні гроші.

 Наші співвітчизники завжди з острахом очікують платіжок за комунальні послуги з початком опалювального сезону. Бо їх постійно, вже протягом багатьох років, ставлять перед фактом: комунальні послуги зростатимуть!

– Ви маєте рацію. Минулого року комунальні тарифи змінювалися кілька разів: на світло, газ, і знову на електроенергію. За словами київських високопосадовців, ціни змушені піднімати, щоб довести їх до ринкових.

– А що нас чекає на даному етапі? Очільник уряду Володимир Гройсман днями заспокоїв суспільство: підстав для росту цін немає. Так само немає підстав для росту тарифів. А от Міністерство економічного розвитку і торгівлі зовсім іншої думки, чи не так?

Відео дня

– Я хочу довести думку названого відомства до широкого загалу. Так от, згідно з їхнім консенсус-прогнозом, у 2018 році в Україні можливе зростання тарифів на газ на 19%, на опалення, гарячу воду і електроенергію – на 20%.

Також повідомляється, що в 2019 році тарифи на природний газ можуть збільшитися на 12,5%, а на гарячу воду, опалення та електроенергію – 17,5%.

– З цього випливає, що населення повинно готуватися до чергового підвищення тарифів?

– Суттєве підвищення тарифів на опалення та величезні тепловтрати в більшості будинків житлового фонду роблять не просто актуальною, а життєво необхідною енергомодернізацію багатоквартирних будинків.

В питанні енергоефективності багатоквартирного будинку я б виокремив два рівні. Передусім ідеться про грамотну економію теплової енергії у власній квартирі та самоорганізацію мешканців для проведення енергоефективних заходів у багатоповерховому будинку.

– Розкажіть, будь ласка, як підвищити енергоефективність власного помешкання.

– Якщо говорити про окремо взяте помешкання, то п рості на перший погляд речі допомагають суттєво скоротити споживання теплової енергії та зменшити суми в квитанціях і покращити комфорт. Утеплення стіни за батареєю фольгою як і вільний доступ до неї додають 2-3 градуси до температури в приміщенні. Ще кілька градусів додає максимальна герметизація дерев’яних вікон та дверей. Потребують уваги і сучасні склопакети , які можуть пропускати холод. Необхідно перевірити, чи відрегульована фурнітура та чи правильно встановлено режим притиску вікна. Якщо прийшли в непридатність, то замінити гумки ущільнювачів. Це те, що кожен господар, не витрачаючи значних зусиль та коштів, зобов’язаний зробити у своєму помешканні. А якщо об ’ єднати зусилля зі своїми сусідами, то до питання енергоефективності можна підійти системніше.

– Що Ви маєте на увазі?

– Там, де це раціонально я раджу створювати та розвивати ОСББ. Станом на 1 листопада у Тернополі налічується 470 ОСББ. Проте не усі самостійно управляють своїм спільним майном, я їх називаю ОСББ на папері. Однак значна частина здійснює самостійне управління шляхом самозабезпечення, і таких прикладів багато. Кожен із них втілює енергоощадні технології, щоб згодом менше оплачувати за енергоносії. Для прикладу, заміна на енергозберігаючі лампочки, встановлення енергозберігаючих склопакетів у місцях загального користування, заміна вхідних дверей, утеплення фасадів та встановлення ІТП. Для цього головне – бажання співвласників.

– У 2015 році була створена громадська спілка «Рада голів ОСББ м. Тернополя», яку Ви мали честь очолити. Її діяльність, ми знаємо, виявилася досить ефективною.

– За два роки ГС «Рада Голів ОСББ м.Тернополя» допомогла дуже багатьом у створенні ОСББ. А починалось усе із земельних ділянок, коли ОСББ мало їх в оренді, та з прийняттям у 2014 році Закону «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» . Ставка оренди збільшилась в 33 рази, і після цього тернопільські ОСББ згуртувались і створили Раду голів. З часом до Ради долучились інші ОСББ міста. Адже разом легше вирішити питання.

Постійно проводяться навчання, зустрічі, круглі столи, семінари. Цьогоріч їздили в Республіку Польща для обміну досвідом, адже наші сусіди вже пройшли шлях, яким ми тільки ідемо.

– А до вас їдуть за досвідом з інших регіонів держави?

– Я пишаюся тим, що в громадську спілку «Рада голів ОСББ м. Тернополя» нині входить більшість об’єднань міста. І тепер до нас за досвідом приїжджають з інших обласних центрів України. Також наша спілка входить до Всеукраїнської ради голів ОСББ.

– А які маєте плани на день завтрашній?

– Ми запланували невеличку реорганізацію, завдяки якій зможемо ще ефективніше надавати послуги населенню. Також маємо намір подавати заявки на отримання грантів з енергозбереження будинків ОСББ до урядових та міжнародних організацій.

– Розкажіть нашим читачам про місцеву програму енергозбереження.

– Сьогодні у нашому місті продовжують утеплювати будинки за програмою термомодернізації житлового фонду за умови співфінансування: 70% з міського бюджету та 30% – за кошти мешканців. Якщо два роки тому учасниками цієї програми були 9 багатоповерхівок міста, то в нинішньому році – уже понад 40.

За час її дії у місті вже утеплили 22 фасади будівель, провели заміну вікон загального користування у 27 багатоповерхівках, на двох об’єктах оновили систему освітлення та замінили лампи на енергоефективні. Загалом з початку 2017 року підрядники виконали роботи з термомодернізації у 17 будинках обласного центру. Зараз роботи тривають на п’яти житлових об’єктах. До цієї програми приєднується все більше тернополян.

За підрахунками спеціалістів, комплексне утеплення будинків економить до 60 відсотків газу! Реалізація Програми енергоефективності, енергозбереження є однією з пріоритетних для фракції «Самопоміч» в Тернопільській міській раді.

Довідково. Голова Ради ОСББ м.Тернополя Сергій ЛУПАК проводить прийом відвідувачів з питань об’єднання співвласників багатоквартирних будинків щопонеділка з 13.00 до 15.00 за адресою: м. Тернопіль, бульвар Шевченка, 16.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Енергія Юа

    Проживаєте у багатоповерхівці і хочете встановити сонячні панелі? Звертайтесь до нас і ми вам допоможемо http://zelena-energiya.com.ua/

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up