Готувати ковбасу вдома чи купити готову: скільки коштує м'ясо до Великодня
- На Великдень закінчується піст і у багатьох тернопільських родинах м’ясо знову з’явиться на столі. М’ясо для багатьох на святковому столі таке ж важливе, як і паска.
- Журналісти "20 хвилин" дізналися, скільки доведеться заплатити за м’ясо цього року та скільки вдасться заощадити, якщо готувати м'ясні страви самому.
Оскільки м’ясний ринок через карантин закритий, тернополяни купують м’ясо у магазинах та супермаркетах міста. Придбати можна як сире м’ясо, так і готові м’ясні вироби. Хтось купує м’ясо та готує домашню ковбасу, а хтось – купує вже готову, щоб не витрачати час на готування.
Скільки коштує м'ясо
Найдешевше м’ясо в магазинах – куряче. Четвертина куряча коштує близько 60 гривень. А от філе індички виявилося найдорожчим – 185 гривень за кілограм. Свинина більш бюджетна ніж яловичина, однак все залежить від частини.
Ми дізналися, скільки в середньому коштує м’ясо у супермаркетах:
|
Філе індички |
185 грн |
|
Стегно яловичини |
165 грн |
|
Стегно яловича |
160 грн |
|
Шашлик зі свинини |
144 грн |
|
Стейк свинячий |
135 грн |
|
Фарш з яловичини |
130 грн |
|
Філе куряче |
115 грн |
|
Фарш зі свинини |
114 грн |
|
Фарш з курятини |
110 грн |
|
Грудина свиняча |
110 грн |
|
Підчеревина свиняча |
105 грн |
|
Грудина яловичини |
100 грн |
|
Ребра яловичини |
85 грн |
|
Стегно куряче |
80 грн |
|
Крильця курячі |
75 грн |
|
Четвертина куряча |
60 грн |

У скільки обійдеться домашня ковбаса
Для багатьох тернополян готувати домашню ковбасу на Великдень – традиція. Рецептів ковбаси є багато. Переважно для ковбаси зі свинини краще брати підчеревину або ошийок. Кілограм підчеревини коштує 105 – 110 гривень. Також потрібно близько 200 грамів сала. Кілограм сала коштує близько 40 гривень, тому в нашому випадку на сало витратимо 8 гривень. Решта по рецепту – часник та різні спеції: сіль, базилік, мелений перець. Однак один важливий інгредієнт в супермаркетах нам знайти не вдалося – кишки. Саме в них і начиняють домашню ковбасу. Якщо вам їх знайти також не вдалося, можна використати харчовий пергамент та фольгу. Таку ковбасу тоді краще запікати. Також можна придбати спеціальну харчову плівку, яка витримує високі температури і призначена саме для цих цілей.

В середньому, кілограм домашньої ковбаси зі свинини коштуватиме 130 – 140 гривень. Курячої – 90 – 120 гривень.
Однак можна придбати в магазинах домашню ковбасу, яку потрібно лише запекти, закоптити чи посмажити. Вона буде не надто дорожча, ніж якщо робити її самому. Ковбаса чорізо коштує 124 гривні за кілограм, стільки ж – куряча. «Фермерська» - 130 гривень за кілограм. Також можна придбати косичку з філе курки по 154 грн/кг або рулетик зі свинини за 170 гривень.
Деякі тернополняни уже почали готуватися до Великодня та готувати м’ясо та ковбаси для родини. Готувати домашнє м’ясо можна не лише на мангалі чи у коптильні на дровах, а і у звичайній духовці.
Тернополянин Руслан до Великодня готує копчену ковбасу з м'яса індика.
- Для ковбаси потрібно стегно індика, - розповідає Руслан. - Щоб зробити маринад потрібна вода, сіль, мелений перець та лавровий лист. Кип'ятим маринад 5 хвилин. М'ясо в маринаді потрібно замочити на 3 доби. Потім мариноване м'ясо перемелюємо на фарш, додаємо перець та часник для смаку. Добре перемішуємо до в'язкої консистенції. Набиваємо фаршем ковбасницю і підвішую сиру ковбасу на годину. Потім ставлю у коптильню приблизно на дві години при температурі 70 градусів по Цельсію. Домашня ковбаса готова.
Скільки коштують готові ковбаси
Не всі мають достатньо часу, вмінь та бажання самостійно готувати ковбасу або запікати м’ясо, однак чогось смачного на великодньому столі все ж хочеться. «Домашню» ковбасу можна купити в магазині, як і копчене чи запечене м’ясо, шинку чи м’ясні рульки. Однак ціни на них значно вищі, ніж якщо готувати її вдома. Навіть якщо купувати сиру ковбасу, або заготовку яку потрібно запікати, вдасться заощадити щонайменше 40 – 60 гривень.

Ціни на готове м’ясо відрізняється в залежності від виробника. Домашню курячу ковбасу можна придбати і за 200 і за 250 гривень за кілограм.
Ми дізналиця ціни на готові ковбаси та м’ясо в магазинах:
|
Реберця свинячі копчені |
220 грн |
|
Буженина запечана |
290 грн |
|
Окорок копчений |
240 грн |
|
Грудка куряча копчена |
190 грн |
|
Ковбаса куряча |
200 грн |
|
Ковбаса «Галицька» |
260 грн |
|
Балик |
200 грн |
|
Шинка |
250 грн |
|
Рулет курячий |
240 грн |
Якщо ви хочете спробувати щось незвичного – в супермаркетах продають хамон. Однак це не дешеве задоволення. Кілограм хамону коштує 600 – 900 гривень. Однак можна придбати і 100 грамів цього м’яса.
Однак пам’ятайте, що у зв’язку з карантином забороняється відвідувати парки, сквери, лісосмуги, тощо, де багато тернополян полюбляють відпочивати та готувати м’ясо на природі.
А ви готуєте м’ясо самі чи купуєте готове? Що полюбляєте на Великдень? Пишіть у коментарях!
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
Ода дефективному рогоносцеві саші кресту, яке часто засирає сайти своєю маячнею:
Назавтра бидло саша крест на роги натягне ковбаску
І буде (мабуть, з виводком своїм) освячувати паску
До норм церковних дуже ЧМО це є ретиве -
Воно і чесне, і завжди (завжди!) правдиве
Й ім'я своє це ЧМО на сайтах справжнє називає
(Таке, як знаменитий польський футболіст у Бундеслізі має)
І взагалі - щоб про його правдивість до кінця сказати:
Його не Саша, а Валера звати,
Жере воно, по-моєму, здебільшого гівно
(з його написаної маячні це зрозуміло вже давно),
Але хвалиться (це ЧМО любить), що в шикарних закладах буває
І всякі там делікатеси споживає:
Саша Крест 4 березня 2020 р. на минуломи тижні був з дружиною у Jan Amor... сподобалося... хоча за устриці можна було б і подешевше брати... а взагалі то, я харчуюся здебільшого у Ковчезі... майже кожен день... додому беру багато... Ковчег - це СУПЕР!!! та й колєга там керує...
Дуда reply Саша Крест 5 березня 2020 р. Ей, ЧМО, а коли "береш додому багато", то, напевно, чіпляєш пакет на роги? Вони в тебе вже добряче відросли...
Посилання на джерело: https://te.20minut.ua/Kult-podii/smachno-i-v-trendi-top-zakladiv-u-ternopoli-z-nezvichaynim-intererom-t-11039687.html
Саша Крест reply Ігор Дуда 5 березня 2020 р. на початок взяли салат з курячою печінкою та дошку від м'ясника, нарізка... потім я взяв стейк з телятини, а жінка форель у вершках... на завершення я взяв собі трубочки з згущеним молоком, а жінка медівник... ну, і звичайно, для мене еспресо з цигарою перед від'їздом додому... жінка пила каву по-ірландськи... додому набрали смажених раків та мідії по-грузинськи...
Посилання на джерело: https://te.20minut.ua/Kult-podii/smachno-i-v-trendi-top-zakladiv-u-ternopoli-z-nezvichaynim-intererom-t-11039687.html
Не заздрю жодним чином я дебіла обжиранню -
Увагу хочу лиш звернути на бика тупого вихваляння