З 28 січня канали вже закодовані: скільки коштує перегляд українського ТБ

З 28 січня канали вже закодовані: скільки коштує перегляд українського ТБ
  • За те, щоб дивитись українські телеканали, тепер потрібно платити. Це стосується власників супутникових тарілок.
  • З 28 січня українські канали будуть закодовані і їх зможуть дивитися тільки ті, хто мають спеціальний тюнер та оформили підписку. 
  • Журналіст «20 хвилин» дізнався, у скільки тепер обійдеться перегляд улюбленої програми  та чи є альтернатива.

Після того, як великі медіакомпанії оголосили про те, що з січня 2020-го року українські канали будуть закодовані і за них потрібно платити – у редакцію «20 хвилин» зверталися кілька тернополян, які не розуміли, чи доведеться їм платити за телебачення та кого саме це стосується.  

Хто та за що тепер платитиме?

Українські медіакомпанії вирішили перейняти досвід багатьох інших країн і закодувати супутниковий сигнал. Так власники супутникових тарілок уже не зможуть безкоштовно дивитися найбільші українські телеканали. Сигнал ваша тарілка «ловитиме», однак без спеціального приймача та підключеного пакета від офіційного посередника, його не зможе розшифрувати звичайний приймач.

Хоча сигнал обіцяли закодувати вже на початку 2020-го року, відтермінували до кінця місяця, тому тернополяни мали час підготуватися до змін до 28 січня.

Відео дня

Закодують практично всі великі та популярні українські телеканали медіакомпанії StarLightMedia, 1+1 media, Медіагрупа Україна та Inter Media Group. Так ви вже не зможете дивитися безкоштовно 1+1, ТЕТ, 2+2, ПлюсПлюс, УНІАН, Бігуді, СТБ, ICTV, Новий канал, M1, M2, ОЦЕ ТБ, Інтер, К1, К2, НТН, Мега, Піксель, Enter-фільм, Zoom, Україна, Індиго ТБ та НЛО ТБ. Загалом – понад 20 телеканалів.

Медіакомпанії вирішили перенести день закриття сигналу з 20 на 28 січня, щоб всі встигли підготуватися до цього.  

Однак за регіональне телебачення платити не доведеться, воно лишається доступним. Також безкоштовними лишиться державне та суспільне мовлення – Перший, Культура, Рада, UA TV.

Як дивитись телеканали

Для того, щоб дивитися улюблені канали, необхідно придбати спеціальний приймач (тюнер). Старий тюнер для цього не підійде. Журналіст «20 хвилин» перевірив у кількох магазинах побутової техніки, чи є вже такі тюнери. Знайти їх у Тернополі не важко. Вони коштують від 1100 до 1300 гривень.

- Нові тюнери вже є в наявності по 1300 гривень, – розповідає продавець-консультант одного з магазинів Сергій. – Люди вже купують, але ажіотажу немає. Відрізняється він від старих тюнерів наявністю спеціального чіпу, за допомогою якого закодований сигнал декодується спеціальним алгоритмом. Але сам по собі він працювати не зможе – потрібно підключитись до офіційного посередника. Перших два місяці канали можна дивитись безкоштовно, якщо купити відповідний тюнер. 

Посередників в Україні є два – Viasat та XtraTV. Вони зможуть транслювати найбільш рейтингові українські канали. Для цього потрібно обрати провайдера та підходящий тариф. Тарифи при цьому не надто дорогі. Найдешевший пакет XtraTV  включає в себе 69 телеканалів і коштує 69 грн/міс. Однак з першого лютого ціна підніметься до 80 грн/міс. Найдорожчий тариф включає доступ до 116 телеканалів і коштує 189 грн/міс. Viasat пропонує 5 різних пакетів каналів. До лютого можна підключити тариф на 3 місяці дешевше. Найдешевший пакет з 84 каналів вартуватиме 69 грн/міс, а далі – 89 грн/міс. Найдорожчий на 117 каналів - 249 грн/міс, а далі – 299 грн на місяць.

Вартість тарифних пакетів від Viasat:

Назва тарифу

Національний

Сімейний

Престижний

Престижний HD

Преміум HD

Кількість каналів

84

94

112

114

117

Абонплата перших три місяці

69 грн/міс.

59 грн/міс.

149 грн/міс.

199 грн/міс.

249 грн/міс.

Абонплата надалі

89 грн/міс.

109 грн/міс.

179 грн/міс.

249 грн/міс.

  1. грн/міс.

Вартість тарифних пакетів від XtraTV:

Назва тарифу

Кількість каналів

Абонентська плата

Xtra Національний

69

69 грн/міс.

Xtra Старт

97

89 грн/міс.

Xtra Комфорт

108

109 грн/міс.

Xtra Максимум

116

189 грн/міс.

Xtra Футбол

4

99 грн/міс.

Xtra СуперСпорт

5

149 грн/міс.

TV1000 Premium HD

2

69 грн/міс.

Для порівняння – місячна підписка на YouTube коштує 100 грн. При цьому ви можете дивитись відео і безкоштовно, без підписки, однак з рекламою та без можливості перегляду у фоновому режимі. Така ж, а то й вища вартість підписки на стрімінгові сервіси, музику тощо. Платити за контент – нормальна світова практика.   

Не потрібно буде витрачатись на нову супутникову тарілку, якщо вона у вас вже є. Достатньо придбати тюнер та укласти договір про надання послуг з Viasat чи XtraTV.

Яка є альтернатива?

Якщо ви не користуєтесь супутниковим телебаченням, а маєте кабельне чи інтрнет-телебачення – зміни вас не стосуються. Якщо ви маєте звичайну антену, можете продовжувати дивитися українські телеканали у цифровій якості.

Якщо платити за супутникове телебачення та дорогий приймач ви не хочете, бо телевізор дивитесь не часто – можна придбати звичайну кімнатну антену і, якщо у вашому телевізорі немає цифро-аналогового перетворювача, приставку Т2. Не обов’язково встановлювати антену на вулиці. Є недорогі кімнатні.

- Антену встановлюєте у квартирі чи будинку, не обов’язково ставити її біля вікна чи на шафу, вона сигнал приймає добре, – розповідає продавець на ринку пан Дмитро. – Антена є за 250 і за 350, але якщо ви живете у місті, а не в селі, де сигнал слабкий, то підійде і дешевша антена. Усі вони мають підсилювачі, тому можуть стояти у будинку.

Ціни на приставки Т2 у магазинах побутової техніки та на ринку відрізняються. На ринку приставку можна придбати не дорого – від 200 гривень. У магазинах ціни на тюнери вищі, однак, як кажуть продавці,  краще не шукати найдешевше.

- Середня ціна на звичайний тюнер – 400 гривень, – каже продавець-консультант Сергій. – Такі не надто дорожчі, ніж на ринку, але ви знаєте, що він точно прослужить довго. На ринку я б не радив таке купувати, бо там в основному китайські варіанти від незрозумілих виробників, зберігається техніка в незрозумілих умовах та і гарантії немає ніякої. У магазині є гарантія і якщо щось стається впродовж року – тюнер можна замінити безкоштовно на справний.

Також такий тюнер додає вашому старому телевізору трохи більше можливостей. Якість зображення стає кращою, та ще й можна переглядати файли з USB флешки – відео, фото, музику, оскільки для флешки є спеціальний роз'єм. Також можна увімкнути запис відео і зберегти його на флешці.

Загалом, щоб придбати все для перегляду цифрового телебачення на старому телевізорі, потрібно витратити близько 750 гривень на антену та тюнер.

 

Коментарі експертів:

Ярослав Пахольчук, виконавчий директор групи "1+1 медіа":

- Кодування сигналу – це вимога часу. Ми ж хочемо дивитися круті серіали, ефектні шоу, хочемо, щоб сфера розваг розвивалася. Щоб ЗМІ були незалежними від своїх праторонів, тому це все вимагає технологічного розвитку телебачення. Коли ми даємо незакодований сигнал, то заходимо на території інших держав. І ми почали отримувати скарги від міжнародних правовласників. Якщо телеканал "2+2" мовить в Україні, відповідно у нас є права на фільми та серіали лише території нашої країни. Плата по розміру помірна – це там три келихи пива – місячна плата, або чотири горнятка кави.

 

Юлія Трибушна, директор дивізіону Digital&PayTV StarLightMedia:

- Проєкт кодування супутникового сигналу, який зайняв у нас майже рік активної роботи і кілька років планування і підготовки, добігає кінця. Це був дуже непростий процес, що включає багато послідовних етапів і паралельних робіт, а також об’єднав величезну кількість учасників ринку. Але ми задоволені тим, з якими результатами підходимо до фінішу — ми реалізували всі наші плани і на даний момент повністю готові до кодування: ми підключили все необхідне обладнання, наші партнери підтвердили технічну готовність, ми вже запустили HD-версії наших каналів, а масштаби проведених рекламних та інформаційних кампаній забезпечили високий рівень обізнаності наших глядачів і високий попит на підключення у наших партнерів.

 

Федір Гречанінов, директор зі стратегії та розвитку бізнесу «Медіа Групи Україна»:

- Кількість тих, хто готовий платити за якісну послугу в Україні, як і в усьому світі, зростає. Радує, що наших глядачів цікавлять саме національні канали топ-6 телеканалів («Україна», «1+1», ICTV, СТБ, Новий канал та «Інтер») − це той ключовий продукт, якого потребує більшість. Справедлива винагорода всім виробникам медіаконтенту в Україні – дуже актуальне питання, без вирішення якого ми не отримаємо сталого розвитку ринку.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (73)
  • Olena Denchak

    Це нормальна світова практика платити за контент. Якщо вже платити, то відповідно можна і обрати за що. Ми з чоловіком, наприклад, не збираємося підключати помийні телеканали, на яких то піар акції політиків, то російські серіали або ще якийсь непотріб. Якщо вже платити за контент, ми обираємо Netflix. Нехай вийде трохи дорожче, але там багато хороших та сучасних серіалів і якість відмінна, та й реклами немає. А якщо хочеться чогось різноманітнішого завжди є старий добрий YouTube.
  • Yurhik

    Чому російські Канали не закодовані??? Зеленський казав що треба вести потужну інформаційну війну але він мабуть забув президентом якої країни він є

    Анонім reply Yurhik

    А хіба він президент ось хто зараз президент
  • Blondinka

    http://ottglanz.tv/partner/Anatol77779. Очень хороший тв портал, есть бесплатный тест, болеем 600 тв каналов за один доллар в месяц.
  • геу

    http://ottglanz.tv/partner/Anatol77779. Очень хороший тв портал, есть бесплатный тест, болеем 600 тв каналов за один доллар в месяц.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати 09:30 18 квітня світло вимикати не будуть, але ситуація може змінитись 09:00 У Чорткові підняли тариф на воду 08:00 На Тернопільщину йде похолодання 22:05 На Тернопільщині 18 квітня вводять в дію графіки обмеження енергопостачання для окремої групи підприємств 22:00 Погрожував вбивством, отруїв собаку і підкинув наркотики — на Тернопільщині родичі не можуть поділити хату 21:02 Двотижневий фестиваль «Великодні мотиви» стартував у Тернополі (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії 19:02 Ніхто не скаржився на витік газу, а він був: скільки нарахують в третій платіжці за перевірку мереж
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up