Хто із заробітчан не отримає пенсії

Хто із заробітчан не отримає пенсії

На Тернопільщині, як і в Україні загалом, останніми роками спостерігається тенденція пошуку кращої долі закордоном. Та чи всім заробітчанам врахується праця закордоном в пенсійний стаж, з'ясовувала"RIAплюс"

Практично в кожній тернопільській родині є той, хто працює чи працював закордоном. Це не дивно, бо важко реалізувати себе у нашій державі, вважає 28-річний тернополянин Михайло Зарічний, який поїхав на роботу на меблеву фабрику у місто Таллін, що у Естонії.

  • Звичайно важко залишати рідний дім, - розповідає Михайло, - мені вибір дався нелегко. Найбільше переживали батьки, які не хотіли мене відпускати. Та й за стаж мені не раз нагадували, мовляв з тими новими змінами у пенсійному законодавстві без страхового стажу я залишусь без пенсії. 

Чоловік каже, що він не планує залишатися за кордоном все життя, а все-таки планує повернутись в Україну. Проте не впевнений, чи ті роки, які він пропрацює закордоном, будуть враховуватись в страховий стаж в Україні і відповідно сумнівається, яка з країн в кінцевому випадку буде нараховувати йому пенсію.

  • Я оформлений офіційно, проте не знаю чи слід мені розраховувати на те, що Естонія буде виплачувати мені якісь кошти по досягненню пенсійного віку. З іншої сторони - я вже досить тривалий час працюю закордоном і не знаю чи ці роки будуть враховані як страховий стаж українською стороною, - каже співрозмовник.

Є договір - є пенсія

Відео дня

Призначення і виплата пенсій в Україні здійснюється згідно із пенсійним законодавством України та міжнародних договорів (угод), що регулюють відносини у сфері пенсійного забезпечення, коментує заступник начальника управління пенсійного забезпечення-начальник відділу з питань призначення пенсій головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області Ольга Мандзюк.

- Міжнародні договори розподіляються на два види. Перший - договори, що базуються на територіальному принципі, за якими витрати на виплату пенсій здійснює держава, на території якої працював та проживає отримувач (Білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизстан, Російська Федерація, Таджикистан, Туркменістан, Узбекистан (учаcники багатосторонньої Угоди про гарантії прав – громадян держав-учасниць СНД у галузі пенсійного забезпечення від 13.03.1992 року), Угорщина, Молдова, Грузія, Азербайджан, Монголія, Румунія). При цьому у разі переїзду пенсіонера, переказ пенсії за новим місцем проживання не здійснюється і взаєморозрахунки між державами не провадяться, - зазначає фахівець. - Другий -  угоди базуються на пропорційному принципі, за якими кожна договірна сторона призначає та виплачує пенсію за відповідний трудовий стаж, набутий на її території (Латвія, Литва, Іспанія, Естонія, Словаччина, Чехія, Болгарія, Португалія , Польща). У разі переїзду пенсіонера на постійне проживання до цих держав ПФУ продовжує переказувати призначену в Україні пенсію за новим місцем проживання пенсіонера у доларах США або євро. Наразі триває робота щодо укладення угод з Німеччиною, Грецією, Чорногорією, Сербією, Бразилією, Румунією, Угорщиною.

Для підтвердження стажу, в країні, з якою укладено угоди за пропорційним принципом, тернополянам слід звертатися до органів Пенсійного фонду із заявою, документами, що засвідчують особу, про підтвердження стажу роботи на території іншої держави та іншими документами, в залежності від країни, де працювала особа, зазначає пані Мандзюк. На підставі документів спеціалісти органу Пенсійного фонду заповнюють «формуляри зв’язку», які відправляються до Пенсійного фонду України з подальшим надсиланням до органу відповідної держави, який розглядає пакет документів та у випадку позитивного вирішення питання та призначення частини пенсії виплачує її особі через банк.

Мінімальний стаж не менше року

Наприклад, з Чеською Республікою підписаний договір про соціальне забезпечення. Кожна сторона призначає пенсію, згідно з її законодавством за страховий стаж, набутий на її території. При цьому, якщо право на пенсію виникає лише в результаті підсумовування стажу роботи, то до наявного страхового стажу, додається стаж, набутий в іншій державі, за умови, що періоди страхування не перекриваються в часі, говорить експерт.

  • Для встановлення розміру пенсії кожна із держав обчислює середню заробітну плату тільки за періоди страхового стажу. У разі, якщо тернополянин станом на 1.04.2003 року постійно проживав на території України, стаж, набутий до цієї дати на території Чехії, враховується українською стороною як свій власний, без врахування заробітної плати. Якщо український громадянин отримав право на постійне проживання в Чехії до 1.04.2003 року і продовжує проживати в Чехії, то чеська сторона призначає пенсію за весь період чеського страхового стажу. При цьому також враховується страховий стаж, набутий на території України до 1.04.2003 року, - роз'яснює пані Мандзюк. -Мінімальний страховий стаж, що розглядається для призначення пенсії становить один рік. Якщо чеський стаж після 1.04.2003 року менше року, право на чеську пенсію не виникає, цей стаж враховується до українського стажу, без  врахування заробітної  плати.

Українському пенсіонеру, який переїде на постійне місце проживання до Чехії, щоквартально здійснюватиметься переказ призначеної в Україні пенсії на поточний банківський рахунок за місцем проживання в Чехії.

Працюєш в Польщі легально - пенсія буде!

У Польщі, за офіційними даними, зараз працює біля мільйона українців. Але застраховані в загальнообов'язковому державному соціальному страхуванні (пенсійна система) лише біля 300 000. Часто наші земляки працюють в Польщі нелегально, особливо з часу настання безвізу - перетинають кордон з метою закупів та залишаються на працю, відповідно про ніяке страхування не йде мова.Оскільки страхові внески не сплачують, то страховий стаж не враховується. Тому часто й в Україні  бракує стажу для права на пенсію.

  • Угода між Україною та Польщею про соціальне забезпечення набрала чинності з 1 січня 2014 року, згідно з якою право на пенсію визначають, виходячи з сумарного стажу, набутого на території обох сторін, і кожна держава при цьому зобов’язується призначати і виплачувати пенсію за стаж, набутий на її території. Мінімальний страховий стаж - 12 місяців. Якщо польський стаж менше року, право на польську пенсію не виникає, цей стаж враховується до українського стажу як свій власний для визначення права на пенсію, - коментує пані Мандзюк. -  Як Україна, так і Польща, враховує в необхідному обсязі страховий стаж, набутий відповідно до законодавства на території іншої сторони за умови, що такі періоди не співпадають. У випадку зміни місця проживання українська сторона здійснює переказ призначених виплат у Польщу на особисті банківські рахунки пенсіонерів у євро.

Якщо договір не підписаний

Якщо ж між Україною і державою, в якій працювала особа, відсутня угода про соціальне і пенсійне забезпечення, то, на жаль, ні стажу, ні заробітку, зароблених у цій державі, під час призначення пенсії в Україні не врахують. При цьому особа має право на добровільну участь в системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, що передбачено статтею 12 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, але на термін  не менше року. Разом з тим, можна також укласти окремий договір про одноразову сплату особою єдиного внеску за попередні періоди, в яких особа не підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню.

Щодо   зарахування періодів, за які проведено одноразову сплату єдиного внеску, то вони враховуються лише при обчисленні пенсії та не враховуються при визначенні мінімального розміру пенсії за віком, доплати за понаднормативний стаж, при встановленні мінімального розміру пенсії на рівні 40 % мінімальної заробітної плати для осіб, які досягли віку 65 років та мають необхідний страховий стаж, та при обчисленні розміру пенсії пропорційно до наявного страхового стажу.
На даний час функції адміністрування єдиного соціального внеску здійснює Державна фіскальна служба України, тому для укладення договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування слід звертатись до органів фіскальної служби.
Також пенсіонерам варто знати, що у разі виїзду на постійне місце проживання за кордон, пенсія, призначена в Україні, за заявою може бути виплачена за шість місяців наперед перед від’їздом, рахуючи з місяця, що настає за місяцем зняття з обліку за місцем постійного проживання. Під час перебування за кордоном пенсія виплачується в тому разі, якщо це передбачено міжнародним договором України, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою.

Статистика невтішна

Кількість безробітних на Тернопільщині досить висока - за даними місцевого управління статистики в першому кварталі 2018 року -12,7%, тоді як загалом в Україні 9,7%, наголошує місцевий економічний експерт Сергій Радинський.

  • При цьому середня зарплата штатного працівника в червні становила 7495 грн, або приблизно 270 дол. Згідно з даними НБУ, найбільше грошей українці переказали з Польщі - 865 млн. дол., Росії - 300 млн. дол, США - 192 млн. дол, Чеської Республіки - 171 млн. дол, Італії - 122 млн. дол, Німеччини - 89 млн. дол, Ізраїля та Великобританії - по 86 млн. дол, розповідає пан Радинський.

При цьому, продовжує фахівець, заробітна плата закордоном  від 1000-5000 дол., залежно від кваліфікації та країни. Так, у Польщі можна отримати біля 1000 дол, в Чехії – 1200 дол., Італії – 2000 дол, Німеччині – 2700 дол., Ірландії – 3000 дол. Тому навіть зарплата в 10000 грн в Україні не виступає вагомим аргументом для того, щоб не їхати на заробітки в іншу країну. Там і на пенсію можна заробити та не чекати на старості “подачок” від нашої держави.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Anonymous

    та фігня це все, хто вже поїхав на заробітки то вже там і залишиться.
  • anonim

    а ще поки не нажеруться самі

    Anonymous reply anonim

    заробітчани всім вигідні - з них "скосити" можна і наповнити бюджет
  • anonim

    особливо з  пенсійними "нововведеннями"

    Anonymous reply anonim

    а шо, класна реформа - працюй скільки влізе-  отримаєш якісь подачки на старості і йди бомжувати
  • anonim

    з нашою державою ми всі не отримаєм

    Anonymous reply anonim

    прокурори і і ко отримає, ще й яку, ще й пожиттєво
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up