Касовий апарат з 1 січня: скільки коштує і для кого обов'язково. Чи виживуть тернопільські підприємці?

Касовий апарат з 1 січня: скільки коштує і для кого обов'язково. Чи виживуть тернопільські підприємці?
Фото: підприємці Тернопілля на акції під Офісом Президента на підтримку малого бізнесу
  • З 1 січня 2022 року тисячі підприємців зобов'яжуть мати касові апарати. Ті підприємці, які отримують гроші від кінцевих покупців у формі готівки, жетонів, талонів, повинні мати розрахунковий апарат. 
  • Скільки коштує встановити його?  Який вид касового апарату обійдеться найдешевше. Та чи влаштовує це місцевих підприємців?
  • Економіст висловив свою думку щодо змін.
  • Завдяки Вашим підпискам ми можемо готувати більше цікавих матеріалів. Дякуємо за підтримку незалежної журналістики!

 

1 січня 2022 року запрацює обов'язкове використання касових апаратів для тих, хто цього ще не зробив. 

 «Вийти з тіні» — ось те, чого домагається держава. А чи зможуть вижити малі і середні підприємці під час пандемії з касовими апаратами?

На початок листопада цього року в Головному управлінні ДПС у Тернопільській області перебували на обліку 61 660 основних платників податків. Значна частина з них — приватні підприємці — 37 001 особа.

Відео дня

Журналісти  «20 хвилин» вирішили розібратись і запитати у місцевих бізнесменів, у чому ж полягає основна проблема використання касових апаратів і чому місцеві підприємці так активно протестують проти нововведення?

Перш ніж зрозуміти глибину проблеми, звернімось до цифр. 

Тернопільські бізнесмени використовують 4 219 реєстраторів розрахункових операцій. При цьому приватні підприємці застосовували у своїй діяльності — 2 925, а юридичні особи — 1 294. Упродовж жовтня 2021 року зареєстрували ще 39 одиниць касової техніки, анулювали реєстрацію 192 одиниць.

Про це довідуємось на офіційному сайті Головного управління ДПС у Тернопільській області. 

Як бачимо, загальна цифра тих, хто користується касовим апаратом на Тернопільщині, — незначна. 

Кого стосується

З 1 січня 2022 року приватні підприємці, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, зобов’язані застосовувати у своїй діяльності касові апарати. Не стосується дана вимога лише тих, хто провадить діяльність на першій групі єдиного податку.

Правило про обов'язкові касові апарати стосуватиметься тих підприємців, які здійснюють виключно розрахункові операції. Тож які операції належать до розрахункових?

Стаття 2 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» дає складне визначення цьому поняттю: 

«Розрахункова операція — приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а в разі застосування банківської платіжної картки — оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або, у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця.»

Простішими словами, ті підприємці, які отримують гроші від кінцевих покупців у формі готівки, жетонів, талонів, повинні мати касовий апарат. Сюди належать  розрахунки з використанням банківських карток та інших платіжних систем.

Потрібно вивести дохід з тіні

Касові апарати є вже давно, і питання зараз стоїть у тому, що вони з 1 січня запроваджуються для усіх ФОПів, тобто для найпростішої організаційної форми бізнесу. Значний відсоток великих підприємців області вже тривалий час працюють із касовими апаратами. Для них нічого не зміниться, каже голова громадської спілки «Рада бізнесу Тернопілля» Руслан Савчишин. 

— ФОПи запровадили, як спрощену форму підприємницької діяльності. На жаль, чи не найбільшою складністю у бізнесі є адміністрування. А у ФОПів це спростили. Скажімо, заплатив певну суму обов'язкових платежів у певний період: за місяць, квартал, чи рік і все. А ось запровадження касових апаратів для них — це значне ускладнення, — пояснює пан Савчишин.

Бізнесмен каже, що правильно для держави і для нас усіх — це вивести з тіні ті підприємства, які насправді є великими, а працюють, як малі, відповідно, сплачуючи у рази менші податки. Це насправді великі збитки для державної скарбниці. 

На думку Руслана Савчишина, ключовий спротив бізнесу відносно касових апаратів через і так складну ситуацію у світі загалом та Україні, зокрема. 

— Відкритим залишається питання про обов'язковість касових апаратів для ФОПів. Чи воно на часі? Коли пандемія та усі інші складнощі, пов'язані з нею. Людям і так складно, особливо роздрібному бізнесу. Не виключається нових хвиль епідемій і червоних зон, а це все — нові обмеження, — каже підприємець.

Цікаво, а чи дорого придбати, зареєструвати і обслуговувати касовий апарат? 

— Ні, недорого і не складно. Зараз можна вибрати касовий апарат на всяк смак. Є досить дешеві: від кількох тисяч гривень. На ринку вибір касових апаратів великий. Крім того, є касові апарати у смартфоні. Можна поставити програму на телефон — це найпростіший спосіб фіскалізації бізнесу, — пояснив бізнесмен. 

Ще одним моментом, який ускладнює ведення бізнесу, є навчити своїх працівників правильно користуватися касовими апаратами. 

— Думаю, що 70% підприємців Тернопілля вже вміють ними користуватись, але процентів 30% повинні пристосуватися до нововведень, — каже пан Савчишин. 

Однак попри переваги є деякі нюанси. Про плюси і мінуси фіскалізації для бізнесу додає місцевий підприємець Олександр Льотковський, який користується касовими апаратами роками.

 —  Касовий апарат допомагає обліку і має ще ряд своїх позитивів, але не з нашими податками, — каже пан Олександр. — Крім того, старі касові апарати потрібно замінювати чи перепрошивати, бо програми оновлюються. Жаль, що підприємці мають не лише думати, за що сплатити податки державі, а ще й за різні нюанси такого роду. Наприклад, шукати програміста для касового апарату.

Інші кажуть: «Смерть для бізнесу»

30 листопада 2021 року у Києві відбулась акція на підтримку законопроєктів, напрацьованих Радою з питань сприяння розвитку малого підприємництва.

Нагадаємо, ФОПи вже не вперше збираються на протест у столиці. Вони просять
визначити, як невідкладні законопроекти, напрацьовані та/або підтримані робочими групами Ради з питань сприяння розвитку малого підприємництва при Президентові України та Радою, а саме: 
- Проєкт закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення порядку ведення обліку і застосування реєстраторів  розрахункових операцій та зниження фіскального тиску на платників податків»;
- осучаснення та спрощення трудового законодавства (проєкти законів №5371 та №5388);
- врегулювання питання ринкового нагляду (№5473).

«Ми знову в Києві, ми знов пробуємо достукатися, докричатись до влади. Хода до Офісу Президента», про це написала Голова профспілки підприємців «Захист справедливості» Наталія Шоломейчук на своїй сторінці у Фейсбуці та додала відео та кілька світлин із події.

Як вплине обов'язковість касових апаратів на бізнес Тернопілля: Пані Шоломейчук ділиться своєю позицією.

— У зв’язку зі складним адмініструванням, більшість підприємців закриються або підуть «у тінь». У нас мала купівельна спроможність населення: люди стоять тижнями і нічого не продають, не мають виручки, наприклад, дрібні підприємці на ринках. У більших підприємців, можливо, є фінансова подушка, яка дасть змогу якийсь час протриматися, — каже Наталія Шоломейчук.

Голова профспілки підприємців каже, що абсолютно не розуміє суспільні закиди на кшталт «підприємці уникають сплати податків». Складно прописаний закон і дороговартісне обслуговування касового апарату може знищити малий бізнес країни. Це саме те, проти чого насправді виступають підприємці у Києві.

— Всі, хто їздять на цю акцію до Офісу Президента, абсолютно усі — «білі ФОПи». Вони не уникають сплати податків, вони постійно їх сплачують. Разом з тим, ці підприємці є вразливими, саме тому вони їздять на акції протесту. 

А якраз тим, хто працює на «чорно» — байдуже, і вони на такі акції не поїдуть, запевняє пані Шоломейчук. Такі підприємці взагалі жодних податків не сплачують, відслідкувати їхню діяльність і так складно, тим більше наявність чи відсутність у них касового апарату. За словами підприємиці, саме для таких «чорних» бізнесменів передбачені значно менші штрафи, ніж для тих, хто працює чесно. А це вражає. 

Жінка розповідає, якщо вдасться домовитися із владою, то це спасіння як для економіки країни загалом, так і для підприємців зокрема. Тому що більшість залишаться працювати чесно і не виїжджатимуть за кордон. 

— Малий бізнес є тією надійною подушкою, яка завжди підтримає економіку будь-якої країни. Чому у нас цього не розуміють? — запитує жінка. 

Який вид касового апарату кращий для підприємців?

— Програмний ще важчий, ніж класичний. Для нього потрібно купувати спеціальну програму. Так, держава дає і безкоштовну програму, яку постійно агітують. Але ті підприємці, які встановили її кажуть, з нею неможливо працювати. Ця програма зависає і часто дає різні збої. А через ці збої підприємцям також коштують грошей. 

Більше того, як на класичний, так і на програмний касовий апарат потрібно заключати договір на обслуговування і щомісячно сплачувати за нього. Щоб потягнути адміністрування касового апарату, доведеться ще й найняти бухгалтера, бо рідко хто з підприємців зможуть це зробити правильно самотужки. 

— Якщо підприємці зараз ледве кінці з кінцями зводять, щоб заплатити оренду плату, то додаткові не малі витрати ще й на адміністрування касового апарату  — непосильна ноша для малого бізнесу, — розповідає пані Шоломейчук. — Любе збільшення платежів зараз призведе до того, що люди закриють свій бізнес і виїдуть за кордон, наповнювати бюджети там. 

Підприємиця підсумовує, навіть, якщо урядовці вкотре відтермінують введення в дію Закону про обов'язковість касових апаратів, то це лише відтягування процесу, а не вирішення проблеми. 

— Це «дамоклів меч» , який постійно висить над нами, — наголошує жінка. 

Читайте також: "Нас пустять по світу з торбами!" Чому тернопільські підприємці знову їдуть на мітинг до Верховної ради

Штовханина з поліцією та сльозогінний газ: тернопільські підприємці протестують у Києві. Деталі з місця подій

Коментар експерта

Доктор економічних наук Володимир Мартинюк каже, що в загальному, масове запровадження касових апаратів не несе нічого страшного для платників, які чесно працюють, показують свої доходи і платять податки до бюджету.

—Труднощі у господарюючих суб’єктів і додаткові фінансові витрати виникнуть на перших порах у звʼязку із закупівлею касових апаратів та їх програмуванням. Фіскальні органи мають лише два способи контролювати доходи субʼєктів господарської діяльності: перший – банківські рахунки, другий – касові апарати – для реєстрації операцій з продажу товарів і надання послуг за готівку, — пояснює економіст.  

Економіст наголошує, оскільки Податковий кодекс України передбачає застосування відсоткових ставок (3%, 5% від отриманого доходу) для субʼєктів господарювання, що відносяться до ІІІ групи платників єдиного податку (а це одна із найбільших груп платників єдиного податку), то цілком логічним виглядає бажання держави посилити контроль за отримуваними доходами.

— У всіх європейський країнах платники податків, які перебувають на схожих умовах оподаткування зобов’язані використовувати касові апарати, — каже фахівець. 

Види касових апаратів

Є класичні і програмні касові апарати. 

Головна їхня відмінність для підприємців — ціна.

Так, вартість касового апарату стартує орієнтовно від 4 500 грн і сягає 25 000 грн і вище.

Врахуйте ще його технічне обслуговування. Для кожного — різне.

А ось програмний касовий апарат заключається у встановленні на смартфоні, планшеті, ноутбуці чи комп'ютері спеціальної програми, яка дозволяє суттєво зекономити. Така програма для гаджету безкоштовна. Та й обслуговування інакше. По кишені, запевняють підприємці, не вдарить.

Так, суб’єкти господарювання Тернопільщини у своїй діяльності застосовують 734 програмних реєстратори. На практиці новацій надали перевагу приватні підприємці. Адже вони використовують 645 програмних рішень. Юридичні особи зареєстрували 89 новітніх реєстраторів. Найчастіше програмні рішення використовують бізнесмени Тернополя та Тернопільського району, а це відповідно 331 та 123 одиниці. 

Про це довідуємось на офіційному сайті Головного управління ДПС у Тернопільській області. 

Державна податкова служба України розробила програми для різних програмних забезпечень. 

Для Android

Вказаний архів необхідно завантажити для встановлення програмного забезпечення на пристрої з операційною системою Android. Архів містить наступні файли:

- PRRO.Check.apk – клієнтське програмне забезпечення для покупців, яке дозволяє отримувати розрахункові документи, сформовані ПРРО Каса;

- PRRO.Pos.apk – програмне забезпечення ПРРО Каса.

- Version – містить дані про поточну версію програмного забезпечення ПРРО Каса.

- ПРРО Каса – Керівництво користувача.doc - керівництво користувача для проведення налаштувань та ознайомлення з роботою програмного забезпечення ПРРО Каса.

Для Windows

Вказаний архів необхідно завантажити для встановлення програмного забезпечення на пристрої з операційною системою Windows. Архів містить наступні файли:

- setup.exe – програмне забезпечення ПРРО Каса.

- Version – містить дані про поточну версію програмного забезпечення ПРРО Каса.

Все про програмні реєстратори розрахункових операцій можна знайти тут. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (22)
  • Галина Бутковська

    Нехай виходять на чистий шлях.Нетакі вони і бідні.
  • Патраш Марійка

    Я купила на ринку дорогу ковбасу, вона була не свіжа. Назад продавець не взяла, сказала що це не її продукція і попросила чек. Я тільки за касові апарати !

    Наталя Іванців reply Патраш Марійка

    Патраш Марійка вжитті ВСЕ БУВАЄ ПО-РІЗНОМУ а цьому продавцю БОГ СУДЯ І СОВІСТЬ АЛЕ ТАКІ ЛЮДИ І СОВІСТІ НЕМАЮТЬ ЩЕРАЗ ВИБАЧТЕ ЗА ТАКУ ЛЮДИНУ

    Патраш Марійка reply Патраш Марійка

    Наталя Іванців доброго дня, я знаю куди звертатись, і звернулась, але був у мене терміновий виклик на роботу.

    Наталя Іванців reply Патраш Марійка

    Патраш Марійка це ви попали на непристойного продавця і на ТАКИХ є управа справ захисту покупця то ж ВОНА не леше б вам ГРОШІ відала а щей штраф заплатила.Немалийі БУЛА б цілий рік під чітким наглядом санстанції.касові АПАРАТИ ТУТ роль неграть вони лиш кишені поповнять Олігархам і вплинуть на піднесення цін.І відповідь продавця що не її продукція тоже хаос її помилки як реалізатора товару вона відповідає за продукт з того часу як ПРИНЯЛА товар.і ви мале повне ПРАВО їй повернути і звернутись у захист покупця який існує на кожному ринку--ле філія Директорів ринку.знайте на майбутнє.я Сама ФОП . ПОВІРТЕ нетак легко працювати як усім здається, хочиться і нам покращення і для вас як споживачів і для нас пролавців.А ведення про  і касових то крок в безодню в нашій країні.ми небудемо наповнювати казну А КИШЕНІ тих що в колуарах.Ви подивіться як Україну ЗАПОЛОНЯЮТЬ АТБ МОСКОВІЇ МЕРЕЖА.СВІЙ НАРОД ВОНИ ЗНИЩУЮТЬ,А МОСКАЛЬНІ ДОЗВОЛЕНО ВСЕ ...ВИБАЧТЕ ЩО ТРИВОЖУ АЛЕ ТАК ВОНО Є.НАМ ДЕРЖАВА НІГРАМА НЕПОМОГЛА.ЛИШ ВИМАГАЮТЬ.ЛЮДИ ПИШУТЬ ЩО У ПОЛЬШІ ВКРАМНИЧКАЄ Є КАСОВІ ТАК Є ДЕ ПРАЦЮЄ БІЛЬШЕ П'ЯТИ ЛЮДЕЙ І КОЛИ ТАМ ХОЧУТЬ ЛЮДИ ВІДКРИТИ СВІЙ МАЛИЙ БІЗНЕС ВЛАДА ДОПОМАГАЄ.УСІМ ПЕРШИХ ДВА РОКИ ВОНИ НІЧОГО НЕСПЛАЧУЮТЬ А ПОЛІСМЕН _ПОЛАТКІВ ЛИШ ПРИХОДИТЬ І ПИТАЄ ЧИ ПОТРІБНА ДОПОМОГА. ПІДТРИМКА ДЕРЖАВНА ЩЕ ВЧОМУСЬ.В МЕНЕ ЩНАЙОМІ ВІДКРИЛИ МІНІ ПЕКАРНЮ СІЛЬСКИЙ УКРАЇНСЬКИЙ ХЛІБЕЦЬ ВЖЕ ТАМ ЧОТИРИ РОКИ.ЯК ПЕРЕСЕЛЕНЦІ В РОДСЛАВІ.І ЛИШ Щ НАСТУПНОГО РОКУ ВОНИ БУТУТЬ ПЛАТИТИ МІНІМАЛКУ .ПО ДОГОВОРУ Щ ВУЄВУДСТВОМ ТОМ ШО ВОНИ ЩЕ КРЕПКО НЕОСВОЯЛИС.А ВНАС ЩЕ НЕВСТИГ ОЧУНЯТИСЬ ВЖЕ ПЛАТИШ.В МЕНЕ ТАК Є НАПРИКЛАД Я ПЕРЕХОДИЛА З ПЕРШОЇ ГРУПИ ПОДАТКУ НА ДРУГУ.ЦЮ МУСІЛА ЗАКРИТИ ДРУГУ ВІДКРИТИ ПОЧАТОК ОПОДАТКУВАННЯ МАЛО НАРАХОВУВАТИС З ДРУГОГО КВАРТАЛУ Я ВСЕ ЧЕСНО ОПЛАЧУЮ ТА МЕНІ ВИЛІЗ БОРГ У ПЕНСІЙНОМУ 1500 підняла квітанції поїхала в пенсійний фонд вияснила,що я мала за ПЛАТИТИ і перший квартал пенсійного не леше з ДРУГОГО,бо пенсійний нараховує з дати написаної заяви на Прийняття підприємця другої групи.отак наша ВЛАДА працює на рівному місті заплатила за повітря коли я три МІСЯЦІ не працювала бо міняла приміщення. .ми не повинні бути ворогами маю на увазі продавців і покупців а триматись купки.бо ВСЕ залежить від нас УСІХ.на смам перед ЗРОСТАННЯ ЦІН НА ВСЕ.ШЕРАЩ ВИБАЧТЕ МОЖЕ ЩОСЬ НЕ ТАК.І ЩА ТОГО ПРОДАВЦЯ ТЕ ПРОШУ ВИБАЧЕННЯ.

    Петро Беріт reply Патраш Марійка

    1. хто нормальний купує ковбасу на ринку? Є 100500 магазинів з касовими апаратами, чому не купляти там.
    2. Якщо мене заставлять використовувати касовий апарат я не сплачу більше податків, він просто створить для мене незручність і додаткові витрати на його обслуговування, відповідно я підніму ціни і ви будете за нього платити...
    3. Для чого постійно зайо..ти тих хто офіційно працюють? Є купа чорного ринку, ним і займайтесь! Цілі заправки нелегальні існують! Скорочуйте кількість чинуш! У нас податкова в Тернополі це 12 поверхів! Я будучи 12 років ФОПом ще вище 1 не був, нащо решта 11?
  • Ніна Швед

    Як цікаво - хто кого зжере????

    Ніна Швед reply Ніна Швед

    Вже новини тернополя N1 мене заблокували- правда очі коле...
  • Іван Петров

    Хай платять податки і не скиглять , хочуть , щоб бюджетники нормальні зп отримували , а з якого перепрошую хрена , як ви ніхріна не платити податку . Добре , що автомобілі понтові купуєте , і плачети як у вас все ху...во і як вас ,,ущімляють,, бідолашних , знаю що пишу
    Це не довсіх відноситься , тільки до убогих під...сів

    Наталя Іванців reply Іван Петров

    Іван Петров Пан Іван я є ФОП з 1999р.сьогоднішній день.сплачую податки.Нам підприємцям рахували стаж пів року за сплачені податки два роки, ПОТІМ з 2002 року якщо непомиляюсь пів року стажу рік податку включно так продовжувалось приблизно до 2009р.чи 2012 року спорити небуду .потім рік за рік нараховували стаж роботи.До сьогоднішнього часу.Коли від Кравчука до Кучми прищедентів наших держ бюджет був накопичений.в користь українських виробників.при Кучмі почалась розпродажа державного майна в дребідан.і дера в бюджеті зростала з кожним  пів РОКУ .Нас базарників торбешників як наз називають вимагали і податок і хабарі ""криша""хоча  в моєму будинку ВОНА непротікала"""але хочиш торгувати плати. ФОП--Замучений .піднімати економіку країни,яку ті що ми обрали сидячи в кооуарах грабують,щ кожним кварталом,податковим , ВСЕ більше.Ьюддет Зп- в нас буде рости як свині ті що в верховній раді сидять і нахерячені сплять.Ви НАПЕВНО ДУЖЕ СИЛЬНО далекі від підприємців-малого та СЕРЕДНЬОГО БІЗНЕСУ.тож КРАЩЕ такого не пишіть і ображати.людей НЕМОЖНА незнаючи який хліб ВОНИ їдять.Якщо хочите спробувати . будьласка запрошую вас на денну тижневу екскурсію продажу до СЕБЕ.якщо ВИНИКАЄ ТАКЕ бажання.от ТОДІ БУДЕМ знати.чи ви праві у своїх слова чи КОЖЕН знас Фопів.що відстоюють гідність на вільну незалежну працю.НІЯКИЙ ПРИЗЕДЕНТ НАШОЇ ДЕРЖАВИ НЕНАДАВ ЖОДНОЇ ПІЛЬГ ЧИ ДОПОМОГИ ЛЮДЯМ ЯКІ ЗНУЛЯ СТАВАЛИ НА НОГИ І
    ЗДОБУВАЛИ ХЛІБ І МАСЛО ДЛЯ РОДИНИ. І В ЛЮДСЬКИХ КРАЇНАХ ЯКЩО сім'я хочи відкрити бізнес вони шалену підтримку дають і допомогу внас лиш заяву написав що ХОЧИШ займатись чимось ОПА--І ТЕБЕ ДУЖЕ СИЛЬНО ОБКЛАЛИ ТАК ЩО СИВІЄ НЕ ЛИШ ГОЛОВА.ТАК ОТ ПАНЕ Іване.перше чим нас судити.треба на своїй шкірі сумки в кліточу перенести ТА ТАК ЩОБ НА РУКАХ ШКІРА ТРІСКА.ШИРО ДЯКУЮ.ЯКЩО ВИ ПРОЧИТАЄТЕ..І В САМ ПЕРЕД ВІДПОВІДІ НЕПИШІТЬ НЕПОТРІБНО.БО В ДУШІ.ВИ ВСЕ ЗРОЗУМІЄТЕ ЛИШЕ ГОНОР МОЖЕ ЗІГРАТИ.ОТ І ВСЕ.

    Andrew Goncharenko reply Наталя Іванців

    Як так безграмотно можна написати?

keyboard_arrow_up